DET STORE SPRING

"Jeg blev helt jaloux på de venner, som havde alle mulige fede start-ups"

08-07-2019
6 min.
"Der kører så mange idéer rundt i mit hoved hele tiden, så jeg skal virkelig fokusere på, at nu tager vi én og kører med den," siger Nima Tisdall. Foto: Jonas Pryner

Nima Tisdall troede, hun skulle være konsulent, når hun blev færdig som cand.merc.pol. I stedet fik hun en idé, som er så god, at hun har vundet iværksætterkonkurrencen Venture Cup - og er blevet udpeget som ’global nytænker’ af The Obama Foundation.

Det er ikke fordi jobmulighederne er sløje, når man bliver færdig som cand.merc.pol. på CBS. Tværtimod. Alligevel har Nima Tisdall kastet sig ud i et krævende liv som iværksætter med en usikker økonomi og mange arbejdstimer.

Hendes idé er enkel: Sammen med sin amerikanske makker Christine Hebert vil Nima Tisdall koble små fiskere tættere sammen med danske forbrugere. En app skal fortælle os, hvornår der er friske fisk på havnen - som vi så kan købe direkte af fiskerne uden fordyrende mellemled. En undersøgelse fra Coop viser, at vi gerne vil spise mere frisk fisk, bare de ikke var så dyre. Og hvis omkostningerne mellem fisker og forbruger bliver lavere, forventes flere kystfiskere at kunne overleve.

 

Inspirationen kommer dels fra fiskerlejet Snekkersten, hvor Nima er vokset op, og hvor den sidste fisker har givet op. Og dels fra Christines hjemegn i staten Maine i det nordøstlige USA, hvor salg af frisk fisk fra kaj er almindeligt. Navnet på Nimas og Christines start-up – Blue Lobster – stammer fra en sjælden blå hummer, som findes i Maine.

Den lille nye virksomhed og de to iværksættere er også på anden måde internationalt orienterede. Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama har nemlig fremhævet Nima Tisdall som en ’global nytænker’ til inspiration for hele verden, og hun og hendes kompagnon præsenteres i en billedfortælling på The Obama Foundations hjemmeside.

Nima Tisdall er også international af baggrund, da hendes mor er fra Irland og hendes far fra Nepal. Her bor han også nu, og Nima Tisdall var da også på feltstudier i Nepal for at forberede sit speciale, som handlede om industriel anvendelse af hamp.

Selv er hun ganske beskeden og afviser, at hun har særlige forudsætninger for at være iværksætter – også selv om hun allerede som 16-årig sammen med en veninde startede en servitrice-virksomhed med ’positive og løsningsorienterede tjenere’.

”Jeg tror egentlig bare, at jeg ikke kan lade være. Der kører så mange idéer rundt i mit hoved hele tiden, så jeg skal virkelig fokusere på, at nu tager vi én og kører med den. Jeg kan godt lide at arbejde med projekter, der har et eller andet socialt eller bæredygtigt aspekt, og det tror jeg, vi kan komme rigtig, rigtig langt med," siger Nima Tisdall.

Tidligere studenterformand

I 2018 var hun bestyrelsesformand for CBS Students, og da studenterforeningen driver kantinerne på CBS, fik hun i øvrigt også her inspiration til at drive egen virksomhed.

I Blue Lobster lagde både hun og makkeren Christine en smule opsparing som startkapital, og derudover vandt de CBS’ start-up-grant på 75.000 kr. samt et mikrolegat fra Fonden for Entrepenørskab.

De fleste penge er gået til software-udvikling, idet en app skal være forbindelsesled mellem fiskerne og forbrugeren, som kan opsætte sin egen profil og fx ønske besked om, når fiskeren næste gang kan levere torsk på en fredag.

”Vores store opgave er at forklare, at det ikke er on-demand, for kystfiskerne kan ikke nødvendigvis levere dagligt. Vi kan fx ikke sige, at vi har pighvar hver eneste dag, men måske kun tre-fire dage om ugen. Det er helt klart en omstilling, og fisk har været solgt på samme måde i rigtig mange år,” forklarer Nima Tisdall.

Foreløbig leveres fisk fra fire sjællandske havne, da det gælder om at holde transportomkostningerne nede, så flere danskere får råd til at spise fisk. Blue Lobster startede så småt salget i foråret, men da appen endnu kun er klar i en beta-version, har Blue Lobster i første omgang koncentreret sig om salg til restauranter, og cirka 10 restauranter er nu på kundelisten. Næste skridt bliver at få videreudviklet appen, så de også kan begynde at sælge fisk til private kunder.

