Portræt

Djøfer om dagen – dansktopstjerne om aftenen

22-10-2019
3 min.
Titelnummeret fra Anne Marie Lindegaards debutalbum, "Det er kærlighed", ligger i øjeblikket nr. 4 på tv-kanalens DK4's dansktop-liste. Foto: Jonas Pryner Andersen

”Hvis det har været en travl dag på kontoret, er det helt utroligt befriende at komme hjem og sætte musik på anlægget og synge ’Den knaldrøde gummibåd’.” Sådan siger Anne Marie Lindegaard, der er indkøbskonsulent i FSB og dansktopsanger i fritiden.

Anne Marie Lindegaard er ansat i FSB som indkøbskonsulent og har en dobbelt mastergrad i europæiske studier. Men de seneste tre år har hun også været dansktopsanger.

”Der er en dejlig kontrast i på den ene side at sidde med tunge EU-udbud og så komme hjem og smide skoene og gå i gang med at synge. Det elsker jeg.”

Hun har bl.a. sunget på Bakken, til festivaller og større private selskaber, og både i år og sidste år var hun nomineret til prisen som årets kvindelige dansktop-solist. Senest tabte hun til Birthe Kjær.

”Selv om det er lidt tilfældigt, at jeg er havnet i dansktop-genren, er det ikke modvilligt. Jeg har en meget stor kærlighed til genren. Jeg er vokset op i Sønderjylland, hvor vi hørte Giro 413 om søndagen, og min mor var vild med Bjørn Tidmand,” siger Anne Marie Lindegaard.

Og der er stadig altid musik i hendes hjem. Hun er gift med Sten Lindegaard, der selv er musiker, producer, sangskriver og tidligere medlem af Tommy Seebach Band. Han hjælper også med at skrive og producere hendes musik. Teksterne skriver hun selv.

Sceneskræk

Anne Marie Lindegaard var ikke mere end 18 år, da hun var i semifinalen til Se & Hørs Amatør Grand Prix. Men så trak hun sig og sang kun hjemme i privaten indtil for tre år siden.

”Jeg havde en frygtelig sceneskræk og var meget genert over at skulle synge foran andre. Men så til en julefest for fire år siden, hvor vi var på besøg hos Kim Schwartz, der har skrevet mange dansktop- og grandprix-hits, blev jeg opfordret til at synge og sang for første gang i mange år for et publikum.”

Så kom der skred i det. Kim Schwartz spurgte, om hun ikke ville stille op i tv-kanalen DK4 og synge én af hans sange. Og senere blev hun ’fundet’ på YouTube af én, der ville have hende til at synge dét, der endte med at blive hendes gennembrudshit, ’Min lille fugleven’

Hvad siger kollegerne?

Anne Marie Lindegaard har sit job som indkøbskonsulent og en datter på syv år, der også gerne vil være sammen med sin mor, så hun planlægger sine spillejob efter det og siger kun ja, når det passer ind i privat- og arbejdslivet.

Hun har dog aldrig sunget på sin egen arbejdsplads. Men hun bruger nogle af sine kompetencer fra jobbet, når hun står på scenen – og vice versa.

”Når jeg sidder i en kontraktforhandling, handler det om at kunne læse de mennesker, jeg sidder overfor, og prøve at komme ind under huden på dem – ikke for at få skovlen under dem, men for at få en bedre forståelse rundt om forhandlingsbordet. Og det tager jeg med, når jeg møder mit publikum: Hvordan får jeg dem fastholdt og giver dem en god oplevelse? Det lærer jeg til gengæld også noget af, som jeg kan bruge ved forhandlingsbordet.”

Hvad er reaktionen på din ’anden karriere’ som dansktopsanger hos dine kolleger?

”De er lidt blandede. Jeg tror, der er nogle, der synes, det er helt vildt sejt – og så er der andre, der ikke kan forstå, hvorfor jeg lige synger dansktop.”

387 kroner i royalties

Anne Marie Lindegaard elsker at være ude at synge, og sceneskrækken har hun arbejdet sig igennem. Det er dog ikke noget, hun bliver rig af.”Selv om jeg lå 15 uger på dansktoppen med ’Min lille fugleven’, var min første royalty-check kun på 387 kroner,” som hun siger. Og selv om hun har stor hjælp fra sin mand, koster det at producere musik og musikvideoer.

Lige nu har hun da heller ingen planer om at gøre musikken til sin primære levevej. Det er ’bare’ en hobby. Adspurgt, om hun ser sig selv mest som djøfer eller som dansktopsanger, er svaret klart.

”Jeg ser mig mest som dét, jeg har uddannet mig til og dygtiggjort mig i i mange år. Men musik fylder rigtig meget i mit liv. Det er stort for mig at sidde og knuse tal i Excel-ark og forhandle kontrakter og så tage ud om aftenen og synge og opleve, at publikum bliver rørt til tårer.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.