Ikke i aften

Chefer har dårligere sex

18-11-2021
3 min.
Nyudnævnte chefer oplever ofte, at arbejdet – især i form af stress og træthed – flytter ind i soveværelset og mindsker lysten til sex og sanselighed. Foto: Antonio Díaz/Shutterstock

Mange oplever et dyk i kærlighedslivet, når de får en ledertitel. Det gælder både i soveværelset og for parforholdet som sådan.

Det kan godt være, at lønnen og ansvaret stiger, når du bliver chef. Til gengæld er der en stor sandsynlighed for, at det går ned ad bakke med dit kærlighedsliv. Det viser en svensk undersøgelse, som chef.se har gennemført.

865 ledere har svaret på undersøgelsen.

Næsten fire ud af ti er blevet skilt eller separeret, efter at de blev chef. Arbejdet er en af de væsentligste årsager, mener de selv.

34% af lederne i undersøgelsen svarer, at de har fået en dårligere relation til deres partner, og lidt flere oplever, at de har fået et dårligere sexliv. Træthed, stress og lange arbejdsdage får skylden.

Stress dæmper lysten

Christian Graugaard, læge og professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, er ret sikker på, at billedet ville være det samme, hvis man gennemførte en lignende undersøgelse blandt danske chefer.

Han peger på, at han og en gruppe forskerkolleger fandt præcis den samme tendens i den store befolkningsundersøgelse Projekt SEXUS.

”Her har vi ganske vist ikke spurgt direkte til arbejdslivet. Men vi kan se, at hvis man oplever psykiske problemer som fx stress, så falder éns seksuelle lyst. Og risikoen for et dårligt eller ikke-eksisterende sexliv stiger betydeligt.”

Tingene hænger selvfølgelig sammen, siger Christian Graugaard.

”Det er et spændende studie, der peger på noget vigtigt, som vi ofte glemmer. Nemlig, at parforhold og sexliv er en integreret del af vores samlede tilværelse. Det betyder, at vores intime relationer tager farve af vores arbejdsliv.”

Derfor vil et stort pres på jobbet smitte af på hjemmefronten, siger han.

”Hvis vi gennem længere tid er ophængte, stressede eller frustrerede, slider det på vores overskud til sex og sanselighed.”

”Sexlivet er det første, der ryger i svinget”

Anne-Katrine Hansen, autoriseret psykolog og klinisk sexolog, kan også sagtens genkende billedet fra den svenske undersøgelse. Hun har klinik i Aarhus og møder ofte chefer blandt sine klienter.

”Jeg har også nogle gange djøfere i lederstillinger i behandling. Det kan være, at de kommer pga. stress eller en eller anden ledelsesmæssig udfordring, men der står jo både sexolog og psykolog på min dør, så vi taler også om seksuelle problemer.”

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, om det starter med hønen eller ægget, når sexlivet begynder at skrante, siger Anne-Katrine Hansen.

”Hvis man har det svært i parforholdet, kan det være, at man drukner sig i arbejdet som en flugt. Men det kan også være, at man simpelthen ikke har tid til at pleje parforholdet, fordi arbejdslivet kræver for meget.”

Hun er dog ikke i tvivl om, at årsagen ofte kan ligge i arbejdet.”Jeg ser det som en samfundstendens. Vi løber stærkere og stærkere i hamsterhjulet. Det ser jeg hos mange. Og så er sexlivet noget af det første, der ryger i svinget. Det kan synes som det ’nemmeste’ at skære fra, når overskuddet ikke er der,” siger Anne-Katrine Hansen.

Det samme ser hun, når hun har klienter i parterapi.

”Jeg har også par i høje stillinger, der samtidig har mindre børn. De siger, at når endelig de når til sengetid, er det lettere at lægge sig på puden og sove. De har simpelthen ikke overskud – heller ikke til en ordentlig kommunikation. Det betyder så også, at de ikke får talt om seksualiteten – om længsel og afsavn.”

Vi glemmer at pleje parforholdet

Men ligesom så meget andet kræver parforholdet omhu for at trives, understreger Anne-Katrine Hansen.

”Det er, som om vi tænker, at det med parforholdet bare kommer af sig selv. Til gengæld ved vi godt, at hvis vi ønsker en veltrænet krop, bliver vi nødt til at gå i fitness, og hvis vi gerne vil gøre karriere, skal vi yde en ekstra indsats på jobbet.”

Der kan dog ligge rigtig meget værdi i også at tage hånd om sit parforhold, siger Anne-Katrine Hansen.

”Hvis man som djøfer har en lederstilling, er det typisk noget, der kræver meget af én. Omvendt kan der også være meget energi at hente i et velfungerende parforhold og sexliv. Derfor er det vigtigt også at huske at pleje og prioritere det.” 

Kommentarer

Jørgen Hedevang

21.11.2021 kl. 20.56

Endnu et argument for som leder at blive god til at være i balance og ladet op med god energi, både privat og på arbejde!
Den beskrevne udvikling med ringere privat og sexliv befordrer næppe i sig selv god ledelse, så alene set fra en organisatorisk vinkel er det bekymrende, når ledere og medarbejdere i det hele taget ikke trives fuldt ud privat!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jes Lunde

20.11.2021 kl. 17.32

Hmm. Det håber jeg ikke er konklusionen :-) Det går ikke, hvis for mange fravælger ledervejen. Vi har brug for dygtige ledere. Men vi skal både i den øverste ledelse give dem fair vilkår, så de ikke arbejder alt for meget - og vi skal vise, at vejen til et godt lederliv er uddelegering og mod til at løbe risikoen for, at en opgave løses anderledes end vi selv ville have gjort. Skru ned for kontrolgenet. Sæt dine ansatte fri! :-)

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marie Louisa

19.11.2021 kl. 11.51

Godt jeg ikke er chef ??

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.