Handelskrig

”Den konstante usikkerhed gør, at virksomhederne holder igen”

12-02-2019
2 min.
Den aktuelle handelskrig presser de mange danske firmaer, hvis forretningsmodeller er baseret på billig produktion i Kina, forklarer Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri. Foto: PR

Handelskrigen har udløst travlhed for seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard hos Dansk Industri. Hvor handelspolitik tidligere kun har interesseret store virksomheder, "er der nu over hele linjen interesse for det," fortæller han.

Hvad er den største udfordring for danske virksomheder i forbindelse med handelskrigen?

“Vi er et lille land, hvor erhvervslivet lever af at sælge varer og services. Toldsatserne er med til at udhule konkurrenceevnen internationalt, og den konstante usikkerhed gør, at virksomheder holder igen med investeringer.”

Hvad ser I som det vigtigste for erhvervslivet i forbindelse med handelskrigen?

“Hvis der kommer flere told- og handelsbarrierer, bliver det sværere at komme ind på markederne, så det vigtigste er, at markederne forbliver åbne og er baseret på gennemsigtige, internationale regler, så vi kan regne med, at de samme regler gælder for danske virksomheder som for amerikanske og kinesiske.”

Er det nødvendigt for virksomhederne at finde nye redskaber?

“Ja, for adgangen til markederne ændrer sig. Hidtil har mange virksomheder nydt godt af at producere billigt i Kina og så eksportere derfra til resten af verden, men forretningsmodellen bliver sårbar, når USA lægger 25 procent toldstraf på varer fra Kina. Så virksomheder skal gardere sig mod usikkerheden ved, i langt højere grad, at udnytte de handelsaftaler, der fungerer. Den nye, store EU-handelsaftale med Japan er en god mulighed, men for at kunne drage fordel af den, skal varerne have EU-oprindelse – og det skal kunne bevises. Lige nu har mange virksomheder ikke styr på disse regler.”

Har dine opgaver ændret sig i takt med handelskrigen?

“Ja, det er mere hands on. Jeg skal regelmæssigt orientere vores medlemmer om, hvad der er på tegnebrættet i USA, og hvordan det kan ramme danske virksomheder. Hvor det tidligere var de større virksomheder, der havde fokus på handelspolitik, er der nu over hele linjen interesse for det.”

Hvordan forventer du, at handelskrigen vil udvikle sig?“Det er svært at spå om, men fire ting er afgørende for en positiv udvikling: 1) EU’s handelspolitik og linje skal fortsætte, for det kører godt, og EU laver handelsaftaler med en god sjat lande årligt. 2) EU og USA skal komme til enighed om at fjerne noget told og sænke tekniske handelsbarrierer. 3) Med USA og Kina-situationen har vi stor interesse i, at de bilægger handelsstriden, for det vil være godt for verdenshandlen. Og 4) Jeg tror desværre, at WTO vil blive kraftigt svækket, når tvistbilæggelsesmekanismen ikke længere fungerer på grund af manglende dommere. Men der vil alle medlemmer forhåbentlig indse vigtigheden af WTO og finde på en ny, funktionsdygtig udgave.”

Har Danmark mulighed for at påvirke handelskrigen på nogen måde?

“Ja, ved at fortsætte med at tale om vigtigheden af fri- og regelbaseret handel for en lille åben økonomi som vores, og så kan danske virksomheder være med til at sprede det glade budskab om, hvad det betyder for velfærd og velstand, når man eksporterer, skaber arbejdspladser og passer på miljøet.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.