Uddannelse

Djøfere kan blive kandidater på deltid

7.2.2018

af

PR-foto: Jakob Boserup/CBS

PR-foto: Jakob Boserup/CBS

Efter sommerferien kan studerende læse udvalgte kandidatuddannelser på deltid. Djøf-fag dominerer listen over de nye såkaldte erhvervskandidater.

Efter at fremdriftsreformen i en årrække har krævet turbo på studielivet, bliver det nu igen muligt at træde lidt på bremsen. Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjorde for nylig en liste over en række studier på udvalgte universiteter, hvor det bliver muligt at tage kandidatdelen på fire år i stedet for de normale to.

Ordningen er indtil videre et forsøg. I 2018 og 2019 vil det være muligt at læse på deltid på i alt 23 uddannelser fordelt på universiteter i hele landet. På cirka halvdelen af de udvalgte uddannelser vil du kunne møde studerende medlemmer af Djøf.

Formand for Djøf Lisa Herold Ferbing byder tiltaget varmt velkommen. Hun ser det som et tiltrængt opgør med det hastighedsfokus, der har præget uddannelserne de senere år.

”Arbejdsgiverne er langt mere interesserede i, hvad de studerende kan, end hvor hurtigt de er kommet igennem studierne,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

150 deltids-studerende på CBS

CBS vil de næste par år udbyde tre erhvervskandidatuddannelser. Det drejer sig om Business Administration and E-business, revisorkandidat (cand.merc.aud) og erhvervsøkonomi.

Wilbert van der Meer, der er uddannelseschef på CBS, forklarer, at CBS søgte om at få de tre uddannelser med på listen, fordi det er studier, hvor der i forvejen er stor interesse for at arbejde ved siden af, samtidig med at der også er gode muligheder for relevante studiejobs.

”Specielt revisorerne har været meget ivrige for at få ordningen indført, fordi op mod halvdelen af de kandidatstuderende arbejder sideløbende i revisionsfirmaer.”

Det overrasker ikke Wilbert van der Meer, at djøf-fagene er stærkt repræsenteret blandt erhvervskandidatuddannelserne, da der er stor efterspørgsel på studerende fra netop disse fag på arbejdsmarkedet. Han skønner, at cirka 150 studerende vil søge om at læse på deltid, når ordningen begynder efter sommerferien.

Arbejdsgivere skal give tid til studier

For at kunne tage en erhvervskandidatuddannelse skal man som minimum have 25 timers relevant erhvervsarbejde ved siden af studiet. CBS vil være meget opmærksomme på, at de arbejdsgivere, som ansætter de studerende, også giver dem tid til at studere.

”Vi har tidligere oplevet, at nogle firmaer ikke helt har forstået, at det altså også er vigtigt for den studerende at få en kandidatgrad, så de kan komme videre på et tidspunkt. Derfor vil vi gøre en del ud af at lave en forventningsafstemning med virksomhederne,” fortæller Wilbert van der Meer.

Erhvervskandidatstuderende
  • Bruger fire år på deres kandidatgrad
  • Får ingen SU
  • Skal arbejde inden for deres fag mindst 25 timer om ugen
  • Må gerne arbejde som iværksættere
  • Går tilbage på normal studieordning, hvis de mister deres job eller siger op

For at søge om optagelse på en erhvervskandidat skal du kontakte den uddannelsesinstitution, der udbyder uddannelsen. Uddannelsesinstitutionerne kan oplyse om ansøgningsprocedurer og tidsfrister for ansøgning.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Godt for nationaløkonomien

Charlotte Jepsen er adm. direktør for Danske Revisorer, som repræsenterer revisorbranchen i Danmark. Revisorkandidat-studiet er med i den nye ordning på alle fire universiteter, hvor uddannelsen allerede bliver udbudt.

Foreningen har presset på for, at erhvervskandidatuddannelsen blev indført, så tilstanden inden fremdriftsreformen blev genoprettet. Det har altid været udbredt, at revisorstuderende arbejdede meget ved siden af studiet. Under fremdriftsreformen har det været nødvendigt selv at betale for studierne, hvis de skulle være på deltid.

”Revisorbranchen har en stort set ikkeeksisterende dimittend-ledighed. Det tilskriver vi i meget høj grad, at man har haft mulighed for at arbejde i betydeligt omfang ved siden af studiet. For når kandidaterne står med eksamensbeviset i hånden, er de parate til at træde ind på en arbejdsplads,” forklarer Charlotte Jepsen og fortsætter:

”Ordningen er også god rent nationaløkonomisk. Hvis du ikke trækker på SU-systemet og samtidig har et job, som du betaler skat af, så er det entydigt en god statsfinansiel ordning.”

Hun kan godt følge Wilbert van der Meers bekymring om, hvor vidt arbejdsgiverne giver de studerende nok tid til også at være studerende. Det er dog ikke en problemstilling, som Danske Revisorer har oplevet. Hun ser det som en opgave, som fx Djøf kan løfte ved at sørge for, at studerende under ordningen får ordentlige vilkår til også at passe deres studier.

Nye erhvervskandidatuddannelser i 2018

Business Administration and E-business (CBS)

Sygepleje (SDU)

Jura (KU og SDU)

Revisorkandidat (cand. merc. aud) (CBS, SDU, Aarhus og Aalborg Universitet)

Datalogi (KU og SDU)

Forvaltning (RUC)

Civilingeniør, byggeteknologi (DTU)

Civilingeniør, informationsteknologi (DTU)

Ingeniør i software (SDU)

 

Nye erhvervskandidatuddannelser i 2019

Arkitekt (Kunstakademiet i København og Arkitektskolen i Aarhus)

Erhvervsøkonomi (CBS og SDU)

Sygepleje (Aarhus Universitet)

Jura (Aarhus Universitet)

Datalogi (IT-Universitetet)

Digital innovation og management (IT-Universitetet)

Design (Designskolen Kolding)

 

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet