Bestikkelse

Fængsel for bestikkelse fra Atea til region

28.6.2018

af

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Den længe ventede dom i danmarkshistoriens største bestikkelsessag er nu faldet. Det betyder fængselsdomme til sagens syv hovedpersoner samt en millionbøde til it-virksomheden Atea.

Det er tre år siden, at Nordens største it-leverandør, Atea, blev politianmeldt i danmarkshistoriens største bestikkelsessag. Nu er der faldet dom i sagen, som involverer 16-retters middage, rejser til Dubai og en hemmelig bankkonto.

Den forhenværende it-driftschef i region Sjælland, skal i fængsel i et år og seks måneder for sin rolle i bestikkelsessagen. De seks øvrige involverede er blevet idømt imellem 40 dages og et års betinget fængsel. Derudover skal Atea betale en bøde på 10 millioner kroner. Både tidligere ansatte ved leverandøren Atea og ved Region Sjælland blev dømt i sagen. 

Dommen blev afsagt i denne uge ved Retten i Glostrup, og fire af de dømte valgte straks at anke dommen til Østre Landsret. 

Formel-1 og luksusmiddage

Sagen tager udgangspunkt i Ateas samarbejde med Region Sjælland. I 2007 oprettede regionens centrale it-driftschef en skjult konto ved navn 2840, til hvilken der blev overført 1,5 procent af region Sjællands Atea-køb. Kontoen er blevet brugt til at købe udstyr, men det er samtidig denne konto, som har finansieret frynsegoderne, som tæller luksusrejser, meget dyre middage og tilskuerpladser til formel-1 løb.

De syv dømte indbefatter Region Sjællands tidligere it-direktør, en konstitueret it-direktør og en it-chef samt Ateas salgsdirektør, koncernchef, salgschef og direktør.

”De tidligere ansatte i regionen har ikke kunnet modstå fristelsen til at misbruge midler,” udtalte anklager Jørn Thostrup i retten i Glostrup ifølge Børsen.

”Det var en gunstig situation for Atea, der kunne være sikre på at have de tiltalte fra regionen tæt på sig. Personer, der var afgørende for regionens indkøb. Og det var en mulighed for de offentligt ansatte for at forsøde deres tilværelse.”

Korruption kan skade tilliden

Formand for offentlige chefer, Sara Vergo, tog, allerede da sagen blev politianmeldt, afstand fra korruption af offentlige instanser, og understregede samtidig, at Djøf ikke har fået henvendelser fra berørte medlemmer.

Dengang konstaterede Sara Vergo, at Djøf finder sagerne stærkt beklagelige, "da de kan svække befolkningens tillid til den offentlige forvaltning”.

”Ansatte kan måske opleve gråzoner i deres daglige arbejde. Når de aktuelle sager er færdigbehandlet, vil det være oplagt at kigge reglerne efter og vurdere, om de bør justeres eller kommunikeres tydeligere,” pointerede hun og opfordrede offentlige myndigheder til at kigge deres interne retningslinjer efter i sømmene og sikre, at reglerne er kendt blandt alle ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet