Nyt job

”Grønland er fedt – også karrieremæssigt”

14-04-2021
3 min.
Et af plusserne ved at bo i Grønland er den lette adgang til naturoplevelser. Her er Emil Skjervedal og familien på udflugt på Sadelø uden for Nuuk. Privatfoto

Siden Emil Skjervedal Christophersen flyttede til Grønland i 2016, har han haft titel af både direktionsassistent, afdelingsleder, direktør og nu erhvervschef. For her kan man tage kvantespring i karrieren.

Emil Skjervedal, hans kone og børnene Nivi på fem og Ivik på syv bor helt ud til vandet i en moderne lejlighed – ja, man føler sig nærmest som passager på en færge, når man sidder i stuen, fortæller han.

De enestående muligheder for havudsigt, som er til at betale, er én af fordelene ved at bo og arbejde i Nuuk i Grønland.

En anden fordel er karrieremulighederne. I løbet af de fire år, Emil Skjervedal har boet i Grønland, har han haft tre lederstillinger: Kommunal afdelingsleder, direktør for en erhvervsfond og nu erhvervschef i Sermersooq Kommune i Grønland med base i Nuuk. Han startede som direktionsassistent.

”Hvis du har forudsætningerne for det, kan du hurtigt gøre karriere. Og man får virkelig meget erfaring virkelig hurtigt. Grønland er fedt – også karrieremæssigt.”

Altså hvis man som Emil Skjervedal tør kaste sig ud på dybt vand igen og igen.

”Tingene kan være lidt mere komplekse heroppe, fordi der er så stor medarbejderudskiftning. Det er ikke sikkert, at dem, du lavede en aftale med eller spurgte til råds i går, er her i morgen. Så populært sagt er det sink or swim. Og hvis du ikke kan svømme, er der ikke meget hjælp at hente. Så der er nogle, der brænder nallerne.”

Men som han siger, har han heldigvis kunnet holde hovedet oven vande. Og han er rigtig glad for sit liv i Grønland – både arbejdsmæssigt og privat.

Du sidder meget tæt på det politiske niveau, og du kan nemt komme til at befinde dig på øretævernes holdeplads

”Det arktiske område er rigtig hot lige nu”

Emil Skjervedal arbejder i en by, hvor der aldrig er mere end 10-15 minutters kørsel fra det ene sted til det andet. Det giver gode muligheder for work-life-balance, fordi der ingen transporttid er.

I løbet af ingen tid kan familien være midt i naturen. Inde i bunden af fjorden har de en hytte, som de sejler til om sommeren. Om vinteren står de på ski.

”Men selv om Nuuk er en lille by, er det en også en hovedstad, der tiltrækker en masse international opmærksomhed og samarbejdspartnere. Det arktiske område er rigtig hot lige nu – alle vil samarbejde. Og så er det jo fedt, når man arbejder med udvikling, som jeg gør,” siger Emil Skjervedal Christophersen.

Han oplever også, at der ikke er langt fra tanke til handling.

”Det er stadig en mindre kommune set med danske øjne, men det betyder, at man hurtigt kan være med, der hvor det sker og være i tæt dialog med den øverste ledelse. Og det betyder også, at du både får lov til at tænke tankerne og bagefter får lov til at eksekvere dem. Det er min erfaring, at hvis man er god til at løbe med initiativerne, er det nok nemmere at komme i mål med dem, end det typisk er i Danmark.”

Han fortæller, at han og hans otte medarbejdere fx har taget initiativ til og har etableret et food-lab – et storkøkken, hvor iværksættere kan komme og prøve deres idéer af, inden de går i gang.

Og så fortæller han, at de har et stort fokus på bæredygtighed.

”Vi bliver faktisk verdens første hovedstad, der bliver bæredygtigheds-certificeret inden for turisme.”

Øretævernes holdeplads

Men det kan være lidt af en balancegang at være erhvervschef et sted, hvor ’alle kender alle’.”Det er klart et minefelt, du bevæger dig i. Derfor skal du være fuldstændig bevidst om, hvordan du navigerer i det, og hvordan du kommunikerer. Du sidder meget tæt på det politiske niveau, og du kan nemt komme til at befinde dig på øretævernes holdeplads. For der er jo knappe ressourcer, så du kommer ikke til at kunne gøre alle glade. Vi får mange klap på skuldrene – men vi får også tæsk,” siger Emil Skjervedal.

Han og familien har ingen planer om at vende tilbage til Danmark. Hans svigerforældre og hans far bor også i Nuuk. Han mødte sin grønlandske kone i sit tidligere studiejob i Aalborg Havn. Nu er hun sekretariatsleder for den Internationale Arktiske Hub.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.