Udflytning

Økonomisk vagthund deles op: Kamp om pladserne i København venter

18.5.2018

af

Foto: DØRS

Foto: DØRS

Økonomiministeren har pludselig besluttet at bevare en lille del af De Økonomiske Råds sekretariat i København. Seks økonomer har allerede sagt op – og kun tre har sagt, at de flytter med til Horsens. Der bliver ikke plads i København til alle de dygtige folk, som sekretariatet gerne vil beholde, siger direktør.

Dorte Grinderslev er økonom og den tredje Djøf-tillidsrepræsentant i De Økonomiske Råds sekretariat (DØRS) siden januar. Det var dengang, de fik at vide, at de skal flytte til Horsens. De to tidligere tillidsrepræsentanter har siden fået nyt job. I alt seks af de 24 djøfere i DØRS har fundet arbejde andetsteds.

Dorte Grinderslev bliver dog formentlig på posten som tillidsrepræsentant i længere tid, da hun er én ud af de tre – blandt de i alt 37 medarbejdere – der seriøst overvejer at flytte med til Horsens.

Det samme gælder direktør John Smidt. Det meldte han ud, straks da DØRS fik besked om udflytningen.

Men nu har økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) så sagt, at han vil lade ’cirka’ fem stillinger blive i København – formentlig fordi de økonomiske vismænd har skrevet et brev til Folketingets Finansudvalg om konsekvenserne af at flytte deres sekretariat.

Hvad siger medarbejderne i DØRS til den nye melding om at bevare ’cirka’ fem medarbejdere i København?

”Der har været en del debat fra stærke institutioner, der har påpeget, at det var problematisk at udflytte De Økonomiske Råd. Så vi har hele tiden håbet på, at det ikke var endeligt afgjort, at hele sekretariatet skulle flytte til Horsens. Men først og fremmest havde vi håbet, at alle kunne blive i København,” siger Dorte Grinderslev.

Og hvad siger direktør John Smidt til den nye udmelding fra ministeren?

”Det er trods alt bedre, end hvis vi kun kunne hyre i Horsens. For det giver en mulighed for at beholde en lille håndfuld medarbejdere med erfaring fra maskinrummet.”

Mister vigtige kompetencer

Når John Smidt taler om ’erfaringer fra maskinrummet’, taler han om økonomer, der fx har arbejdet i Finans- eller Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Men forventer du så ikke, at der bliver kamp om pladserne på kontoret i København?

”Jo, eftersom mange har meldt ud, at de ikke vil med til Horsens, er det kun muligt at beholde dem, hvis de får en af de begrænsede pladser i København. Så jeg ser da for mig, at det bliver en vanskelig opgave at finde ud af, hvilke kompetencer der er allervigtigst for os. For helt grundlæggende har vi kun dygtige medarbejdere med helt særlige kompetencer, og vi vil gerne beholde dem alle – men eftersom de ikke vil med til Horsens, kommer vi jo til at sige farvel til nogle af dem,” siger John Smidt.

Er du ikke bange for, at medarbejderne vil opleve det som et A- og et B-hold?

”Nej, det er jeg faktisk ikke. Man kan sige, at de folk, vi ser for os i København, vil have de her særlige kompetencer til at kunne kigge regeringen, Finansministeriet og andre ministerier godt i kortene. Det er selvfølgelig en supervigtig opgave for os, men vi skal også lave gedigne analyser af fx arbejdsmarkeds- og skattepolitikken. Det er mindst lige så vigtige opgaver, og de kommer til at blive løst i Horsens.” 

Der har været en del debat fra stærke institutioner, der har påpeget, at det var problematisk at udflytte Det Økonomiske Råd. Så vi har hele tiden håbet på, at det ikke var endeligt afgjort, at hele sekretariatet skulle flytte til Horsens.

Dorte Grinderslev, tillidsrepræsentant, De Økonomiske Råds sekretariat

Endnu ikke stoleleg om pladser i København

Seks medarbejdere har som nævnt allerede valgt at forlade arbejdspladsen, og DØRS har haft det første stillingsopslag, hvor de søger medarbejdere med arbejdssted i Horsens.

De har fået godt 30 ansøgere og kaldt 16 personer til samtale.

Er John Smidt fortrøstningsfuld, efter at han har kigget bunken igennem?

”Jeg vil sige det sådan, at der er en hel del gode imellem, og det trækker jo i retning af at være fortrøstningsfuld. Men jeg kan også konstatere, at der desværre ikke er mange folk med erfaring fra de økonomiske ministerier i bunken.”

Hvad siger medarbejderrepræsentanten – er der allerede kamp om de ’cirka’ fem arbejdsplader i København?

”Vi er ikke begyndt at lege stoleleg. Vi forholder os rimelig afventende, og så er det jo ledelsen, der må tage stilling til de kriterier, de vil lægge til grund for, hvilke kompetencer de gerne vil fastholde i København.”

Har I stadig et lillebitte håb om, at I alle kan blive?

”Personligt tror jeg ikke på det. I hvert fald ikke på den korte bane. Men det vil være oplagt, at man i en evalueringsrunde tager stilling til, om der er nogle udflytninger, som ikke er gået godt nok.”

Hvordan er stemningen i DØRS lige nu?

”Vi er meget faglige, så vi arbejder. Men det er klart, at når sådan noget her sker, så tager vi et medarbejdermøde og snakker tingene igennem, men så går vi tilbage til arbejdet og arbejder videre. Vi har en rapport, der skal afleveres på fredag, og den er det meste af vores fokus på lige nu,” siger Dorte Grinderslev. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet