Samfund

Sådan skal fem professorer undersøge corona-nedlukning

17.11.2020

af

Illustration: Sine Jensen

Illustration: Sine Jensen

Fem forskere udreder lige nu, hvad der skete i regeringskontorerne, da Danmark i foråret blev lukket ned. De arbejder i stilhed, men formand Jørgen Grønnegård Christensen vil gerne løfte lidt af sløret for, hvordan gruppen arbejder.

Hvad foregik der bag kulisserne i regeringskontorerne og myndighederne, da regeringen i foråret lukkede skoler og børnehaver, smækkede plejehjemmene i for besøg, sendte den tredje statsmagt hjem, så retssager på stribe blev aflyst, og tog mange andre drastiske beslutninger?

Det er fem professorer – fire djøfere og en læge – lige nu i susende fart i gang med at finde ud af. Du kan læse mere om medlemmerne og deres faglige baggrund i bunden af denne artikel.

Den uvildige udredningsgruppe blev besluttet af et bredt politisk flertal lige før sommerferien. Siden har man ikke hørt meget til dem, og det er også meningen. 'Vi har iført os ikke mundbind, men mundkurv,' sagde gruppens formand, professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen, da arbejdet gik i gang.

Men han vil gerne give en status til Djøfbladets læsere, selv om gruppen 'arbejder i stilhed', som han siger.

"Kernen er, at vi skal afdække beslutningsgangen og det grundlag, man traf beslutningerne på. Det vil sige, hvad var det for en rådgivning, der blev givet til dem, som traf de grundlæggende beslutninger," forklarer han.

'Grundlæggende beslutninger' falder i to. Beslutninger, som blev truffet af regeringen, og beslutninger, hvor Folketinget var med. Så gruppen skal også se på, hvilke informationer Folketinget fik.

Og så skal gruppen vurdere, hvad man helt generelt kan lære af forårets forløb. Var der noget, man kunne eller burde have gjort anderledes?

Iklædte man sig falske kåber?

Også i Norge, Sverige og Frankrig har politikerne sat tilsvarende undersøgelser i gang. Grønnegård har lige aftalt et videomøde med den franske udredningsgruppe, da Djøfbladet taler med ham.

Men hvad er det mere præcist for en form for undersøgelse, de danske politikere har sat de fem professorer i gang med?

Det er ikke en undersøgelseskommission. Der er ingen dommer på podiet. Ingen embedsmænd og ministre skal afhøres med en bisidder ved deres side. Det er en skriftligt baseret undersøgelse, hvor professorerne læser papirer i tonsvis fra ministerierne. Og – meget vigtigt – der skal ikke placeres et retligt eller politisk ansvar hos hverken embedsmænd eller politikere.

Folketingsflertallet siger selv, at det er den samme form for undersøgelse, som da to historieprofessorer i 2016 blev bedt af Folketinget om at lave en historisk udredning om, hvorfor Danmark gik i krig i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Professorerne skal dog allerede aflevere deres udredning til Folketinget og regering senest 31. januar. De har altså kun seks måneder til det kæmpestore arbejde. Krigsudredningen ifm. Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan tog to et halvt år, og en klassisk undersøgelseskommission tager tre-fire år.

Men hvad siger supereksperten, højesteretsdommer Jens Peter Christensen, som bl.a. var formand for det udvalg, som i 2018 kom med betænkningen 'Undersøgelseskommissioner og parlamentariske undersøgelsesformer'?

"Hvis man skal sammenligne med noget, er det jo med andre undersøgelser, som foregår på skriftligt grundlag, fx en advokatundersøgelse. Man kan også, som politikerne gør, sammenligne med den historiske krigsudredning. Men dér var der tale om et forløb, som der ikke længere var meget ild i, for begivenhederne lå 10-15 år tilbage. Det er ikke tilfældet her. Det er uhyre aktuelt."

Indholdsmæssigt er det vigtige, at udvalget ikke skal foretage retlige vurderinger, fastslår Jens Peter Christensen.

"Populært sagt skal professorerne undersøge, om regeringen iklædte sig falske kåber af faglighed, da den lukkede Danmark ned. Altså om dét, regeringen besluttede, var baseret på faglig rådgivning, eller om fagligheden snarere blev undertrykt eller i hvert fald skævvredet i det, der blev meddelt til Folketinget og befolkningen," forklarer han.

