Yale

Lykkekursus for studerende slår alle rekorder

19.4.2018

af

Foto: Michael Marsland, Yale

Foto: Michael Marsland, Yale

En fjerdedel af alle bachelorstuderende på eliteuniversitetet Yale i USA fulgte sidste semester et kursus, hvor de lærte, hvordan de kunne blive mere lykkelige. En dansk rektor og en psykolog er ikke overraskede over efterspørgslen.

Yale-universitetet har siden begyndelsen i 1701 produceret 60 nobelprisvindere og fem amerikanske præsidenter. Der er blevet diskuteret meget jura, fysik og litteratur gennem årene på det legendariske universitet i Connecticut.

Universitetets mest populære kursus nogensinde handler dog om noget helt andet. Nemlig videnskaben bag lykke og glæde, og hvordan man kan opnå mere af begge dele i sit eget liv. 

Kurset hedder ’Psychology and the Good Life’ og blev udbudt første gang i begyndelsen af 2018. Cirka 1.200 studerende – en fjerdedel af alle bachelorstuderende på universitetet har fulgt kurset, som blev holdt i en kæmpe koncertsal for at få plads til alle. Yales tidligere topscorer blandt kurser var ’Psychology and the Law’, som tiltrak omkring 1.050 studerende. Normalt overskrider store forelæsninger ikke 600 personer, oplyser Marvin Chun, dekan på Yale, til New York Times.

Kurset 'Psychology and the Good Life' kan tages online 

En onlineversion af faget kan nu tages under navnet ’The Science of Well-Being’.

Intro til onlinefaget fra underviseren Laurie Santos, der er psykologi-professor på Yale.

Seks gode råd fra kurset fra today.com.

Søren Pind vil noget af det samme

Hanne Leth Andersen, der er rektor på RUC, er ikke overrasket over Yale-fagets store popularitet. Hun mener, at styring og præstation er en del af tidsånden på universiteterne, og at et lykkekursus på et af verdens førende universiteter er en modreaktion.

”Rigtig mange studerende har det ikke godt med at være så præstationsorienterede. Det handler for meget om, hvor meget de kan tjene, hvor mange timer de skal gå til, og hvilke mål de skal leve op til. Der er hele tiden fokus på dem, som om de er en del af et regneark.”

Hun vil ikke umiddelbart indføre lykkevalgfag for alle RUC-studerende, men hun mener til gengæld, at uddannelses- og forskningsminister Sørens Pinds forslag om at indføre filosofikum for danske universitetsstuderende er et skridt i samme retning.

”Søren Pind vil have et filosofikum, som handler om mening, menneskelige værdier, respekt for andre og studiekompetencer. Studerende interesserer sig for de ting, som Yale-kurset handler om. Altså meningen med livet, og hvordan de kan arbejde sammen med andre. Det skulle gerne være en del af uddannelsen.”

Depression hærger ungdommen

Sana Mahin Doost, der er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, nævner også Søren Pind, da hun får forelagt casen fra Yale.

”Det er da meget interessant. Man kunne måske opfordre Søren Pind til at gå videre med idéen i sit filosofikum,” siger hun, inden hun pointerer, at der er forskel på danske og amerikanske universiteter. I USA er det meget lettere at tage valgfag på tværs af studieretning, hvilket forklarer, hvordan så mange har kunne vælge psykologi-faget på Yale.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind inden deadline.

Torben Bechmann Jensen er socialpsykolog og studieleder på Institut for Psykologi i København. Han er heller ikke overrasket over den store opbakning til lykkekurset.

”Med den overordnede depression, som hærger ungdommen og de studerende, så undrer det mig ikke, at man søger efter det positive og glade budskab. Vi har oplevet det samme med mindfulness-bølgen og positiv psykologi, hvor man kan diskutere videnskabeligheden af det. Det er ikke det samme som, at det ikke virker.”

Han fortæller, at henvendelserne til Studenterrådgivningen er steget eksplosivt siden 90'erne. Der er rigtig mange, der grundlæggende ikke kan finde ud af livet. De kan ikke orientere sig, de er depressive og angste og har spiseforstyrrelser.

”Der er ikke det problem, de ikke har.”

Djøfbladet takker Torben Bechmann Jensen for hans tid og ønsker ham en god dag. Som svar griner han tilbage:

”Jo tak, jeg håber da på en god dag. Ellers må jeg læse på Yale.”

Kilder: Yale University, NY Times og ABC News.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet