Skandale i a-kasse

Djøf har stadig tillid til a-kasse efter direktørfyring

11-12-2018
6 min.
Chikanerende adfærd over for tillidsfolk, rundhåndet omgang med medlemmernes kontingentkroner og politianmeldte vinrejser er nogle af de kritikpunkter, der er kommet frem, efter at Michael Valentin i slutningen af september blev fyret som adm. direktør i Akademikernes A-kasse. Foto: Morten Lau-Nielsen/Ritzau Scanpix

Siden bestyrelsen for Akademikernes A-kasse, AKA, i september fyrede direktøren Michael Valentin, har det føget med mediehistorier om store vinindkøb og sammenblanding af interesser. Djøf er ikke glad for sagen, men har fortsat tillid til bestyrelsen og formanden, lyder det fra Djøfs adm. direktør, Tomas Therkildsen.

Afsløringer af store vinindkøb, sammenblanding af interesser og en mulig straffesag har de seneste uger ramt Akademikernes A-kasse, AKA.

Djøf anbefaler sine medlemmer at benytte Akademikernes A-kasse og er repræsenteret i bestyrelsen. Djøf slår nu fast, at man stadig har tillid til a-kassens bestyrelse og formand.

Sagen begyndte at rulle søndag den 16. september, hvor en medarbejder i a-kassen henvendte sig til bestyrelsen med oplysninger, der 11 dage senere førte til fyring af direktøren siden 2011, Michael Valentin.

Sagen har siden udviklet sig til noget, der ligner en skandale for AKA, som er landets største a-kasse med 230.000 medlemmer – djøfere, ingeniører, læger, psykologer, dyrlæger, arkitekter, agronomer med flere.

Vingate?

Ekstra Bladet har i de seneste måneder skrevet artikel på artikel om, hvad der fik bestyrelsen til at fyre Michael Valentin – baseret på lækkede dokumenter i sagen og en angiveligt højt placeret whistleblower internt fra AKA.

Artiklerne handler om bl.a. deltagelse i vinrejser for bonuspoint optjent på store indkøb af vin til AKA fra en vinhandel i Aalborg. Om chikanerende opførsel over for husets valgte tillidsfolk, som gik til deres fagforening, Dansk Magisterforening. Om netværkspleje, hvor rødvinen angiveligt flød. Og om en fødselsdagsreception til 400.000 kroner.

I sidste uge fulgte Berlingske trop med artikler om Michael Valentins mulige dobbeltrolle som AKA-direktør og formand for Folkemødet på Bornholm. En formandspost, som Valentin trak sig fra i november.

Michael Valentin har på sin side gentagne gange taget til genmæle i Ekstra Bladet og bl.a. sagt, at han har handlet i god tro, og at både bestyrelsesformand og administration har været informeret om de forskellige forhold.

Advokatundersøgelse placerer ansvar hos fyret direktør

Efter afskedigelsen af direktøren 27. september bad bestyrelsen advokatfirmaet Norrbom Vinding om at gennemføre en advokatundersøgelse af sagen.

Den 100 sider lange undersøgelse – som ikke er offentlig tilgængelig, fordi det drejer sig om en personalesag – viser ifølge AKA's bestyrelse, at bestyrelsen havde det juridiske grundlag i orden, da den afskedigede direktøren. Og at hverken bestyrelse, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør.

Tilsynsmyndigheden for landets a-kasser – Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR – iværksatte 21. november en tilsynsundersøgelse af sagen med bistand fra Kammeradvokaten for bl.a. at afdække, om der er tale om forhold i strid med a-kasselovgivningen.

Undersøgelsen var ikke færdig ved denne artikels deadline.

Politianmeldt

AKA har også – ifølge Ekstra Bladet – meldt den afskedigede direktør til Bagmandspolitiet, angiveligt for mulig returkommission for brug af bonuspointene til vinrejser. Selvom bestyrelsen ellers ifølge Ritzau i første omgang skrev til STAR, at 'der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser'.

AKA har ikke selv bekræftet politianmeldelsen, men det har Michael Valentin i Ekstra Bladet.

Whistleblower kritiserer hele AKA-ledelsen

Flere af artiklerne i Ekstra Bladet – og senest også Berlingske – påstår, at Allan Luplau som bestyrelsesformand selv har været inddraget i nogle af de forhold, som bestyrelsen fyrede Michael Valentin for.

Sidste torsdag citerede Ekstra Bladet en anonym whistleblower for, at 'hele topledelsen er fedtet ind', og at de har prøvet at skjule belastende forhold om den fyrede direktør.

Det afviser AKA's bestyrelse i en pressemeddelelse.

"AKA har ikke skjult noget. Alle forhold er med og afdækket i den 100 sider lange advokatundersøgelse fra Norrbom Vinding. Alle rejste beskyldninger er undersøgt til bunds og vurderet," skriver AKA.

Bestyrelsesformand kan ikke udtale sig

Formanden for AKA siden 2016 er direktør i Sygesikringen Danmark, cand.jur. Allan Luplau, som var formand for Djøf Privat fra 2009 til 2016.

Allan Luplau har ingen kommentarer ud over de pressemeddelelser, som a-kassen har sendt ud om sagen, siger bestyrelsens eksterne pressebureau, PressConnect, til Djøfbladet.

Begrundelsen er, at afskedigelsen af Michael Valentin er en personalesag, og at sagen nu undersøges af tilsynsmyndigheden – og som sagt ifølge Ekstra Bladet og Michael Valentin selv også af Bagmandspolitiet.

Djøfs direktør: Vi har tillid til formanden

Djøfs repræsentant i AKA-bestyrelsen er Sara Vergo, som er formand for Djøf Offentlig.

Sara Vergo er bundet af aftaler i bestyrelsen om, hvem der udtaler sig, og kan derfor heller ikke udtale sig til Djøfbladet om sagen.

Men Djøfs adm. direktør, Tomas Terkildsen, vil godt udtale sig om sagen set fra et Djøf-perspektiv – og alene med baggrund i offentligt tilgængelig oplysninger.

Har Djøf fortsat tillid til Allan Luplau som formand for AKA's bestyrelse?

"Ja. Djøf har tillid til hele bestyrelsen, inklusive formanden. AKA står i en svær situation. Men vores indtryk er, at bestyrelsen – som med det samme bestilte en ekstern advokatundersøgelse – har arbejdet benhårdt på at få opklaret alle forhold i denne sag og få rettet op."

Ikke styr på medlemmernes penge

Et af de store punkter i medieomtalen er, at der tilsyneladende er indkøbt vin for 250.000 kr. årligt i Michael Valentins direktørtid – hvilket Valentin selv bekræfter i Ekstra Bladet.

A-kassers medlemmer får ikke serveret vin, når de kommer ind til obligatoriske møder og cv-tjek. Så kan du forstå den kvindelige cand.jur., som skrev på Facebook under en af Avisen.dk's artikler om sagen: 'Giv mig en brækspand'?"Jeg kan godt forstå, hvis man bliver forarget over de historier, vi kan læse i medierne. Derfor er der også brug for genopretning nu. Men når det er sagt, så er og var AKA en veldrevet organisation med lave omkostninger og høj brugertilfredshed. Det viser de benchmarks med andre a-kasser og brugerundersøgelser, som både tilsynsmyndigheden STAR og AKA selv har lavet."

Har der været godt nok styr på medlemmernes penge i AKA?

"Nej, det har der ikke. Når AKA har måttet afskedige sin tidligere direktør på grund af nogle økonomiske dispositioner foretaget af direktøren, så er det udtryk for, at det har der ikke været."

Har Djøf fuld tillid til, at man kommer til bunds i sagen – medierne prøver jo at få inddraget bestyrelsesformanden i nogle af de dispositioner, som den tidligere direktør angiveligt blev fyret for?

"Ja, det har vi fuld tillid til på baggrund af de oplysninger, vi har nu. Vi følger fortsat sagen. Det gælder både i medierne og i den tilsynsundersøgelse, som er på vej fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering."

"Absolut ikke godt for omdømmet"

Djøf anbefaler sine medlemmer AKA som valg af a-kasse. Er der p.t. den tillid i offentligheden til AKA, som Djøf kunne ønske sig?

"Når man kan læse så mange historier i medierne, som opridser forhold, som man ikke kan være stolte af i AKA og i bestyrelsen, er det jo absolut ikke godt for omdømmet. Men Djøfs indtryk er, at bestyrelsen arbejder hårdt på at komme helt til bunds i sagen, få indsat en ny ledelse og få genskabt tilliden. Og igen: Denne sag må også ses i lyset af, at alle målinger viser, at AKA er en veldrevet organisation med dygtige medarbejdere, der skaber gode rammer for de ledige, der har brug for a-kassen." 

8 kommentarer
1
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Søren Andersen

22.12.2018 kl. 17.49

"Djøfs indtryk er, at bestyrelsen arbejder hårdt på at komme helt til bunds i sagen, få indsat en ny ledelse og få genskabt tilliden. Og igen: Denne sag må også ses i lyset af, at alle målinger viser, at AKA er en veldrevet organisation med dygtige medarbejdere, der skaber gode rammer for de ledige, der har brug for a-kassen."

