#MeToo

900 vidnesbyrd om sexisme er blevet til en håndbog

4.11.2021

af

Foto: Andrey Popov/Shutterstock

Foto: Andrey Popov/Shutterstock

På rekordtid samlede forskere hundredvis af historier om krænkelser i uni-verdenen. Dem har de nu brugt til at skrive en bog om, hvordan vi kan tale om og løse sexisme-problemer på arbejdspladsen.

I oktober sidste år sendte 16 kvindelige forskere en e-mail ud til deres netværk. Her opfordrede forskerne til, at modtagerne deltog i en underskriftindsamling, hvis de havde oplevet eller overværet sexistisk adfærd i den akademiske verden. Samtidig inviterede forskerne til, at modtagerne kunne dele deres historier anonymt.

Det resulterede i, at knap 700 forskere skrev under, mens der på fire dage væltede 900 historier ind i indbakken, fortæller Sara Louise Muhr, der er professor MSO på Copenhagen Business School.

”Det var simpelthen så voldsomt. Der var så meget data i de her historier, at vi følte os nødsaget til at bruge al den viden, der var i vidnesbyrdene, til noget og få det ud til så bredt et publikum som overhovedet muligt,” siger hun.

Derfor gik Sara Louise Muhr sammen med syv andre kvindelige forskere i gang med at skrive en håndbog, der adresserer, hvordan man skal forstå og arbejde med sexisme.

”Bogens formål er ikke at få en masse hoveder til at rulle, som det har været tilfældet i andre brancher. Det er for os den langsigtede kulturændring, der er vigtig. Derfor tænkte vi, at vi som forskere kunne bruge al den her information til at hjælpe til med, at vi kan få nogle bedre arbejdspladser,” siger Sara Louise Muhr.

Gråzone-dilemmaer

Gennem bogen forsøger forskerne bl.a. at skabe en forståelse for, hvad sexisme egentlig er, da det er nødvendigt at forstå, hvad det egentlig er, før man kan komme det til livs.

”Hvis man ikke har en idé om, hvad det er, ved man heller ikke, om det er sket, eller om man gør det,” forklarer Sara Louise Muhr.

Bogen beskriver særligt hverdagssexisme, som kan være alt fra små henkastede bemærkninger eller jokes til bevidst nedladende bemærkninger. Forskerne bemærkede nemlig, at det ofte er hverdagssexisme, som folk kan have svært ved at forstå.

”Det er den kulturelle accept af eller lukning af øjnene for hverdagssexismen, som vi gerne vil sætte fokus på. Ikke for at pege fingre, men for at folk kan forstå effekten af det,” fortæller hun. 

Derfor indeholder bogen vignetter, som er korte fiktive scenarier, der på den ene eller anden måde kredser om situationer, hvor det i nogle tilfælde kan være svært at vurdere, om der sker noget grænseoverskridende eller ej. Vignetterne efterfølges af spørgsmål, så de kan bruges direkte i en dialog om det beskrevne eksempel.

”Det er en god måde at få diskuteret forskellige dilemmaer på og finde ud af, hvordan man skal forholde sig. Og det er særligt en god måde at få diskuteret nogle af gråzone-dilemmaerne på,” siger Sara Louise Muhr. 

Det er ikke, fordi man skal have retningslinjer for, hvilke jokes man må fortælle og ikke må fortælle, men god ledelse er at sørge for at få en diskussion i gang

Sara Louise Muhr, professor MSO, CBS

Lederen har et særligt ansvar

Sara Louise Muhr mener, at særligt lederne er vigtige for den kulturændring, der skal ske ude i flere organisationer. Lederne har nemlig et ansvar for, hvordan der bliver talt til hinanden, påpeger hun.

”Det er ikke, fordi man skal have retningslinjer for, hvilke jokes man må fortælle og ikke må fortælle, men god ledelse er at sørge for at få en diskussion i gang, så der bliver skabt en fælles forståelse af, hvad en god tone egentlig er,” understreger Sara Louise Muhr.

Og her mener hun, at særligt vignetterne kan være et direkte værktøj, som lederne kan tage i brug for at skabe denne fælles forståelse og diskutere de forskellige perspektiver.

”Der er en opskrift på, hvad man skal gøre, og hvilke spørgsmål man skal stille, så vignetterne kan være virkelig hjælpsomme for den enkelte leder.”

En kulturændring

Sara Louise Muhr ser sammen med sine medforfattere frem til, at bogen bliver tilgængelig for alle – den ligger til gratis download – og mener, at den udfylder et tomrum på markedet.

”Det helt særlige er de vidnesbyrd, som den trækker på, og så også det faktum, at det ikke er en forskningsbog. Den er skrevet til et bredt publikum i et letlæseligt sprog, men det er dog stadig en håndbog, der er skrevet af fagpersoner beskrevet på baggrund af et stort antal af folks stemmer,” fortæller hun.

Hun håber, at bogen kan give en større forståelse for hverdagselementet af sexisme, og at flere kan få øjnene op for, at det ikke er så svært at begynde at ændre noget ude på arbejdspladserne.

”Det kan virke uoverskueligt for mange at gå i gang med at kigge på, hvordan man ændrer sin kultur. Men hvis man kan få brugt vignetterne til at åbne op for en diskussion, så kan man faktisk få en større forståelse for hinandens perspektiver og påbegynde en kulturændring.”

Bogen kan downloades gratis på sexismedu.dk.

Tre gode råd:
  • Tilbyd ledere biastræning, så de lærer at forstå, se og håndtere sexisme på arbejdspladsen.
  • Diskutér og definér, hvordan I som organisation eller team får skabt et fælles sprog for, hvad der er inkluderende adfærd.
  • Arbejd lokalt med at få italesat sexisme og chikane for at gøre det mere legitimt at sige fra og sætte grænser.
Som leder kan man med fordel spørge sig selv:
  • Hvordan kommunikerer vi som gruppe? Er vi i stand til at tale om svære emner som sexisme? Er det nemt for mine medarbejdere at komme til mig, hvis de vil tale med mig om sexisme?
  • Forstår jeg, hvordan sexisme påvirker mine medarbejdere og organisationen som helhed?
  • Kan jeg sætte ord på, hvorfor det er vigtigt for os at adressere sexisme?
  • Forstår alle mine medarbejdere, at det er vigtigt at tale om sexisme på arbejdspladsen?
  • Kan jeg vejlede mine medarbejdere i, hvilke processer der er til rådighed for dem at følge, hvis de udsættes for sexisme?
  • Føler jeg, at jeg har de nødvendige kompetencer til at håndtere en sexismekonflikt?
  • Hvor god er jeg til at sige fra over for sexisme, hvis jeg oplever det i hverdagen? Hvad gør jeg, hvis jeg er vidne til sexisme blandt mine medarbejdere/kollegaer?
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet