Brevkasse

Må ledelsen virkelig overvåge os?

18-10-2022
1 min.

"Min arbejdsgiver vil fremover til at logge al brug af internet og fagsystemer samt løbende tjekke vores e-mails. Jeg synes, det virker meget voldsomt og grænseoverskridende."

Kære Djøf

Min arbejdsgiver har i dag oplyst alle medarbejdere på et fællesmøde, at de fremover vil til at logge al brug af internet og fagsystemer samt løbende tjekke vores e-mails. Jeg synes, det virker meget voldsomt og grænseoverskridende – kan det passe, at de bare kan gøre det?Kære medlem

Det, du beskriver, at din arbejdsgiver vil til at indføre, er at betragte som en kontrolforanstaltning. Din arbejdsgiver har kun ret til at indføre kontrolforanstaltninger, hvis der er et sagligt og fornuftigt formål, og arbejdsgiver har en berettiget interesse i kontrollen. Det er dog en betingelse, at kontrolforanstaltningerne ikke er udformet på en måde, der krænker de ansatte, og at kontrollen ikke påfører de ansatte tab eller nævneværdig ulempe.

Jeg forstår din henvendelse sådan, at det faktisk ikke står klart for jer medarbejdere, hvad formålet med ordningen er. Jeg vil derfor anbefale dig og dine kolleger, at I beder arbejdsgiver redegøre for, hvad formålet med foranstaltningen er. Her bør I også bede om at få at vide, hvilke overvejelser arbejdsgiveren har gjort sig, i forhold til hvilke ulemper det måtte have for jer som medarbejdere.

Der er en oplysningspligt ved brug af kontrolforanstaltninger over for medarbejdere, som arbejdsgiver skal overholde. Det indebærer, at medarbejderen forudgående skal orienteres om, hvilke oplysninger arbejdsgiver behandler i henhold til artikel 13 og 14 i databeskyttelsesforordningen. Herudover skal arbejdsgiverens overholdelse af oplysningspligten være i overensstemmelse med princippet om gennemsigtighed. Det vil sige, at den dataansvarlige/jeres arbejdsgiver skal give jer medarbejdere let tilgængelig – og forudgående – information om de anvendte kontrolforanstaltninger.

Din arbejdsgiver skal derfor give dig tilstrækkeligt klare oplysninger om formålet med behandlingen af oplysningerne, retsgrundlaget for behandlingen, de pågældende kategorier af personoplysninger og den periode, hvori oplysningerne vil blive opbevaret. Hvis du ikke som minimum har modtaget en sådan orientering, vil systemet allerede af den grund være i strid med GDPR-reglerne.

Med venlig hilsen
Julie Christiansen, chefkonsulent i Djøf

Kommentarer

Jensen

18.11.2022 kl. 12.03

Er der behov for DJØF når det bliver op til de ansatte selv at løse problemet? Det fremgår tydeligt af svaret, at DJØF intet gøre:
" Jeg vil derfor anbefale dig og dine kolleger, at I beder arbejdsgiver redegøre for, hvad formålet med foranstaltningen er. Her bør I også bede om at få at vide, hvilke overvejelser arbejdsgiveren har gjort sig, i forhold til hvilke ulemper det måtte have for jer som medarbejdere."

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

P Pedersen

25.10.2022 kl. 22.11

Hvorfor henvender djøf sig ikke til sådan en arbejdsgiver og tager en forhandling for at få opgivet den snagende adfærd og i øvrigt få opfyldt lovgivningen?

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.