Spørgsmål : Hvorfor har DJØF dog det indtryk?
Hvorfor har bestyrelsen ikke arbejdet hårdt på, at der ikke skulle opstå sådan en sag? Og hvis DJØFs direktør allerede har fuld tillid, hvorfor så besvære sig med at "genskabe" alle medlemmernes tillid? Hvis man ikke vil fortælle, hvad der er sket, bliver det svært at komme i mål med det projekt. Hvordan skal sagen "ses i lyset" af, at en "veldreven organisation" har brugt medlemmernes penge på deres egne interesser? Hvor veldrevet skal medlemmerne synes, at den organisation er? Og de fantastisk dygtige medarbejder i toppen skylder en god forklaring på deres dispositioner, og hvordan disse var tænkt at komme andre end dem selv til gavn.

1 kommentar
0

Anne

03.01.2019 kl. 09.37

Enig med Søren.
En rigtig gang ævle-bævle snik-snak.
Der er sikkert en eller anden kommunikationsdims, der har brugt meget lang tid på at udfærdige udtalelsen. Som mestendels er noget ævl, som Søren dissikerer.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Otto Christensen

14.12.2018 kl. 16.00

For en sikkerheds skyld, bør der fremover holdes et vågent øje med bestyrelse og direktions omgang med kassens midler.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tomas Therkildsen

14.12.2018 kl. 15.30

Kære Nicolai, Anne, Rainer og Morten
Tak for spørgsmålene og kommentarerne til mine udtalelser her i Djøfbladet om forholdene i Akademikernes A-kasse.

Dette er jo er en sag, der interesserer medlemmerne af A-kassen – hvoraf mange også er medlemmer af Djøf. Og det var netop også baggrunden for, at jeg valgte at kommentere sagen, da Djøfbladet bad om et interview om Djøfs syn på sagen.
Som det fremgår af artiklen, kan jeg kun svare ud fra de forhold, der foreløbig er bragt frem til offentligheden. Vi afventer fortsat konklusionerne fra den undersøgelse, det administrative tilsyn med A-kasserne i Danmark, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, er ved at gennemføre af forholdene i Akademikernes A-kasse, AKA.

Jeg kan svare klart nej til, at jeg eller Sara Vergo har deltaget i nogle af de private sammenkomster hos den tidligere administrerende direktør, som medierne de seneste dage har beskrevet.

Og jeg vil gerne gentage, at Djøf ser med stort alvor på situationen i Akademikernes A-kasse og de forhold, der har været bragt frem i medierne. For Djøf er det vigtigt, at A-Kassen får etableret en ny ledelsesstil. Det handler om at sikre den bedst mulige service til medlemmerne. Og om at sikre medarbejderne en god og velfungerende arbejdsplads.

Vedrørende indsigt i Djøfs regnskab, kan jeg fortælle, at det ligger frit tilgængelig på Djøfs hjemmeside, hvor bemærkninger fra den eksterne revision og Djøfs politiske revisor også fremgår. De kan findes her: https://www.djoef.dk/~/media/documents/djoef/d/dj-oe-fs--aa-rsrapport-2016_2017.pdf?la=da&hash=BFDA62614E7A7F1859B8FBDB69F66C3207F54E55

De bedste hilsner
Tomas Therkildsen, adm. direktør i Djøf

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Nicolai

14.12.2018 kl. 10.55

1 observation og 1 spørgsmål til DJØF ifm denne sag:
(1): DJØF kan selvfølgelig med rette stole på konklusionen i advokatundersøgelsen ift at man ikke kan rette et juridisk ansvar mod bestyrelsen. Men fakta er at AKA's bestyrelsesformand har deltaget i mange af de etisk tvivlsomme arrangementer, og man kan med rette påtale formandens dømmekraft og integritet, når han ikke undrer sig over arrangementernes indhold og beskaffenhed. Med forbehold for omstændigheder som endnu ikke er offentligt kendte, så mener jeg ikke at jeg som DJØF og AKA medlem længere kan have tillid til AKA's formand, og det bør DJØF ej heller.
(2) Har DJØF undersøgt om nogle af DJØF's ansatte eller repræsentanter (herunder specifikt Sara Vergo eller Tomas Terkildsen) har deltaget i arrangementerne afholdt af AKA's (tidligere) direktør? Man vil have større tiltro til DJØF's holdning, såfremt der er fuld transparens om dem der udtaler sig på vegne af DJØF har deltaget i arrangementerne.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

14.12.2018 kl. 10.42

Om jeg forstår at Tomas Terkildsen ikke bare holder lav profil. Der kommer hele tiden nye oplysninger, der stiller AKAs ledelse og bestyrelse i dårligt lys.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rainer Dannemare

14.12.2018 kl. 10.26

Er DJØF ikke lige lovlig hurtig på aftrækkeren, når man i dag kan læse i Berlingske, at bestyrelsesformanden i flere år har haft et grundigt kendskab til sponsorater, rejser og pengeoverførsler mv.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Morten

13.12.2018 kl. 11.00

Spændende læsning. Hvordan får man som almindeligt dødeligt medlem indsigt i Djøfs forvaltning af medlemskronerne? Det kunne da være interessant at kaste sig over.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.