Social tørst

Vi savner kaffepauser med kollegerne. Hvad gør man i stedet?

12.4.2021

af

Illustration: Kirill Makarov/Shutterstock

Illustration: Kirill Makarov/Shutterstock

Corona-hjemmearbejdet hæmmer den uformelle kontakt til kollegerne. Flere arbejdspladser prøver at skabe sociale relationer i det digitale rum. Det involverer bl.a. virtuel vinsmagning, en tegneworkshop og en embedsmand iført klovnehår.

Under corona-hjemsendelserne har det været småt med den sociale omgang på arbejdspladsen. Det uformelle møde ved kaffemaskinen eller en hurtig morgensnak om, hvordan det går i privaten, er svær at klare på en online-platform.

Det har fx fået Djøfbladet-læser Annelise Hansen til at skrive til os, at hun godt kunne tænke sig, at nogen udviklede en ’køkken-kaffemaskine-video-app’, hvor man tjekker ind til uformel kollegasnak.

Andre læsere var med til et Djøf-arrangement, hvor de svarede på, hvordan de skaber og vedligeholder relationer, når de arbejder hjemme:

  • ”Fælles chat på Teams, hvor man siger godmorgen og måske sender dagens sjove gif.”
  • ”Vi sørger for at spilde hinandens tid en smule i forbindelse med møder. For at snakke om løst og fast, personlige ting osv.”
  • ”Jeg holder kaffe-hyggemøder med et par stykker, og jeg forsøger også at spørge ind til hverdagen, når jeg har lidt tid i et møde.”
  • ”Vi har virtuel fredagsbar ca. en gang om måneden”
  • ”Fælles frokost på teams”

Men hvad betyder den uformelle kontakt til kollegerne egentlig for os? Det har vi spurgt en ekspert om.

Social støtte kan afbøde krav på jobbet

Ann-Louise Holten er lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, hvor hun forsker i arbejds- og organisations-psykologi. Hun mener, at virtuelle sociale tiltag kan være en god idé i corona-tiden.

”Sociale relationer i form af social støtte på jobbet er med til at skabe jobengagement og øge performance for medarbejderne,” forklarer hun.

Det handler om at støtte hinanden både praktisk og følelsesmæssigt i arbejdsopgaverne. Den sociale støtte kan også virke afbødende på de krav, arbejdspladsen stiller til dig, så du ikke så let brænder ud eller bliver stresset.

”Krav i sig selv er ikke negative, men hvis de bliver for mange, for store eller for vedvarende, så kan de have en negativ effekt. Den effekt kan blive reduceret ved, at man har nogle ressourcer, og én af jobressourcerne er social støtte fra dine kolleger.”

Ann-Louise Holten skynder sig at understrege, at det er individuelt, hvordan man opfatter både krav og ressourcer som fx social støtte. For nogle kan sociale arrangementer måske endda virke som et negativt krav. Omvendt findes der også mennesker, der trives med mange krav fra arbejdspladsen, og som derfor ikke har samme brug for den sociale støtte til at afbøde kravene.

Vi har en rigtig høj trivsel, og vi er stadigvæk motiverede, selv om vi sidder hjemme og næsten har gjort det i et år

Benedicte Christoffersen, kontorchef i Administrations- og Servicestyrelsen

Spiser virtuel frokost sammen

Benedicte Christoffersen er kontorchef for 19 medarbejdere i Administrations- og Servicestyrelsen, der hører under Skatteministeriet. På hendes kontor har de sagt velkommen til 10 nye medarbejdere under corona-hjemsendelserne. Det har derfor været ekstra vigtigt for hende at fastholde den mere uformelle sociale kontakt på tværs af kontoret.

Hver dag har de et dagligt tjek-ind på et kvarter, hvor de mødes online. Det er frivilligt at deltage. Der plejer at dukke omkring 10 medarbejdere op.

”Om mandagen taler vi typisk om, hvad der er sket i weekenden. Vi behøver ikke at være faglige, men det ender det tit med. Det kan være om aktuelle opgaver eller noget mere praktisk som fx tidsregistrering.”

Tjek-ind-møderne erstatter den sædvanlige uformelle ’godmorgen-snak’, som de fleste tager, når de møder fysisk ind på kontoret.

Til frokost mødes de også en gang om ugen i mindre grupper. Det foregår over Teams, hvor de snakker og spiser sammen.

”Vi har også holdt godt gammeldags bingo, hvor alle fik tilsendt en bingoplade,” fortæller Benedicte Christoffersen.

Virtuel fastelavn i Administrations- og Servicestyrelsen. Kontorchefen befinder sig i nederste venstre hjørne med tofarvet hat og klovnehår.
Foto: Privat
Kontorchefen blev kattekonge

Desuden har hele kontoret holdt virtuel fastelavn på Teams, hvor de slog katten af tønden. Den digitale tønde mistede et bræt, når en medarbejder svarede rigtigt på et quizspørgsmål eller var den første til at hente en ting i hjemmet og vise den frem på skærmen.

Benedicte Christoffersen endte som kattekonge. Ét af svarene i tøndequizzen var, at kattekongen i gamle dage ikke skulle betale skat i et helt år.