Ligesom da Danmark gik i krig

I de to historieprofessorers udredning, 'Hvorfor gik Danmark i krig', kan man læse, at de ud over alle papirerne også havde samtaler med nogle toppolitikere fra dengang såsom Anders Fogh Rasmussen, Mogens Lykketoft og Per Stig Møller, som frivilligt stillede op, og tilsvarende anonyme topembedsmænd.

Så kunne man ikke forestille sig det samme her – at udvalget talte med udvalgte embedsmænd for at blive klogere? Jo, siger Jens Peter Christensen, men det ville i så fald ikke have karakter af forhør på samme måde som i en undersøgelseskommission.

"For her er der jo netop ikke lagt op til, at ekspertudvalget skal slå ned på nogle enkeltpersoner. Samtaler skulle vel så mere være for at sondere, hvordan embedsværket så at sige oplevede lugten i bageriet. Men det vil være noget, som vil kræve en betydelig balancegang af udvalget. Ellers kan der hurtigt blive ballade," siger Jens Peter Christensen.

Men hvad siger Grønnegård? Taler han og gruppen med nogle embedsmænd om lugten i bageriet?

"Nej," siger Grønnegård med eftertryk.

"Vi har haft møder med embedsmænd i ministerier og styrelser om afgrænsningen af det materiale, vi bad dem udlevere til os. I forlængelse af disse møder har vi haft samtaler med embedsmænd om selve den praktiske organisering og tilrettelæggelse af indsatsen mod Covid-19. Det er nødvendigt for vores kortlægning af forløbet, fordi vi på den måde kan supplere den information, som vi trækker ud af dokumenterne."

Så nu sidder gruppen med tonsvis af dokumenter. Hvor mange har Grønnegård ikke tal på. De har bjerge af papirer foran sig.

"Vi forsøger, om vi kan lave en optælling, uden det bliver en selvstændig belastning for os."

Men har I fået dét, I har bedt om – også papirer med interne overvejelser i regering og myndigheder?

"Ja, også dét. Vi har fået alt, hvad vi har bedt om. Vi gik – og heldigvis for det – meget tidligt i gang med at skrive til ministerierne, allerede inden sommerferien, vel vidende at vi væltede en ret byrdefuld opgave ned over dem oven i deres øvrige arbejde med Covid-19. Men vi har kun mødt imødekommenhed. Vi har intet problem haft med at få vores anmodninger efterkommet så hurtigt, som det kunne lade sig gøre. Alle har ønsket at bidrage bedst muligt til denne undersøgelse. Problemet ligger derimod i, at materialet, vi har fået, er så umådelig stort."

Men der kan jo være noget, I ikke har bedt om, fordi I ikke ved, det findes?

"Det tror jeg ikke. Vi har spurgt på en måde, så vores anmodninger fanger det, vi skal bruge. Men det er klart, at der kan være truffet beslutninger og dispositioner, som ikke har sat sig et skriftligt spor. Sådan er det jo i den daglige beslutningsgang. Og det er da også helt klart, at der er en begrænsning dér, når man undersøger på den måde, som vi gør."

Det får dig stadig ikke til at tage ind på Slotsholmen og bede om en mundtlig samtale med nogen?

"Nej. Det ligger i kortene for os, at det gør vi ikke."

Populært sagt skal professorerne undersøge, om regeringen iklædte sig falske kåber af faglighed

Jens Peter Christensen, højesteretsdommer

Vi når det!

I løbet af august begyndte dokumenterne at rulle ind til udredningsgruppen. Så hvordan bærer de sig ad med at nå det?

Grønnegård har sammen med politikerne valgt en model med en lille udredningsgruppe på fem, hvor alle fem arbejder aktivt med i analysearbejdet og er delvist frikøbte til det. Dertil kommer et sekretariat bestykket med fire-fem medarbejdere fra Folketinget og studentermedhjælp. Og så en ekstra hjælpende hånd i form af Aarhus-professoren Peter Bjerre Mortensen, som også er frikøbt. Desuden er seks andre forskere, herunder udredningsgruppens norske medlem, i gang med at lave komparative analyser af Covid-håndteringen i Norge, Sverige og Tyskland, for det har politikerne også bedt om.

"Sammenlignet med andre undersøgelsesorganer er vi en lille gruppe og et lille sekretariat. Vi behøver ikke bruge en masse tid på koordinering. Jeg vil hellere have det sådan end en stor gruppe og et stort sekretariat. Og i stedet for at sidde med det i to år vil jeg hellere have det overstået."

Hvor langt er I?

"Vi er rigtig godt i gang! Og vi har fortsat rigtig meget foran os."

