New Delhi tur/retur

Indiens corona-kaos tvang Signe hjem fra praktik

19-05-2021
4 min.
Et evigt mylder af mennesker er et af de klassiske træk ved New Delhi. Gadebilledet ændrede sig dog totalt, da der blev indført vidtgående corona-restriktioner. Privatfoto

Signe Westermann Kühns praktikophold i Indien blev pludselig afbrudt, da corona-smitten eksploderede i april. Indtil da var det en kæmpe oplevelse.

Begravelsesbål brænder dag og nat i den indiske hovedstad, New Delhi. Begravelsesritualet er helt almindeligt i Indien, men nu foregår det imidlertid også på parkeringspladser i byens gader, fordi der er så mange, der dør af Covid-19. Samtidig har de indiske hospitaler ikke længere plads til at tage imod alle patienter. 

Det skyldes den hurtigt voksende corona-smitte, som fik et fast greb om Indien i april. Et greb, som betød, at Signe Westermann Kühn måtte tage hjem fra sit praktikophold på den danske ambassade tre måneder før planlagt.

Situationen blev så alvorlig, at hun og de andre praktikanter de sidste to uger i Indien stort set sad isoleret i deres lejligheder, fordi det var forbudt at gå ud.

Signe Westermann Kühn læser socialvidenskab og journalistik på RUC.
Signe Westermann Kühn læser socialvidenskab og journalistik på RUC. Privatfoto
Omgivet af aber og ørne

Sådan så det langtfra ud, da Signe Westermann Kühn d. 2. februar ankom til den indiske hovedstad. Hun var spændt på at opleve et nyt land og de eksotiske omgivelser.

Fra sin altan kunne hun om morgenen kigge ud på aberne, der boltrede sig i de grønne, frodige træer. Og det var et hverdagssyn at have en flok ørne, der cirkulerede rundt om lejligheden.

”Det var til tider lidt skræmmende, når der kom en flok aber løbende hen imod én, mens man stod og ventede på sin Uber på vej til arbejde. Men når de så bare kravlede op på bygningen bagved, var alt i skønneste orden igen,” fortæller hun.

Signe Westermann Kühn var nysgerrig på Indien og landets kultur, som hun ikke kendte meget til på forhånd. Så da den danske ambassade i den indiske hovedstad søgte en praktikant til public diplomacy, var hun klar til at pakke kufferten og rejse til New Delhi i februar i år.

Oprindeligt skulle hun have rejst i efteråret 2020, men opholdet blev som mange andre ting udskudt på grund af corona. Derfor tænkte hun, at det var om at gribe chancen, da det endelig kunne lade sig gøre at rejse.

En af de store oplevelser for Signe Westermann Kühn var at se Taj Mahal ved solopgang – nærmest alene.
En af de store oplevelser for Signe Westermann Kühn var at se Taj Mahal ved solopgang – nærmest alene. Privatfoto
Diplomati i praksis

I sin praktikstilling har hun arbejdet med kommunikation. Ud over at jobbeskrivelsen passede godt med, at hun læser journalistik og socialvidenskab på RUC, var det særligt den grønne omstilling som arbejdsområde, der tiltalte hende.

I september 2020 indgik Danmark et grønt strategisk partnerskab med Indien – det første af sin slags. Af den grund er det i høj grad klima, som sætter rammerne for det arbejde, hun laver på ambassaden.

”Det har beriget mig både personligt og arbejdsmæssigt. Derudover har det givet mig et indblik i, hvad det vil sige at være på en ambassade, der arbejder tungt med den grønne dagsorden, som er rigtig vigtig,” fortæller hun.

Som praktikant i public diplomacy er hun med til at drive både den eksterne og interne kommunikation på ambassaden. Det er opgaver, der består i at styrke Danmarks omdømme i Indien og formidling af ambassadens arbejde på tværs af sektorer.

Arbejdet med den interne kommunikation på ambassaden handler bl.a. om sociale medier, strategiarbejde og deltagelse i højniveaumøder, hvor hun på egen hånd oplever, hvordan diplomati fungerer i praksis.

På rundtur før restriktionerne

Fra den dag hun ankom til New Delhi, skulle Signe Westermann Kühn navigere i forskellige restriktioner. Under hele opholdet var der krav om at bære mundbind på alle offentlige steder og anbefalinger om at holde social afstand.

Alligevel var det i de første to måneder muligt for hende at rejse rundt i Indien, hvilket hun gerne gjorde med tog.

”Jeg så Indiens fantastiske landskab passere ude foran vinduerne, samtidig med jeg læste en god bog, spiste friske samosaer ud fra en beskidt papkasse og drak chai. Det var helt fantastisk og autentisk,” fortæller hun.

Hun nåede at rejse rundt i New Delhi og områder tæt på. Her oplevede hun bl.a. den hellige by Rishikesh. En anden oplevelse, der særligt har bidt sig fast i hukommelsen, er templet Taj Mahal, der betragtes som et af verdens største vidundere.

”Vi har set Taj Mahal ved solopgang, som var en helt unik oplevelse, fordi der var så få mennesker, at man næsten havde det hele for sig selv, ” fortæller Signe Westermann Kühn.

Inden corona-smitten lukkede landet ned, havde Signe Westermann Kühn mulighed for at rejse rundt i Indien – her i et tog med Salman Rushdies 'Midnight's Children' som læsestof.
Inden corona-smitten lukkede landet ned, havde Signe Westermann Kühn mulighed for at rejse rundt i Indien – her i et tog med Salman Rushdies 'Midnight's Children' som læsestof.
Farvel til Indien for nu

Men i slutningen af marts bredte corona-smitten sig pludselig meget hurtigt og satte en stopper for rejserne.Ikke nok med, at det ikke længere var muligt at tage på ikke-nødvendige rejser – den forværrede corona-situation førte også til, at der blev indført flere og mere omfattende restriktioner.

Først var der natlige udgangsforbud, hvilket betød, at borgerne ikke måtte forlade deres bopæl fra kl. 22 om aftenen til kl. 5 om morgenen.

Efterfølgende blev der tilføjet et udgangsforbud i weekenden, som strakte sig fra fredag aften til mandag morgen. Og derefter blev der introduceret et ugelangt udgangsforbud, som løb fra mandag til mandag, der siden hen blev forlænget.

For Signe Westermann Kühn og de andre praktikanter betød det, at de måtte isolere sig i deres lejligheder de sidste to uger, inden de altså tog hjem til Danmark søndag 25. april.

På daværende tidspunkt var der ingen udsigter til en genåbning i den nærmeste fremtid. Nu skal hun arbejde hjemmefra i Danmark resten af praktikopholdet, som løber frem til 1. august.

Men hun fortryder ikke et sekund, at hun tog af sted, understreger hun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.