Studietrivsel

Redder corona-smadret studiemiljø med yoga og dip-smagning

15-04-2021
5 min.
Yoga-træningerne i Fælledparken har hjulpet Fie Lund Hansen til at føle sig som en del af et studiefællesskab. Privatfoto

På Copenhagen Business School arrangerer trivselsambassadører alt fra træning til musikquiz og smageklub. ”Jeg kan virkelig mærke, at det giver mig en følelse af et fællesskab igen,” siger CBS-studerende Fie Lund Hansen.

På en solrig dag i Fælledparken lægger Fie Lund Hansen sammen med sine medstuderende yogamåtterne ud på græsset og påbegynder en træningssession, der skal give ro i både krop og sind.

Det er blot ét af de mange initiativer, som en gruppe frivillige studerende – også kaldet trivselsambassadører – på Copenhagen Business School (CBS) har sat i værk siden februar. Trivselsambassadørerne forsøger at finde nye måder, hvorpå de studerende kan genvinde den studieglæde, som corona har gjort et alvorligt indhug i. Det sker gennem både digitale og fysiske arrangementer, fx udendørs træning, hvor de studerende under de gældende restriktioner kan mødes og se hinanden i øjnene.

”Når jeg er til træningen, får jeg en følelse af, at vi gør noget sammen. Der bliver skabt et fællesskab, og det er mest bare smil og glade dage. Det er fedt at snakke med de andre og få en tilknytning til studiet igen,” siger Fie Lund Hansen, der læser erhvervsøkonomi og projektledelse på sit 2. semester.

Formålet er, at trivselsambassadørerne skal hjælpe andre studerende ved at skabe fællesskaber og aktiviteter, som kan være med til at styrke både trivslen og tilknytningen til studiet.

Én af de mere end 100 trivselsambassadører er Emilie Lundsgaard Jensen, som studerer Business, Language and Culture på sit 6. semester. Hun tilmeldte sig som trivselsambassadør, fordi hun selv har oplevet, at nedlukningen har haft en stor effekt på hendes egen trivsel.

”Jeg har følt en afkobling fra skolen og vennerne. Og jeg har selv været i en situation, hvor jeg følte, det kunne blive meget ensomt, når man ikke længere mødte op på studiet. Der er en grund til, man taler om et studiemiljø, og miljøet bliver ligesom taget ud, når alt foregår online,” fortæller hun.

Jeg tænkte, at jeg blev nødt til at tage af sted til arrangementet, fordi jeg ville selv gøre noget for ikke at være ensom mere

Fie Lund Hansen, CBS-studerende
Sidder alene med følelsen af at have det svært

Jacob Bødtcher-Hansen har også meldt sig som trivselsambassadør. Han er på sit 2. semester på International Business. Han vil gerne være med til at hjælpe de personer, der har det svært og ikke oplever at have skabt en tilknytning til studiet og deres medstuderende.

”Jeg håber, at jeg sammen med teamet af trivselsambassadører kan være med til at styrke fællesskabet mellem de studerende. Specielt for dem, der ikke har fået etableret venskaber på linjen endnu grundet omstændighederne,” siger han og fortsætter:

”Vi kommer ikke i nærheden af det fællesskab, der formentlig ville have været, hvis vi kunne møde op på skolen, men jeg tror på, at arrangementerne hjælper.”  

En studietrivselsundersøgelse fra Djøf viser, at 77% af de djøf-studerende savner det sociale fællesskab med deres medstuderende. Samtidig viser undersøgelsen, at 66% i høj eller nogen grad føler sig ensomme.

Fie Lund Hansen har også følt sig ensom under nedlukningen, og hun har specielt manglet den daglige sparring med de andre studerende, som er med til at sætte éns egen situation i perspektiv.

”Da jeg læste op til mikroøkonomi, følte jeg, at jeg var den eneste, der havde det svært med det fag. Jeg har ikke nået at opbygge så mange relationer endnu, så det er ret let at føle sig ensom,” fortæller hun.

Derfor gør hun meget ud af at prioritere de arrangementer, som bliver stillet til rådighed. Og selv om hun ved den første udendørs træning var en smule nervøs for at tage af sted, da hun ikke kendte de andre, er hun glad for, at hun endte med at gøre det.

”Jeg tænkte, at jeg blev nødt til at tage af sted til arrangementet, fordi jeg ville selv gøre noget for ikke at være ensom mere. Og det endte også bare med at være helt vildt fedt, og det var rart igen at være en del af noget,” fortæller hun.

Arrangementerne har givet mig et håb om, at det nok skal blive godt igen

Fie Lund Hansen, CBS-studerende
Arrangementerne giver håb

Fie Lund Hansen har indtil videre både været til online-julefrokost, udendørs cirkeltræning og udendørs yoga. Og de mange arrangementer er da også med til at højne hendes trivsel.

”Jeg kan mærke, at min tilknytning til studiet bliver større. Arrangementerne har givet mig et håb om, at det nok skal blive godt igen, og træningerne er med til, at jeg lærer nogle af mine medstuderende at kende,” siger Fie Lund Hansen.

Fie Lund Hansen fanget midt i en af de udendørs træningssessioner.
Fie Lund Hansen fanget midt i en af de udendørs træningssessioner.

På International Business har Jacob Bødtcher-Hansen været med til at arrangere bl.a. fodbold i mindre grupper, online-quiz og guidede ture under Copenhagen Light Festival. Selv står han for en månedlig musikquiz.

Emilie Lundsgaard Jensen har sammen med sine medambassadører arrangeret en såkaldt smageklub. Her samles en lille gruppe af studerende, hvor den enkelte på skift står for at være vært for en smageklub-aften hjemme hos sig selv. Indtil videre har klubben dannet rammer for en aften, hvor der skulle smages på forskellige former for dip, og en aften, hvor temaet var drinks med vodka.

”Jeg nyder også selv godt af initiativerne. Jeg får lov til at være med til arrangementerne og inkludere mig selv i flere sociale ting, og det var også noget af det, jeg gerne ville,” fortæller hun.

Initiativet med trivselsambassadører løber indtil videre semesteret ud, men ifølge studenterkommunikationen på CBS gør den positive feedback, at CBS tænker på, hvilken rolle trivselsambassadørerne kan spille i næste semester.

Der er et behov for, at det bliver klart, at man ikke er alene om at have det skidt

Emilie Lundsgaard Jensen, trivselsambassadør CBS
De studerende støtter op om hinanden

Emilie Lundsgaard Jensen mener, at arrangementerne er en mulighed for at spejle sig i hinanden og sammen tale om, hvordan man egentlig har det.”Der er et behov for, at det bliver klart, at man ikke er alene om at have det skidt. Corona giver bare nogle udfordringer i forhold til at studere, og man kan føle sig ensom og afkoblet fra studiet og studiemiljøet, som egentlig var grunden til, at man hang i,” fortæller hun.

Jacob Bødtcher-Hansen ser også en nødvendighed i trivselsambassadørernes arbejde i en tid, hvor universitetet er lukket ned.

”Det er vigtigt, at vi studerende støtter op om hinanden. Igennem arrangementerne kan vi lære hinanden bedre at kende, hvilket uden tvivl vil bidrage positivt, når vi igen skal møde til undervisning på CBS,” siger han.  

De forskellige arrangementer har betydet så meget for Fie Lund Hansen, at hun nu selv har meldt sig som trivselsambassadør.

”Vi skal selv gøre noget aktivt for at skabe venskaber, og så må vi gøre det under de omstændigheder og forudsætninger, som vi har. Jeg tror, vi er nået til et punkt, hvor vi er færdige med at vente på, at verden bliver god igen. Tiden går, så vi bliver nødt til at få det bedste ud af det,” understreger hun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.