Handelskrig

“Vi taler endnu ikke om en handelskrig”

13.2.2019

af

Foto: PR

Foto: PR

På kort sigt kan Kina og USA's strid blive en konkurrencefordel for dansk landbrug, vurderer Kenneth Lindharth Madsen, handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer. Bider handelskrigen sig imidlertid fast, er landbruget nødt til at opdyrke nye markeder.

Hvilken betydning har handelskrigen for Landbrug & Fødevarer?

“På den korte bane kan toldforhøjelserne mellem USA og Kina være positivt, da det er en konkurrencefordel for os, så vi taler endnu ikke om handelskrig. Men usikkerheden om de internationale handelsregler og pludselige toldforhøjelser skaber dog en øget usikkerhed for vores medlemmer, som er meget eksportorienterede.”

Har I måttet finde nye redskaber?

“Nej, men vi gør mere ud af at kigge på nye markedsmuligheder. Vi er p.t. på mere end 200 markeder, hvor nogle er store, andre små, og nogle steder er det nicheprodukter, og andre steder er det ingredienser, maskiner eller fødevarer. Får vi en reel handelskrig, kan priserne ændre sig væsentligt på udvalgte markeder på den lidt længere bane, og så vi skal intensivere adgangen til nye markeder, så vi kan rokere rundt, hvis priserne falder på et marked, eller et andet lukker ned.”

Hvilke opgaver skal du tage dig af i forbindelse med handelskrigen?

“To tredjedele af den danske fødevareproduktion eksporteres, så jeg skal hele tiden eksternt understrege betydningen af eksport for en lille åben økonomi som vores, fortælle om fordelene ved et internationalt samarbejde og opfordre til dialog. Samtidig skal jeg holde øje med, om der pludselig kommer straftold på varer, der kan få konsekvenser for medlemmernes eksport, for selv om toldforhøjelserne kan være positive for os p.t., kan ingen spå om fremtiden, og da vi har en eksport på 5,5 milliarder kroner til USA og 10,5 milliarder kroner til Kina fra fødevareklyngen, skal vi følge udviklingen tæt, så vi kan reagere, hvis situationen ændrer sig.”

Hvordan påvirker udviklingen i handelskrigen dine opgaver fremover?

“Min afdeling skal lave flere toldanalyser for vores større medlemmer, og vi skal bruge mere tid til at se på, hvordan vi kan flytte produkter rundt.”

Hvad er din største udfordring i forbindelse med handelskrigen?

“Dialogen. Der er kræfter i EU, som hellere vil konflikten.”

Hvordan forventer du, at handelskrigen vil udvikle sig fremover?

“Der er amerikanske virksomheder, som nu markerer de negative konsekvenser for dem, og kineserne er pressede, fordi de eksporterer langt mere til USA end omvendt. Så jeg vælger de optimistiske briller og tror på, at USA og Kina finder en løsning, som kan bringe os tilbage på et mere normalt leje, inden USA i marts gennemfører planerne om at hæve tolden fra 10 til 25 procent for et bredt udsnit af kinesiske varer.”

Har Danmark mulighed for at påvirke handelskrigen?

“Vi kan som erhvervsorganisation sammen med regeringen understrege betydningen af samhandel og bidrage til konkrete initiativer i blandt andet EU, som kan imødekomme noget af USA’s kritik af eksempelvis WTO.”

Sådan rammer handelskrigen Danmark

USA’s igangværende handelskrige mod især Kina – men også Canada og EU – kan sætte dansk økonomi under pres.

Djøfbladet har talt med fire profiler fra dansk erhvervsliv om, hvordan de mærker konsekvenserne af de voksende toldmure.

”Trump har indledt en krig med os alle”

Jakob K. Clasen, direktør, Danske Rederier

”Den konstante usikkerhed gør, at virksomhederne holder igen”

Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent, Dansk Industri

”Vi håber på en positiv udvikling. Men vi er ikke overbeviste”

Julia Panzer, chef for Public Affairs, Danfoss

“Vi taler endnu ikke om en handelskrig”

Kenneth Lindharth Madsen, handelspolitisk chef, Landbrug & Fødevarer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Aalborg Forsyning
Frist 2. apr. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Region Sjælland
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet