Corona-krise

Børns sygedage eksploderer

02-09-2020
3 min.
Mange forældre stresser allerede nu over, hvordan de kan passe både syge børn og arbejde under coronakrisen. Sygdomssæsonen i efteråret og vinteren er ikke engang begyndt endnu. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Ventetid på testsvar, krav om at holde raske børn hjemme og problemer med at få andre til at passe syge børn stresser børneforældre – og presser også deres kolleger uden børn. Djøf mener, at Mette Frederiksen må på banen med en løsning.

Min yngste datter blev syg. Ikke alvorligt, men alligevel noget, der lugtede lidt af coronasymptomer. Hun virker rask nu, men vi har fået hende testet. Så lige nu sidder jeg og skriver hjemme i soveværelset, mens jeg venter på testsvar, og hun leger på sit værelse.

Det er anden dag, jeg arbejder hjemme ud over de to barns sygedage, som jeg har ret til. Som journalist på Djøfbladet er mit job heldigvis så fleksibelt, at det ikke er et problem. Min kone kan ikke arbejde hjemmefra. Hvad skulle vi have gjort, hvis jeg heller ikke kunne?

Ifølge Maja Kure Kristensen, chefkonsulent i Djøf, henvender mange medlemmer sig til Djøf netop pga. problemer med at balancere arbejde og børnepasning i en coronatid. For hvad gør man som forældre, når ældre familiemedlemmer fx ikke kan passe børn pga. smitterisiko?

Sundhedsstyrelsen anbefaler endda, at man holder syge børn hjemme, til de har været corona-symptomfri i 48 timer, hvilket forlænger sygdomsperioden. Styrelsen skriver, at typiske symptomer ved milde coronatilfælde ligner ”almindelige symptomer på influenza og anden øvre luftvejsinfektion med feber, tør hoste og træthed. Andre tidlige, men mindre hyppige symptomer, kan bl.a. være hovedpine, muskelsmerter, ondt i halsen, kvalme, tab af smags- og lugtesans m.v.”

Så hvis du vil være helt sikker på, om barnet fejler det ene eller det andet, kommer du ikke uden om en coronatest. Og den kan ligeledes forlænge perioden, hvor barnet ikke kan komme i skole eller i institution.

Der gik fx et par dage, inden vi kunne få en testtid til min datter. Og nu går der et par dage, inden vi får svar. Lige pludselig udvikler to dages sygdom sig til en føljeton, der strækker sig over en uge.

Vi må få talt om, hvordan vi håndterer det her. Forældre kan jo ende med at bruge hele vinteren på at være hjemme, hver eneste gang børnene begynder at hoste

Sara Vergo, næstformand i Djøf
Aftal nærmere med din chef

Maja Kure Kristensen forklarer, at når du først har brugt de barns sygedage, du eventuelt har ret til, skal du aftale med din chef, hvad I så gør. Det er hendes erfaring, at de fleste arbejdsgivere er lydhøre over for at finde løsninger. Desuden har de offentlige arbejdsgivere meldt ud, at de vil være ekstra fleksible under corona-krisen.

”Alligevel kan det skabe rigtig meget stress. Det kan være, at du får lov til at arbejde hjemmefra, men hvornår skal du gøre det, hvis du samtidig også skal passe børn? Det har været en udfordring for børnefamilierne lige siden nedlukningen i marts,” siger hun.

Hvis du ikke har mulighed for at arbejde hjemme, bliver det ikke lettere. Så kan du i værste fald blive nødt til at afholde ferie, blive trukket i løn eller indhente de tabte dage ved at arbejde på et andet tidspunkt.

Maja Kure Kristensen pointerer, at situationen ikke kun er et problem for børnefamilierne. De kolleger, der ikke har børn, kan ende med at skulle trække et større læs på jobbet, fordi dem med børn er nødt til at blive hjemme. Det kan skabe øget arbejdspres og trivselsproblemer for alle på arbejdspladsen.

Hun mener derfor, at det er en god idé at få arbejdsgiverne til at melde nogle klare retningslinjer ud på området. Så både ansatte med og uden børn ved, hvad de kan forvente i den kommende coronatid. 

Mette Frederiksen skal på banen

Sara Vergo, næstformand i Djøf, mener, at problemet er for stort til, at det skal være op til de enkelte ansatte og arbejdspladser at finde en løsning.”Vi må få talt om, hvordan vi håndterer det her. Forældre kan jo ende med at bruge hele vinteren på at være hjemme, hver eneste gang børnene begynder at hoste,” siger hun.

Hun mener, at det ville være passende, hvis statsminister Mette Frederiksen kommer med et bud på, hvordan vi tackler situationen, ”så det ikke ender i det vilde vesten,” som Sara Vergo formulerer det. Det vil skabe en større vished og fjerne noget af ansvaret fra den enkelte ansatte.

”Det kan jo fx ikke være rigtigt, at folk, der ikke kan arbejde hjemmefra, skal bruge al deres ferie og flextid på at være hjemme med børn, der måske endda er raske noget af tiden.”

Sara Vergo understreger, at vi selvfølgelig alle skal tage et samfundsansvar. Hvis vi er nødt til at holde ungerne hjemme for at bekæmpe corona, så må vi jo gøre det.

”Men vi må finde nogle løsninger for de forældre, som jo ellers bliver fuldstændig vanvittige af at få det her til at hænge sammen. Det kunne være at give forældrene ret til fravær som ved barns sygdom, når de følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.” 

Kommentarer

Sebastian

06.09.2020 kl. 20.23

Sikke nogle herligt tåbelige kommentarer.
Først noget med at vi ikke får et problem, fordi vi har forbedret hygiejnen. Dejligt hvis det er snart, men ikke helt artiklens fokus. For hvad hvis det ikke går så fantastisk.

Derefter noget i retning af at fordi nogle grupper på arbejdsmarkedet har det værre, er dette ikke værd at forholde sig til. Generelt pudsigt argument, som ikke rigtig hjælper nogen.

Så er der det smukke: undlad at få børn. Simpelthen genial løsning, for hvis man ingen børn har, så har man heller ikke alle de forkælede problemer der følger med. Man kan lidt bekymret spekulere over hvad den logiske løsning så er for dem der desværre alligevel har børn. Et støtteordning, hvor man nemt kan skille sig af med dem..?

Men i den mere seriøse ende, så er det da en relevant diskussion. Når der er skærpede krav til hvornår man Ikke må sende børn afsted, så ville det være logisk med øget fleksibilitet. Det er jo samme logik der gør, at vi som samfund forsøger at holde hånden under brancher der bliver ramt af forholdsreglerne, fx kulturbranchen, sport osv.
Hvis vi anser det som en kollektiv nødvendighed at begrænse smitten, så er det en dårlig strategi at gøre ansvaret individuelt.

0 kommentarer
10
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Karen

04.09.2020 kl. 09.41

Nu må det komme an på en prøve men hvis alle forældre rent faktisk holder deres syge børn hjemme fra institution så må det alt andet lige give færre smittede børn og dermed markant færre sygedage til alle. Det er jo ikke en løsning at sende børn med symptomer afsted i børnehave. Så sender du bare aben videre til de næste børn og deres forældre. Mit bud er at efteråret kommer til at byde på markant færre sygedage til alle pga dels skærpet hygiejne og dels at børn og voksne rent faktisk bliver hjemme i stedet for at gå rundt og smitte hinanden i et væk som vi ellers har haft for vane tidligere år.

1 kommentar
3

Else Jensen

04.09.2020 kl. 09.59

Jeps, allerede nu høster mange arbejdspladser færre sygedage. Og hjemmearbejde under hjemsendelse uden sygdom kan mindske effektivitetstabet.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Gitte

04.09.2020 kl. 09.23

Andre/store dele af den danske befolkningen kan i dag synes meget konkret at blive mødt af og med den udbredte holdning, at strukturelle vilkår ikke længere kan tælles med som årsag til "dine problemer", ligeså vel som at alt er "din egen skyld, dit eget individuelle ansvar og problem". DET fordi - som det hedder sig i dag - at "Staten ikke er din mor" og "Enhver er sin egen lykkes smed". Derfor kan jeg ikke se, at særligt de i forvejen privilligerede DJØF´ere har problemer, som de ikke selv har ansvar for at løse individuelt - "Staten er ikke din mor", som det hedder sig

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Else Jensen

04.09.2020 kl. 09.14

Hvad skulle vi have gjort, hvis jeg heller ikke kunne? Det korte svar er: Undlade at få børn, hvis man ikke kan/vil tage ansvaret! Undlade at have et job der ikke passer med småbørn! Svar er IKKE, at andre løbende skal tage ansvaret for andres børn.
PS Nej, vi behøver ikke flere børn. Det er et personligt valg i Danmark. Og ja, selvfølgelig er der undtagelser, hvor udefra kommende begivenheder ændrer en forældres livsvilkår - og så bør hjælpen eksistere.

2 kommentarer
3

Eva

06.09.2020 kl. 19.58

Else, de børn er rent faktisk dem, der blandt andet kommer til at sørge for, at der er penge til når en som du, skal på pension, plejehjem osv.! Selvfølgelig kan man ikke tage eller fravælge et job ud fra , om det passer 100 % med ens småbørns familie og da især ikke i en corona krise tid (som man iøvrigt aldrig havde set komme), hvor man tvinges til at holde raske børn hjemme 48 timer efter en smugle almindelig hoste eller friske børn med "feber" på 37.8! Det er der sku ikke nogen, der kan flere gange på en måned på noget job! Hjemmearbejde eller ej, så passer det bare ikke ind med noget job at have barn hjemme mens man samtidigt skal arbejde. Skulle småbørns forældre så helt fravælge jobbet for at kunne gå hjemme, for HVIS nu deres barn blev syg!? Samfundet vil da ikke kunne hænge sammen! Og ivrigt, hvor får du ud af mandens ord, at hans børn bliver andres ansvar!? Seriøst en dum kommentar. ??

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Nikolaj

04.09.2020 kl. 13.44

??

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anja uglebjerg

04.09.2020 kl. 08.45

Jeg er helt enig. Men jeg synes det er en pointe, at vi er rigtig mange, der ikke har ældre familiemedlemmer normalt. Det bliver sådan en fortælling om, at det kun er nu, det er hårdt, fordi der ikke er bedsteforældre. Men nogen har ikke bedsteforældre og andre har bedsteforældre, der arbejder. Fint med fokus mens der stadig er corona, men der mangler også fokus på børns sygdom og arbejde i det hele taget.

0 kommentarer
10
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.