Voodoo

Forskning: Sort magi mod chefen hjælper dig til at få det bedre

20-09-2018
2 min.
Det hjælper at rase ud på chefen via en voodoo-dukke, konkluderer et forskerhold. Foto: Rainer Fuhrmann/Shutterstock

Det har en positiv effekt at torturere sin chef via en voodoo-dukke, viser forskningsprojekt, der netop har vundet en kuriøs akademisk pris.

Du skal bruge en nål, en dukke, der med lidt god vilje ligner din chef, og en masse ophobet vrede.

Så er du sådan set klar til ikke blot at fantasi-torturere din chef, men også til at få det bedre. Det er konklusionen i en forskningsartikel, der netop har vundet en spøjs pris. Mere om den lidt senere.

Projektet er et samarbejde mellem seks forskere fra Kina, Singapore, Canada og USA. De har undersøgt, om det har en effekt at pine en voodoo-dukke, som forestiller éns undertrykkende chef.

Konklusionen er: Ja, det har det. Ifølge forskningsartiklen går dette resultat stik imod den almindelige forståelse blandt forskere, der studerer gengældelse, idet de normalt betragter fænomenet som en dysfunktionel reaktion.

Positiv effekt

Forskerne bad deres forsøgspersoner om at huske en episode, hvor en chef har udvist undertrykkende adfærd ved fx at være grov, omtale dem negativt eller forsømme at anerkende deres hårde arbejde. Dernæst blev de ført ind på en hjemmeside med en online voodoo-dukke. Over voodoo-dukken skulle de skrive chefens initialer, og dernæst blev de bedt om at brænde, stikke og dolke dukken i det næste minut.

En kontrolgruppe gennemførte samme forsøg, men blev bedt om at kalde voodoo-dukken ’Nobody’ og kunne kun bevæge cursoren over dukken i et minut uden at interagere med den.

I en efterfølgende skriftlig test gav kontrolgruppen, der altså ikke havde fået lov til at bruge voodoo-dukken, i langt højere grad udtryk for følelser af uretfærdighed. Omvendt havde den anden gruppe fået chefens dårlige opførsel ud af systemet.

Derfor er der intet i vejen for at give sig i kast med lidt sort magi, mener en af forskerne bag undersøgelsen.

”Personligt ser jeg intet problem i at torturere en voodoo-dukke, hvis det gør, at du får det bedre," siger Douglas Brown, professor i psykologi ved universitetet i Waterloo i Canada, til The Guardian.

Sjov forskning

Voodoo-undersøgelsen har netop vundet en såkaldt Ig Nobelpris.

Ig Nobelprisen er en slags parodi på Nobelprisen, der tager udgangspunkt i seriøs forskning, men som først og fremmest forsøger at få folk til at le – og dernæst tænke, som der står på prisens hjemmeside.

Da priserne blev uddelt i sidste uge, var det 28. gang, ceremonien løb af stablen. Voodoo-studiet vandt årets økonomipris, og blandt de øvrige vindere var bl.a. et hold læger, der har gjort den opdagelse, at nyresten glider nemmere igennem kroppen, hvis man befinder sig i en rutsjebane.Fredsprisen blev snuppet af spanske forskere, der i deres empiriske undersøgelse af bilvrede konkluderede, at hver fjerde bilist af og til råber og bander i bilen, men kun to procent gør det hele tiden.

Sidste års økonomipris blev vundet af en gruppe forskere, der viste, at nærkontakt med en krokodille øger éns vilje til at gamble

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.