Tema: Fremtidens krav

"Jeg ved ikke, hvem der fandt på det først, men ordet robust er med i mange opslag"

12-09-2018
2 min.
Ifølge Jesper Jessen Hansen bliver it-kundskaber stadig vigtigere for økonomisk-administrative medarbejdere: "Når du ved, hvordan systemerne opererer og kan bruge dem til problemløsning, jo hurtigere kan du klare opgaverne." Kåre Viemose

Jesper Jessen Hansen mener, at man skal tage ordlyden i stillingsannoncerne med et gran salt. For der er altid nogle ’oppe-i-tiden’-ord, der pludselig står i hvert andet opslag. Men han er ret overbevist om, at specielt nogle personlige kompetencer bliver ret afgørende i fremtiden.

Tema: Fremtidens krav

Hvilke kerneopgaver står djøferne tilbage med, når robotterne har klaret alt rutinearbejdet? Bliver det generalist- eller specialistdjøferen, som arbejdsgiverne vil gå efter – eller bliver det måske en kombination?

Det undersøger Djøf i projektet A Working Future. Her har analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz bl.a. kortlagt for Djøf, hvad arbejdsgiverne lægger vægt på i jobopslag. Analysen bygger på 270.000 jobannoncer fra 2007-2017 og på konklusionerne fra syv workshops.

Resultaterne kan du læse om i denne artikel, og så har vi talt med tre djøfere om deres syn på fremtidens krav:

Der er noget, der undrer Jesper Jessen Hansen, senior finance manager hos Arla. Nemlig at Djøfs analyse viser, at ’systemkompetencer’ bliver efterspurgt i mindre grad hos de såkaldte ’administrative- økonomiske profiler’ – som ham selv –  end de gør for øvrige djøfere.

For han er ret overbevist om, at lige præcis systemkompetencer er og bliver afgørende for én som ham. Men han har også en forklaring på, hvorfor det ikke viser sig tydeligt i stillingsannoncerne.

”Vi skal kunne vores Excel. Men jeg tænker, at det simpelthen bliver taget for givet, at det ligger på rygraden hos dem, der kommer ud på jobmarkedet. Så fraværet af systemkompetencer i opslagene er altså ikke et udtryk for, at det ikke er vigtigt. Jo mere it-ferm du er, og jo mere systemindsigt du har, jo bedre. For når du ved, hvordan systemerne opererer og kan bruge dem til problemløsning, jo hurtigere kan du klare opgaverne, og så er du selvfølgelig bedre stillet.”

En teknisk indsigt og flair betyder i det hele taget mere og mere, mener Jesper Jessen Hansen.

”Jo flere tekniske redskaber vi får stillet til rådighed, jo flere avancerede spørgsmål får vi mulighed for at svare på. Men det kræver abstraktionsevne at kunne kapere og håndtere, hvordan vi bedst anvender data, hvordan vi rangerer dem, og hvordan vi ser de overordnede sammenhænge i de data, vi får stillet til rådighed via de tekniske hjælpemidler.”

Så Jesper Jessen Hansen sætter spørgsmålstegn ved, om stillingsannoncerne nu også giver det sande billede af, hvilke kompetencer arbejdsgiverne især skatter højt.

”Det er vel ikke noget nyt, at vi skal være fleksible eller omstillingsparate. Og jeg ved ikke, hvem der fandt på det først, men ordet robust er med i mange opslag. Men er det, fordi de pludselig efterspørger nogle andre kompetencer, eller er det bare, fordi det er ord, der er oppe i tiden?”



Når det så er sagt, mener Jesper Jessen Hansen, at både personlige og sociale kompetencer kommer til at betyde endnu mere i fremtiden.

”Store virksomheder som Arla er karakteriseret ved en stor geografisk spredning og en stor grad af specialisering i de enkelte afdelinger. Det er der behov for, at vi som medarbejdere er bevidste om, så vi kan være med til at nedbryde den distance, det ellers kan give. Vi skal kunne etablere et samarbejde, selvom vi ikke sidder med de samme funktioner eller på den samme lokation.”

Og han forventer altså også, at de personlige kompetencer får afgørende betydning på fremtidens arbejdsmarked.

”Vi oplever mange paradokssituationer – vi skal skabe stabilitet og sikkerhed, samtidig med at vi skal være fleksible og innovative. Vi skal leve op til vores deadlines, samtidig med at vi skal være omstillingsparate. Men hvordan håndterer vi de paradokser? Vi bliver nødt til at kunne balancere modsætningerne, så det vil helt klart stille krav til vores personlige egenskaber,” siger Jesper Jessen Hansen. 

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.