Arbejdslivsbalance

Fire ud af ti føler sig tvunget til at arbejde i ferien

16-08-2018
3 min.

Det kan være uproblematisk at løse et par opgaver eller tjekke mails i ferien. Men det kan også have en række negative konsekvenser - både for en selv og ens omgivelser, siger stressekspert.

 

Kite Rin/Shutterstock

En ny undersøgelse viser, at mange oplever, at de er tvunget til at arbejde, når de ellers skulle holde ferie. Det er ikke et sundhedstegn, mener stressekspert, for ingen skal føle sig tvunget til at arbejde i ferien – men det kan dog godt være okay for nogen, siger han. Det kommer bare an på…

At kunne trække stikket fuldstændig i ferien er en illusion for mange. Fire ud af ti føler sig nemlig tvunget til at arbejde i ferien. Det viser en ny svensk undersøgelse fra Unionen – den største svenske faglige organisation for privatansatte akademikere.

I en tre år gammel undersøgelse fra Djøf tilkendegiver 68 procent af djøferne, at de i større eller mindre omfang arbejder i ferien, og næsten hver anden af dem oplever også, at arbejdsgiveren direkte eller indirekte forventer det.

Der er sket et skred, siger Thomas Milsted, tidligere leder af Center for Stress og Trivsel og nu medlem af ’Stresstænketanken’.

”Der er i hvert fald mange, der har accepteret det som et livsvilkår – særligt akademikere.”

Men ingen skal føle sig tvunget til at arbejde i ferien, mener Thomas Milsted.

”Når man har ferie, har man ferie, og når man holder weekend, holder man weekend.”

Så hvis går man med følelsen af, at chefen forventer, at man godt lige kan klare en arbejdsopgave eller to, mens man er på ferie og løbende tjekker sine mails, har chefen et problem, mener Thomas Milsted.

”Som princip synes jeg, at chefer skal respektere, at når folk har fri, har de fri. Hvis jeg så resultaterne fra sådan en undersøgelse, ville jeg gå tilbage til mine medarbejdere og sige: 'Altså, jeg har lige læst den her undersøgelse, og jeg håber godt nok ikke, at nogen af jer har det sådan – og hvis der er, skal vi så ikke lige få en snak om det?'” 

Opgaver i ferien kan indgå i en handel med chefen

Men når det er sagt, oplever mange djøfere det faktisk som uproblematisk, at de ikke kan lægge arbejdet helt fra sig, når de holder ferie. Djøfs undersøgelse fra 2015 viser nemlig, at 68 procent at dem, der arbejder, når de egentlig skulle holde fri, ’slet ikke’ eller ’i mindre grad’ er generet af det.

Og så kan det være helt okay, siger Thomas Milsted.

”Hvis folk ikke har et problem med det, og det fungerer for dem, er der ingen grund til at tale det op til at være et problem. Man kan se på det som en handelsvare og tage en snak med chefen: ’Min ekskone har børnene de første 10 dage af min sommerferie, så det er okay med mig, hvis du har brug for, at der er noget, jeg skal kigge på. Men kan vi så aftale, at jeg ikke skal høre noget for det, hvis jeg ringer og tager en fridag på et andet tidspunkt’?”

Det kan koste for andre, at du arbejder i ferien

Vi er forskellige, og vi er i forskellige livsfaser. Derfor vil det passe nogle fint at holde øje med mailen og løse et par småopgaver i ferien, mens andre har brug for at lukke helt ned. Men det kan også være hensynet til andre, der gør, at vi holder os fra arbejdet på ferie- og fridage, siger Thomas Milsted.”Jeg ville lige sikre mig, at jeg får kigget hele vejen omkring – hvad med børnene og familien? Børn har brug for nærvær, og hvis far hele tiden tjekker mails eller rejser sig op for at tage telefonen, mens familien spiller Ludo i sommerhuset, må vi erkende, at det nok gør noget ved nærværet.”

Og så er der kollegaerne.

”Man skal selvfølgelig også være opmærksom på, om det kan have negativ effekt på éns kollegaer, som det ikke fungerer for at arbejde i ferien. For hvis chefen favoriserer dem, der kører derudaf i sommerferien, er det ikke rimeligt.” 

Du skal ikke bruge ferien til restitution

Og så er der selvfølgelig også karakteren af forstyrrelser, og i hvor høj grad vi egentlig oplever det som forstyrrelser – det kan være individuelt.

”Hvis du bliver forstyrret relativt ofte, vil du automatisk forvente at blive forstyrret, og så er du allerede forstyrret. Det handler jo også om, hvilken karakter forstyrrelsen har. Du skal være bevidst om, hvad der kan møde dig, hvis du jævnligt tjekker mails. Du kan komme til at åbne en mail, hvor du tænker: ’Åh nej – den her bliver jeg nødt til at reagere på, men det kommer til at fylde fire A4-sider, hvis de skal have et nogenlunde fyldigt svar på det,” siger Thomas Milsted.

Og hvad med restitution – skal vi ikke bruge ferien til at restituere i?

”Mange kan jo ingenting i starten af ferien. Men hvis du spørger mig, synes jeg, det er vildt urimeligt, hvis en ferie skal bruges til at restituere i. Jeg mener, at muligheden for restitution skal ligge jævnt fordelt hen over hele året. For hvis du er helt smadret, når du går på ferie, er det jo hverken sjovt for dig eller din familie – og så er det ikke ferie, vel?” 

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.