Jørgen Grønnegård Christensen skjuler dog ikke, at det er hårdt arbejde. Han svinger indimellem mellem bekymring og optimisme – som det er med alle store opgaver.

"Men vi tilrettelægger arbejdet, så vi når det. Der er ingen diskussion dér."

I laver den bedst mulige undersøgelse, I kan nå inden for jeres tidsramme?

"Ja, det gør vi. Og vi er også i stand til at lave en solid undersøgelse inden for den tidsramme, vi har. Det tør jeg godt sige nu."

Her er de fem undersøgere

 Jørgen Grønnegård Christensen

Formand for Udredningsgruppen. Professor emeritus fra statskundskab på Aarhus Universitet. 76 år.

Stor kender af centraladministrationen. Brugt i kommissioner og ekspertudvalg. Når politikerne valgte Grønnegård, handler det om troværdighed, siger kilder. Regeringen tror på, at de borgerlige ikke kan bruge ham som lakaj for et usagligt stormløb mod sig. De borgerlige tror på, at regeringen ikke kan løbe om hjørner med ham. Han har en evne til at ramme begge sider af en sag med krabasken, lyder det. Han ved, hvad der er op og ned i de politiske og administrative forretningsgange i regeringskontorerne og kommer derfor ikke til at anstifte unødige ildebrande på grund af ukendskab til 'de faktiske forhold', som én siger. 'Han er en venligtsindet kommissær, der kan angribe systemet på dets egne præmisser, netop fordi han kender præmisserne,' siger en anden. Og så er han kendt for at levere. Til tiden.

Men, siger professor, dr.jur. på KU, Michael Gøtze, han anses også af mange som en Tordenskjolds soldat, der er blevet brugt så mange gange før, at man måske kan spørge, om han er helt uafhængig. Det er Grønnegård, der har indstillet de fire øvrige medlemmer af udredningsgruppen til politikerne. Nogle vurderer, at han har lagt vægt på at finde nogle, som ikke kan beskyldes for at have været ude i det offentlige rum og tage stilling på forhånd. Andre som Michael Gøtze mener, at der er gået lidt bridgeklub i den, i den forstand at Grønnegård har valgt nogle, som han ved, han ikke bliver uvenner med på de vigtige punkter, og at gruppen derfor ikke ud fra en objektiv målestok er et egentligt ekspertudvalg.

 

 Dorte Gyrd-Hansen

Cand.oecon., professor, leder af Dansk Center for Sundhedsøkonomi på SDU. 55 år.

"Det er klart, at man må have én med stærke sundhedsøkonomiske kompetencer med. Man skal jo bl.a. have belyst beslutningsgrundlaget i forhold til påvirkningen af sundhedsvæsenets økonomi. Men også spørgsmål som værdien af liv," siger professor på Institut for Virksomhedsøkonomi og Ledelse på SDU og specialist i sundhedspolitik, Kjeld Møller Pedersen.

 

 Lars Østergaard

Dr.med., klinisk professor fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, AUH. 57 år. En af Danmarks førende infektionsforskere. Er bl.a. AUH's tovholder på et nationalt samarbejde støttet af Innovationsfonden om kliniske Covid-19-forsøg. Gruppens sundhedsfaglige ekspert, fx på de skiftende teststrategier i foråret. Da han blev medlem af gruppen, glædede han sig over, at det handler om, hvad vi kan lære af det her, sagde han.

 

 Helle Bødker Madsen

Dr.jur., professor. Juridisk Institut, Aarhus Universitet. 66 år.

Førende forsker inden for sundhedsret og patientsikkerhed. "Som gruppens eneste jurist skal hun ideelt set ud over det forvaltningsretlige i princippet dække hele flanken med retsstaten: Tiltog regeringen sig for mange beføjelser i forhold til menneskerettigheder, forsamlingsforbud, forfatningsret etc.," siger professor i forvaltningsret på KU, Michael Gøtze.

 

 Jostein Askim

Dr.polit., professor, Institutt for statsvitenskap, Oslo Universitet. 44 år.

Er også medlem af et udvalg, som laver et serviceeftersyn af det norske Stortings kontrol med forvaltningen. Skal bl.a. sammenligne den norske og den danske Covid-19-håndtering. "Det, der kendetegner Josteins profil, er organisering, styring og beslutningsprocesser i den offentlige sektor. Det, han særligt bidrager med her, er jo blikket udefra," siger professor på VIVE, Kurt Houlberg. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet