Djøf-demokrati

Kamp om valg af bestyrelse og formand i Djøf Privat

30-04-2019
3 min.
Dirigent Lars Svenning Andersen i færd med at præsentere et af de forslag, der blev sendt til afstemning på fredagens repræsentantskabsmøde. Foto: Djøfbladet

Fremover bliver formanden i Djøf Privat valgt af repræsentantskabet og ikke længere af bestyrelsen. Det er resultatet af en principiel demokratidebat, der blev skudt i gang på sidste års repræsentantskabsmøde.

’Medlemsdemokratiet i Djøf Privat er de facto ikke-eksisterende.’ Sådan skrev en gruppe på 13 medlemmer af Djøf Privats repræsentantskab for nylig i Djøfbladet. Og den holdning bar de med ind på Djøf Privats repræsentantskabsmøde i fredags, hvor de ønskede at ændre på måden, formand og bestyrelse bliver valgt på.

Det ene lykkedes – bakket op af bestyrelsen. Der var nemlig et stort flertal, der stemte en vedtægtsændring igennem, som sikrer, at formanden fremover bliver valgt direkte af repræsentantskabet og ikke længere af bestyrelsen.

Faktisk stillede både den siddende bestyrelse og ’demokrati-rebellerne’ det forslag, efter at de 13 ’rebeller’ allerede foreslog det på sidste års repræsentantskabsmøde. Dengang blev der i det hele taget lagt i kakkelovnen til en demokrati-snak.

For ud over at sætte spørgsmålstegn ved måden, formanden bliver valgt på, var repræsentantskabsmedlem Jenny Bøving Arendt, der er direktør i Danske Gymnasier, også på talerstolen i 2018 for at få ændret processen omkring valg af bestyrelsesmedlemmer. Hun og de andre ’demokrati-rebeller’, som hun kalder dem, mener, "at det sker i en udemokratisk proces, hvor den eksisterende bestyrelse håndplukker medlemmer til en færdigafhandlet liste."

Det er nemlig sådan, at den afgående bestyrelse på forhånd stiller med en liste over kandidater til den nye bestyrelse. Det er dog muligt at udfordre listen og stille op som bestyrelseskandidat på selve repræsentantskabsmødet, hvis man kan samle syv medlemmer, der peger på en.

Ingen klagesang

I 2016 var Jenny Bøving Arendt selv nyvalgt repræsentantskabsmedlem og stillede op som modkandidat til den liste over nye bestyrelseskandidater, som bestyrelsen var kommet med. Og med de erfaringer i mente ønsker hun at ændre vedtægterne.

”Jeg kendte ikke nogle af de andre i repræsentantskabet. Så jeg skulle gå rundt og prikke fremmede på skulderen for at få syv stillere – det lykkedes, men jeg blev ikke valgt ind. Det er ikke en klagesang over dét, men fordi jeg tror, det dræber potentielle kandidaters engagement og lyst til at stille op,” sagde Jenny Bøving Arendt fra talerstolen i fredags.

Henrik Funder, formand for bestyrelsen sagde, at bestyrelsen siden sidste års repræsentantskabsmøde har brugt meget tid på at diskutere valgprocesserne både til bestyrelses- og formandsposten.

Drøftelserne havde bl.a. ført til, at også bestyrelsen ønskede en ny proces omkring valg af formand. Men bestyrelsen – på nær et medlem – fastholdt altså, at den afgående bestyrelse stiller med en kandidatliste til den bestyrelse, der skal følge efter dem.

Og Jenny Bøving Arendt og de øvrige 12 forslagsstillere – herunder Bo Sandberg fra den siddende bestyrelse – kom ikke igennem med deres vedtægtsændring, der netop gik på at afskaffebestyrelsens kandidatliste. Så på den front bliver alt ved det gamle – næsten.

For fremover forpligter bestyrelsen sig til ’at søge at tage højde for, at medlemmerne skal være repræsenteret i størst muligt omfang med hensyn til geografi, brancher, uddannelser, kompetencer, faglig erfaring, netværk, stillingsniveau og stillingsfunktion.’ Sådan lyder formuleringen i et forslag, som bestyrelsen selv havde stillet, og som repræsentantskabet vedtog. Der skal også fortsat opstilles ’mindst 40 procent af hvert køn’ på bestyrelseslisten.

Nederlag og sejr

Jenny Bøving Arendt siger, at hun selvfølgelig er ærgerlig over, at deres forslag om at afskaffe bestyrelsens kandidatliste ikke blev vedtaget.”Men først og fremmest synes jeg, det er en kæmpe sejr for medlemsdemokratiet i Djøf Privat og for os demokratiforkæmpere, at vi har fået en vedtægtsændring, som betyder, at der er direkte valg af formand fremover.”

Og så siger hun, at 'rebellerne' har planer om at genfremstille deres forslag om afskaffelse af bestyrelsens kandidatliste næste år.

Henrik Funder er glad for, at alle bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer blev vedtaget, mens debatgruppens forslag blev stemt ned.

”Men det var jo ikke med et kæmpestort flertal, de blev stemt ned, og det giver da stof til eftertanke. Så det er da også noget, vi kommer til at snakke mere om det kommende år,” siger han. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.