Uddannelse

Jurastuderende skal lære at starte start-ups

14-06-2018
3 min.
Teamet bag kurset 'How to start a startup'. Fra venstre mod højre: Jakob Wested, Marta Andhov og Alexandra Andhov. Foto: KU

Københavns Universitet har startet et nyt kursus, som er det første af sin slags, hvor jurastuderende får mulighed for at vejlede og være en del af københavnske start-up-virksomheder.

Det danske start-up-miljø er meget aktivt i disse år, ikke mindst i hovedstaden. Det har givet adjunkt i jura Alexandra Andhov idéen til at udvikle et nyt kursus på Københavns Universitet

For når man åbner et nyt firma, følger der en række juridiske udfordringer med. Dem kan de københavnske jurastuderende fremover få praktisk erfaring med via kurset 'How to start a start-up'. Her kan de studerende nemlig arbejde sammen med mere end 40 start-up-virksomheder.

For at høre mere om perspektiverne i kurset har Djøfbladet interviewet Alexandra Andhov og Anders Riis, stifter af virksomheden Swiipe Payments, der er et af firmaerne tilknyttet kurset.

 

Alexandra Andhov er kursusleder for 'How to start a start up'. Foto: KU

Alexandra Andhov, kursusansvarlig for 'How to start a start-up'

Hvad var motivationen for at lave kurset?

“Først og fremmest så jeg et hul i markedet. Der udvikles flere og flere start-ups i Danmark og særligt København, som har et meget pro-start-up-miljø. Det virkede derfor naturligt at introducere et kursus, for jurastuderende, der giver dem en bedre forståelse for de juridiske udfordringer, der er forbundet med start-up virksomheder, og samtidig giver dem mulighed for at blive en del af start-up-kulturen”

Hvad lærer de studerende i løbet af kurset?

”De går igennem hele livscyklussen for en start-up-virksomhed fra et juridisk perspektiv. Studenterne kommer til at lære om de juridiske problemstillinger, som enhver start-up møder i løbet af sin tilværelse, om det så er at finde den mest imødekommende juridiske form, ansætte nye medarbejdere eller beskytte virksomhedens idéer og måske sælge virksomheden.”

Vil studenterne arbejde med rigtige start-ups?

”Ja, de studerende får mulighed for at samarbejde med 40-50 start-ups her i København, som vi har et samarbejde med. Idéen med kurset er, at de studerende skal være aktive og at de selv skal arbejde på forholdet med Start-up-virksomheden. De bestemmer imidlertid selv, hvor involverede de har lyst til at være og hvor mange møder de vil arrangere med virksomheden. De studerende kan også vælge at fortsætte samarbejdet efter kurset, men det er også helt op til dem selv.”

Har start-ups overhovedet råd til en advokat?

”Måske ikke i kroner og ører, men ofte har en start-up mulighed for at tilbyde et partnerskab eller give advokaten en pro bono-arbejdsperiode, indtil start-up-virksomheden har etableret en ordentlig indkomst.”

 

Anders Riis' firma arbejder med digitale betalingsløsninger og befinder sig derfor på et marked, hvor der er brug for juridiske kompetencer til at forstå reguleringen. PR-foto

Anders Riis, stifter af Swiipe Payments

Hvad laver jeres virksomhed?

”Vi etablerer en ”One-click-payment” løsning til e-commerce -og abonnementsmarkedet. Det betyder, at når man har indtastet sine betalingsinformationer på ét site, skal man herefter blot trykke på en knap, når man vil købe noget på andre hjemmesider, der benytter Swiipe.”

Hvorfor har I valgt at være en del af kurset?

”Vi bevæger os med et nyt og unikt koncept på et meget reguleret marked. Hvis man ikke kan få korrigeret konceptet i forhold til de aktuelle reguleringer, bliver det svært for os at agere hurtigt. Så det giver stor værdi at have en in house-jurastuderende, der kan hjælpe os med dette. Da vi blev kontaktet af Københavns Universitet, sad vi faktisk og ledte efter en stud.jur., der kunne arbejde med det juridiske aspekt, så det var meget aktuelt og kærkomment.”

Har start-ups brug for jurister?

”Der er ingen tvivl om, at det at starte en virksomhed op i dag er mere reguleret end for bare 10 år siden, og man kan nemt komme til kort som start-up. Der er meget, man skal have styr på, som en jurist kan hjælpe med. Vores studentermedhjælper har næsten egenhændigt lavet hele vores GDPR og arbejder nu intenst med at hjælpe os med et EU-betalingsdirektiv (PSD2), som handler om, at bankerne skal åbne deres API, så man bl.a. kan lave betalingstransaktioner uden om kreditkort, hvilket er et ekstremt spændende og reguleret marked.”


Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.