Karakterer

CBS dominerer top 10 – men skyhøje snit kan give ulemper

06-08-2018
3 min.
I år er CBS-studiet International Business tilbage i toppen af listen over landets højeste snit til kvote 1. Et af de fag, de nye studerende skal igennem, er International Business Strategy, som hviderussiske Nicolai Pogrebnyakov her underviser i. Foto: Claus Bech

Københavnske universiteter indtager hele listen over de højeste adgangskrav på samfundsvidenskabelige studier. Men nye studerende med kolossale karaktersnit kan give særlige udfordringer, fortæller CBS-uddannelseschef.

I år skulle kvote 1-ansøgere have mindst 12,2 i gennemsnit for at blive optaget på International Business på CBS. Uddannelsen har dermed det højeste karakterkrav af alle universitetsuddannelser, og den ligger selvfølgelig også øverst på top 10 over de højeste adgangskrav til samfundsvidenskabelige studier.

CBS og KU indtager samtlige 10 pladser, og CBS sidder hårdt på top-tre og har i alt syv pladser på listen. Blandt CBS-uddannelserne på listen er den helt nye uddannelse Business Administration and Digital Management.

(Artiklen fortsætter under tabellen).

Wilbert van der Meer, der er uddannelseschef på CBS, er selvsagt glad for, at CBS ligger så flot på listen.

”De høje snit er et udtryk for, at rigtig mange dygtige studerende gerne vil læse hos os. Studerende er vores vigtigste råstof, så det er jo en kæmpe fordel at have dygtige og motiverede studerende,” fortæller han.

At to universiteter i København er de eneste på top 10, forklarer han med, at København altid har haft en særlig tiltrækningskraft på ansøgerne, samtidig med at mange ansøgere netop bor i nærheden af hovedstaden. Han vurderer også, at CBS har et godt ry blandt de kommende studerende, hvilket han bl.a. tilskriver uddannelsernes internationale profil.

Høje snit kan have ulemper

En ulempe ved at lukke studerende ind, der har været vant til at få topkarakterer i gymnasiet, er dog, at de godt kan være for fokuserede på netop karakterer.

”De er meget dygtige til at gå til eksamen, men vi vil selvfølgelig gerne have, at de også er motiverede for at lære noget. Så vi prøver at lære dem, at eksamen ikke er det vigtigste de første par år,” siger Wilbert van der Meer.

Han fortæller, at studerende med høje snit ikke altid er lige gode til at samarbejde eller til at fordybe sig i stoffet. I stedet fokuserer de meget på, hvordan de får 12 til næste eksamen.

Wilbert van der Meer har oplevet studerende, der var så opsatte på at klare sig godt, at de ikke ville hjælpe deres medstuderende ved fx at dele noter. Det ser han ikke som en god tendens.

”Når de kommer ud på arbejdsmarkedet bagefter, er de nødt til at arbejde sammen med andre og dele opgaverne imellem sig. Det kan man måske være lidt dårlig til, hvis man har fokuseret 100 procent på karakterer.”

Karakterfri studiestart

Det er en af grundene til, at CBS nu forsøger sig med en karakterfri studiestart på HA (Psyk.)-studiet. Hele første år vil de studerende kun få ’bestået’ eller ’ikke bestået’ til deres eksamener. Lignende ordninger findes også på antropologi og statskundskab på KU.”Vi vil se, hvordan vi kan få mere fokus på samarbejde og læring. Karaktererne kommer selvfølgelig senere, men så starter de i hvert fald ikke med at fokusere på at få 12 i den næste eksamen, men forhåbentlig mere med at se på, hvad der egentlig er vigtigt i faget,” fortæller Wilbert van der Meer.

CBS vil overveje at brede ordningen ud til andre studieretninger, hvis forsøget viser sig at være en succes.

Ikke kun top-studerende

For ikke kun at tiltrække dem med de højeste karakterer kommer en stor del af de nyoptagne på CBS ind gennem kvote 2, hvor snittet ikke er altafgørende. Det har dog den effekt, at karakterkravet for kvote 1 stiger, jo flere der søger ind gennem kvote 2.

”Men selv dem på kvote 2 har stadig et højt snit. Det er jo ikke sådan, at man kan komme ind med 2,4 i snit fra gymnasiet og så bare overhale alle de andre i kvote 2. Man skal stadig være akademisk dygtig,” betoner Wilbert van der Meer. 

Kommentér
1
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.