Første job

Langt flere bliver fastansat end tidligere

14-09-2018
2 min.
Den finansielle sektor er en af de private brancher, hvor nyuddannede djøfere har den største sandsynlighed for at indlede karrieren med et fast job. Foto: Peter Klint/Ritzau Scanpix

Nyuddannede djøfere bliver i højere grad ansat i en fast stilling, viser ny undersøgelse. Det skyldes primært en god økonomi, siger Djøf-konsulent.

Hvis du nærmer dig afslutningen af din uddannelse og ængsteligt er begyndt at kigge frem mod dit første fuldtidsjob, kan du tage lettere på i hvert fald én bekymring. Som nyuddannet djøfer er der mindre og mindre grund til at frygte, at éns første job bliver en midlertidig ansættelse.

Flere kommer nemlig ud i faste job, og det gælder både i det offentlige og i det private. Blandt de seneste års nyuddannede Djøf-medlemmer er 64 procent blevet fastansat i deres første job. Det er en stigning på syv procentpoint i forhold til 2014. I det offentlige er stigningen 10 procentpoint.

Det viser Djøf-undersøgelsen ’Sådan fik de jobbet’, som er blevet besvaret af 1.937 medlemmer, der mellem 2016 og 2018 har søgt efter deres første fuldtidsjob.

 

Top 3 over, hvor i den offentlige sektor flest nyansatte kandidater starter med et fast job
  1. Politi- og retssektor (91%)
  2. Departementer (75%)
  3. Styrelser og statslige institutioner (70%)

Flere fastansættelser

Det er stadig i den private sektor, at flest nyuddannede får en fastansættelse. Det drejer sig her om 72 procent, mens 57 procent bliver fastansat i den offentlige sektor.

Blandt de private brancher er det kun i interesseorganisationer, at tidsbegrænsede stillinger er mere normale for nyuddannede end fastansættelser.

I det offentlige bliver langt de fleste fastansat i staten. I regionerne, kommunerne og på andre offentlige arbejdspladser bliver de fleste fortsat ansat i en tidsbegrænset stilling, men staten ansætter så mange, at det bliver opvejet i det samlede regnskab. 

Top 3 over de private brancher, hvor flest nyansatte kandidater starter i et fast job
  1. Advokatvirksomhed (93%)
  2. Bank og finanssektor (85%) og it-virksomhed (85%)
  3. Konsulent og rådgivningsvirksomhed (79%)

En økonomisk forklaring

Politisk konsulent i Djøf Nikolaj Lægaard Simonsen, der beskæftiger sig med arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål, mener, at tendensen med flere fastansættelser er knyttet til en større samfundsøkonomisk fortælling. 

Hvorfor bliver flere nyuddannede fastansat i dag end i 2014?

"I en tid, hvor beskæftigelsen er høj, og flere brancher mangler arbejdskraft, er det naturligt, at arbejdsgiverne i stigende grad fastansætter deres medarbejdere for at imødekomme medarbejderen, men også fordi de ellers risikerer, at medarbejderen hurtigt begynder at kigge sig om efter sit næste job, og arbejdsgiveren derfor igen skal igennem en omkostningstung ansættelsesproces."

Er de her tal et udtryk for, at vi skal tage bekymringerne om en fremtid med mange midlertidige ansættelser med et gran salt?

"Generelt er djøfernes arbejdsmarked mindre udsat end mange andre jobmarkeder, hvad angår atypiske og usikre ansættelser. Når det er sagt, vil jeg sige, at den stigning, vi ser i fastansættelserne, mest af alt må betragtes som et produkt af en god økonomi og en højkonjunktur i Danmark. Udviklingen mod, at visse grupper på arbejdsmarkedet ansættes i midlertidige stillinger på mere usikre vilkår, er en del af en større global trend, som næppe aftager foreløbig."

Tendensen med, at flere bliver fastansat, harmonerer godt med djøfernes eget ønske. I ’Sådan fik de jobbet’-undersøgelsen svarer hele 91 procent, at fastansættelse er den type stilling, som de helst vil være ansat i om et år.Omvendt vil kun to procent gerne projektansættes, en procent vil være selvstændig, og nul procent ønsker at arbejde freelance.

Top 3 over, hvor færrest nyuddannede bliver ansat i en fast stilling
  1. Forskning og universitetsundervisning (10%)
  2. Kommuner (39%)
  3. Interesseorganisation (44%)
3 kommentarer
3
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

17.09.2018 kl. 16.13

Enig med Kim.
DJØF svigter sin medlemmer ved at acceptere de utrygge og tidsbegrænsede ansættelser.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

17.09.2018 kl. 10.41

Kan vi også få nogle opgørelser over køn f.eks. Er det fortsat kvinderne der primært bliver tilbudt tidsbegrænsede ansættelser?
Hvordan er fordelingen på fag og studieretninger?

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kim Paulsen

14.09.2018 kl. 20.43

Når 64 % blev fastansatte blev 36 % ikke-fastansatte, hvilket er en høj andel; - og langt fra de ønsker, som kom frem under "Sådan fik de jobbet"-underøgelsen.
Forholdsvis mange ansættes således fortsat på atypiske og utygge vilkår.
Utænkeligt i min tid og burde være noget DJØF skal handle på i stedet for at stille sig tilfreds med en lille forbedring grundet lidt bedre økomiske konjunkture.
Hvem tror I der først røger, såfremt udvikling slår negativt om? Og hvem kan låne til hus og hjem på en usikker indkomst?

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.