Compliance

Regler og lovkrav skaber jobfest for djøfere

03-04-2019
3 min.
Danske Bank er et af de steder, hvor der er stort fokus på compliance. Senest har banken meddelt, at den vil hyre 600 nye ansatte til at bekæmpe hvidvask. PR-foto: Danske Bank

Hvis du har lyst til at bekæmpe hvidvask og finansiering af terror, er der gode jobmuligheder i øjeblikket, og det er langtfra kun finanssektoren, der søger folk. Opgaverne er særdeles krævende. Til gengæld er lønnen virkelig god.

Danske virksomheder – ikke mindst i finansbranchen – skal leve op til stadig flere regler. GDPR, hvidvasklovgivning og krav om bekæmpelse af terror-finansiering er blot et lille udpluk. Det har skabt gyldne tider for en voksende gruppe djøfere.

Der er nemlig heftig rift om folk, der kan arbejde med såkaldt compliance. Det drejer sig typisk om at sikre, at forskellige former for regulering bliver overholdt. Det kan både være lovgivning og andre krav, som omverdenen eller virksomheden selv stiller.

Bare i forhold til for et år siden er efterspørgslen større, fortæller adm. direktør Mariane Dissing fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening, der ikke regner med, at behovet for compliance-medarbejdere er dækket endnu. Ja, faktisk kan hun overhovedet ikke se, hvornår efterspørgslen skulle klinge af.

Danske Bank har fx for nylig meldt ud, at banken er i færd med at ansætte 600 nye medarbejdere for at opruste bekæmpelsen af hvidvask. Og i Djøf fortæller chefkonsulent Frederik Iuel samtidig, at han næsten hver dag møder medlemmer, som gerne vil arbejde med compliance. Området er attraktivt, fordi der er udfordrende jobs, hvor man virkelig kan gøre en forskel.

Ikke kun for jurister

Det er almindeligt, at compliance-medarbejdere har en juridisk baggrund, men faktisk findes der ikke én enkelt uddannelse, der specielt retter sig mod området, og ifølge Mariane Dissing kan man godt komme ind på det uden at have en bestemt baggrund.

”I vid udstrækning tager man nogle, der allerede er ansat, og videreuddanner dem. Men virksomhederne søger også bredt, og de ser mere på potentialet i forhold til, hvad nye medarbejdere skal arbejde med,” siger hun og tilføjer, at der er brug for, at compliance-medarbejdere især har finansiel viden, juridisk viden, it-viden og viden om processer.

”Det er et spørgsmål om at have den rigtige indstilling og noget generalistviden og -værktøj. Og her ser vi jo, at akademikerne typisk har en bredere værktøjskasse,” siger Mariane Dissing.

Der findes ingen eksakte tal for, hvor mange der arbejder med compliance i Danmark, men det er et nyt arbejdsmarked, som forventes at vokse sig meget større. Faktisk fylder compliance nu så meget, at arbejdsområdet for nylig har fået sin egen DISCO-kode. Det er en officiel sekscifret klassifikation, som bl.a. Danmarks Statistik bruger til opdeling og kortlægning af det danske arbejdsmarked.

Nye tal fra netop Danmarks Statistik viser, at der i 2018 blev skabt cirka 2.000 nye jobs i finansierings- og forsikringsbranchen, og en stor del af dem handler om compliance. Væksten skal ses i sammenhæng med, at branchen mistede næsten 10.000 stillinger fra 2008 til 2015.

Du bliver nok lidt nørdet – men lønnen er god

Arbejdet som compliance-medarbejder er særdeles krævende. I en kommerciel virksomhed skal man fx kunne kombinere de opgaver, der handler om at følge regler og krav, med det forretningsmæssige. Og som compliance-ansvarlig vil man ofte være den, der skal pege på uregelmæssigheder.

”Det sker, at compliance-medarbejderen skal gå op imod en chef, som sidder længere oppe i systemet og måske ikke er enig i medarbejderens vurdering i en bestemt situation. Det skal man kunne klare”, siger chefkonsulent Frederik Iuel fra Djøf.Til gengæld er lønnen god. Ifølge Djøfs lønberegner er den typiske månedsløn for en privatansat compliance officer fx 60.862 kr. inklusive pension. Hvis man kigger på nedre og øvre kvartil, så ligger de lavest lønnede på ca. 49.000 kr., mens de højst lønnede gennemsnitlig ligger på lidt over 76.000 kr. pr. måned.

Jobbet som compliance-medarbejder appellerer til nogle bestemte typer, siger Frederik Iuel.

”Du skal synes, det er sjovt at arbejde med den lille detalje. Og du bliver let specialiseret og måske lidt nørdet ved at arbejde i den her type job.”

Kommer man ind på compliance-feltet, kan der være internationale karrieremuligheder, da en del af arbejdsopgaverne – som bekæmpelse af hvidvask og terror-finansiering – går på tværs af landegrænser. Og ser man på Danske Bank og Nordea, har begge firmaer da også hentet deres øverste ansvarlige for compliance – Philippe Vollot og Matthew Elderfield – i hhv. Frankrig og England.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.