”Så jeg blev skattefri,” siger hun med et smil og forklarer, at mange af de sociale initiativer kommer fra medarbejderne selv. Hun synes, det er vigtigt at give plads til dem, selv om de foregår i arbejdstiden.

”Vi har en rigtig høj trivsel, og vi er stadigvæk motiverede, selv om vi sidder hjemme og næsten har gjort det i et år.”

Hun mener, at netop de uformelle møder samt kontorets fokus på motion i arbejdstiden har hjulpet dem godt igennem hjemsendelserne.

”Vi synger også fødselsdagssange, hver gang der er én, der har fødselsdag. Det kan du egentlig ikke rigtig på Teams, fordi det bliver totalt i kanon, men det synes vi er sjovt.”

Det kan også hurtigt blive noget snask at spise, mens man har headset på

Lars Tjærby Rasmussen, kontorchef, Service- og Administrationsstyrelsen

Onsdagshygge med quiz

Lars Tjærby Rasmussen er også kontorchef i Administrations- og Servicestyrelsen. Fredagen efter den allerførste nedlukning sidste år holdt kontoret virtuel fredagsbar.

”Det var et vældigt tilløbsstykke, som vi også holdt fast ved i et stykke tid,” fortæller han.

Han og kollegerne har også afprøvet virtuel frokost, men det holdt de op med igen, da det ikke rigtig fungerede for dem. Det var svært at smalltalke, når man var omkring 15, der spiste sammen.

”Det kan også hurtigt blive noget snask at spise, mens man har headset på,” griner Lars Tjærby Rasmussen.

Fredagsbaren er nu blevet til en halv times onsdagshygge, hvor de fx har quiz. Og mandag formiddag mødes de i mindre grupper til en halv times kaffemøde, hvor de taler sammen på tværs af kontoret. Der er lagt op til privat hyggesnak.

Øl fra det nærmeste køleskab

Lars Tjærby Rasmussen oplever stor opbakning fra medarbejderne til de uformelle sociale tiltag. De foregår i arbejdstiden, og han ser dem som en erstatning for de tilfældige møder, man normalt har med sine kolleger på et fysisk kontor.

”Jeg tror, at det vil gå i sig selv igen, når vi kommer til at møde ind fysisk, men lige nu er det et forsøg på at få skemalagt den uformelle samtale og omgås sine kolleger i det uformelle rum.”

Når corona engang er overstået, tror han, at onsdagshyggen igen skifter dag.

”Den bevæger sig nok hen til fredagen igen og involverer øl fra det nærmeste køleskab.”

Lars Tjærby Rasmussen understreger, at de sociale tiltag ikke går ud over kontorets produktion. Han vurderer, at de fleste alligevel leverer mindst lige så mange koncentrerede arbejdstimer fra hjemmekontoret, som hvis de var fysisk inde på kontoret.

Sangeren Andreas Odbjerg optrådte online til en virtuel fredagsbar hos Kromann Reumert. Det var et led i velkomsten af 23 nye medarbejdere, der alle er blevet onboardet 100% digitalt.
Foto: Kromann Reumert
Virtuel vinsmagning

Advokatfirmaet Kromann Reumert har også haft fokus på sociale virtuelle arrangementer under corona.

"Vi har arbejdet målrettet med at styrke fællesskabsfølelsen gennem virtuelle tiltag, der binder os sammen på tværs af funktioner, lokationer og afdelinger i firmaet,” skriver Birgitte Brix Bendtsen, Head of People & Development, i en mail til Djøfbladet.

Initiativerne har også til formål at sikre tilhørsforholdet og samarbejdsglæden, hvilket hun mener er vigtigt – særligt i en tid, hvor firmaet netop samarbejder på afstand.

Kromann Reumert har bl.a. holdt fredagsbar med vinsmagning og quiz, juletræsfest to go samt virtuel tegneworkshop for børnefamilierne. Der har også været virtuelle koncerter og et foredrag med en fremtidsforsker.

”Virtuelle kaffepauser er også et format, vi dyrker. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er svært at erstatte den uformelle snak og videnudveksling ved kontorets kaffeautomat med planlagte Teams-møder,” skriver Birgitte Brix Bendtsen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Rasmus Gjedssø Bertelsen
3 år siden
Det uformelle understreges, hvilket er typisk for nordisk kultur og selvforståelse. Men det formelle kan også være effektivt til at skabe fællesskab. Jeg tog i sin tid PhD ved Cambridge, som (sammen med Oxford) for udenforstående bedst beskrives som en Harry Potter verden. På mange måder kan sorte college-kapper og bordbønner på latin virke komiske og som spild af tid. Men formelle ritualer omkring college-livet skaber netop fællesskabet mellem meget talentfulde studerende og forskere fra hele verden og på tværs af fag. Denne uformelle læring er Oxford og Cambridges unikke fordel. Jeg spurgte en antropolog-college-bekendt om betydningen af disse ritualer. For antropologen er det ligetil, at ritualer skaber rammer for menneskeligt samvær. Det vil naturligvis være komisk for nordiske organisationer at indføre sorte kapper og bordbønner på latin. Så var antropologens råd at se efter de de facto ritualer, som bringer folk sammen. Nu er jeg professor på UiT Norges arktiske universitet (Tromsø), hvor ét vigtigt ritual er vinlotteri.