I starten regnede de med, at fiskerne selv kunne indtaste, hvad de kunne levere af fisk, men det viste sig urealistisk. I stedet ringer fiskerne nu ind til Blue Lobster og fortæller, hvad de kan tilbyde, og derefter bliver oplysningerne indtastet i appen. Indtil for nylig har de to iværksættere selv kørt rundt med fiskene, men nu har de ansat en chauffør – en gammel fisker og kok, som de er rigtig glade for.

Nima Tisdall og hendes kompagnon forventer at skulle til at løbe rigtig, rigtig stærkt i den kommende tid for at få forretningen skaleret så hurtigt som muligt.

”Vi er blevet meget, meget klogere af at se, hvordan det virker med restauranterne. Det bliver noget andet med forbrugerne, men vi skal ud og vise, at det her kan gøres stort, for vi vil gerne genopbygge den her relation mellem fiskere og lokalsamfund, så flere kan få frisk fisk til en lavere pris,” siger hun.

Hun brænder for at bevise, at Blue Lobster hurtigt kan vokse sig stor – og gerne kunne klare sig uden de to iværksættere i hovedrollerne. 

Foto: Jonas Pryner
Et sværere socialt liv

En udfordring bliver også skiftet fra at være studerende på CBS til at være iværksætter på fuld tid.

”Jeg tror, det bliver svært, faktisk. Jeg holder meget af CBS og kunne rigtig godt lide at være studerende. Der er en masse gode fællesskaber, og jeg er løbet ind i 10 venner hver dag. Nu skal jeg i gang med det der voksenliv… et sværere socialt liv på en eller anden måde,” siger Nima Tisdall, som er på vej mod en mere usikker tilværelse, hvor ingen siger 'Godt gået!', og hvor der ikke vanker karakterer.

Først for cirka to år siden fik hun øjnene op for, at det var en mulighed at blive iværksætter, da hun blev inspireret af andre studerende på CBS.”Jeg tror bare, jeg blev helt jaloux af at se på de venner, som havde alle mulige fede start-ups. Indtil da havde jeg tænkt, at jeg skulle ud og være managementkonsulent og snakke med seje kolleger om kloge ting og arbejde i hele verden,” fortæller Nima Tisdall.

Nu har hun ved siden af Blue Lobster et midlertidigt job som data-analytiker i FN’s flygtningeafdeling, hvor hun også var i praktik. Det er nødvendigt for at skaffe ekstra penge, så hun må løbe vildt hurtigt og knokle i Blue Lobster fra kl. 17 til midnat – og køre rundt med fisk i weekenden.

Alligevel er hun sikker på, at det var rigtigt at starte som selvstændig lige efter eksamen. Hun blev ganske vist rådet til at tage et rigtig godt job og tjene en masse penge i tre år og så kickstarte en virksomhed. Men hun tror selv, at det er lettere at starte virksomhed som nyuddannet, fordi man ellers bliver vant til en anden livsstil og vil have svært ved at gå ned i levestandard igen.

Nima Tisdall går ikke med en exitplan som sådan. Hun tror meget på projektet, men har ingen interesse i at blive topchef – CEO – på et tidspunkt.

”Jeg bliver ikke en eller anden Mark Zuckerberg-type, der kører videre i 10 år. Det er mit temperament ikke til. Hvis vi bliver en stor og etableret virksomhed, vil jeg gerne træde et skridt tilbage og udvikle noget nyt,” siger hun.

Foreløbig er hendes fokus dog at få Blue Lobster til at fungere godt og vokse sig større. At bygge en virksomhed op, som skal hjælpe fiskere til bedre forretning og forbrugerne til billigere og friskere fisk.

Foto: Jonas Pryner

Kommentarer

John

25.09.2020 kl. 07.13

Bare så fantastisk godt gået - det er vejen frem, hatten af for Nima & Christine og Blue Lobster!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Henrik Skafte

12.07.2019 kl. 07.51

Er det for at skærpe læseren at i har blandet to artikler sammen?
Det virker som om, der er en artikel om Blue lobster og steen thomsen blandet sammen i en ?

1 kommentar
0

Stefan Knapp

12.07.2019 kl. 08.19

Steen Thomsen? Hvor ser du ham henne i artiklen, Henrik? God artikel i øvrigt.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.