Guide

Sådan forhandler du løn, når du ikke er fastansat

29-11-2018
3 min.

Er du projektansat, vikar eller timelønsansat? Eller måske har du flere ikke-faste jobs på én gang kombineret med eget firma. Hvordan forhandler du så løn? Få konkrete tips og tricks – og mød Caroline, der har tre deltidsjobs.

Prognoserne om fremtidens arbejdsmarked tyder på, at stadig flere djøfere bliver fleksibelt ansatte. Det kan være i flere sideløbende deltidsjobs, i tidsbegrænsede stillinger som projektansatte, konsulenter, vikarer etc. eller som selvstændigt erhvervsdrivende, der samtidig er ansat i virksomheder som fx konsulenter eller på timebasis.

Allerede nu er en del Djøf-medlemmer ansatte i fleksible stillinger, og derfor har Djøf for nylig holdt sit første kursus for fleksibelt ansatte. Kurset bliver nu en fast del af Djøfs udbud af lønkurser.

"Vi vil gerne sikre, at vores medlemmer er klædt på til de vilkår, de arbejder under," siger chefkonsulent i Djøf, Nanna Lindstrøm Hessel.

Kurset gennemgår bl.a. regler og rettigheder, hvornår og hvordan man kan forhandle, og hvordan man finder sin egen markedsværdi.

Djøfbladet har bedt Nanna Lindstrøm Hessel og hendes kollega Casper Bech Eisted udpege nogle af de konkrete råd, som er vigtige at have med, når man skal forhandle sine vilkår.

"Jeg har ikke prøvet at forhandle løn i nogen af mine jobs"

30-årige Caroline Steiner har tre jobs på én gang. Alle tre er faste jobs, men på deltid. Enten med fast eller varierende timetal. Så hver dag hopper hun på cyklen og fordeler sin ugentlige og daglige arbejdstid mellem de tre. Hun er fleksibel, og det er hendes tre arbejdspladser også, siger hun.Hun er uddannet fra CBS i Business Language and Culture – dét, der før hed SPRØK – og har en Master of Arts in Diplomatic Studies fra University of Malta.

Hendes titel er den samme i alle tre jobs: Communication Manager. Men opgaverne er lidt forskellige: I Donkey Republic, som udbyder delecykler til turister og lokale i København og andre europæiske storbyer, arbejder hun primært med PR. I NGO’en International Aid Services arbejder hun også med sociale medier og skriver pressemeddelelser. Og i NGO’en Tostan – en på dansk grund ganske lille menneskerettighedsorganisation – laver hun også alt muligt andet, fordi de er så få ansatte.

Man må først stikke fingeren i jorden

Caroline Steiner var en af deltagerne på Djøfs nye kursus for fleksibelt ansatte.

"Jeg har ikke prøvet at forhandle løn i nogen af mine tre jobs. Så den del af kurset, hvor vi fik tips og tricks til selve lønforhandlingssituationen og prøvede rollerne af i en øvelse to og to, lærte jeg meget af. Man skal være forberedt og vide, hvor éns nedre grænse går, og hvor man vil gå på kompromis."

Har det motiveret dig til, at du nu går ind og beder om en lønforhandling?

"Det bliver ikke dét, jeg gør som det første i morgen. Om jeg vil gøre det, afhænger meget af vilkårene i ansættelsen, hvor længe jeg har været ansat, og hvad jeg reelt har udrettet af resultater. Og man må også stikke fingeren i jorden først. Men muligheden er der. Det fik jeg med hjem fra kurset."

Paletten er fyldt op

Når Caroline Steiner lægger sine timer sammen, kommer hun typisk op på et timetal på mellem 32 og 34 timer om ugen.

Men så er paletten faktisk også fyldt op for hende. Hun skal ikke have flere job lige nu.

"Jeg skal være relativt striks med min kalender og mit timetal, så jeg ikke arbejder for meget gratis, og så jeg også har tid til andre ting. Jeg laver frivilligt arbejde for ungdomsorganisationen Youth for Understanding og spiller fodbold i Nørrebro United. Så de tre job passer fint for mig, som situationen er nu," siger hun og haster videre.

Om nogle timer går flyet til Sudan, hvor hun skal på en uges arbejdsrejse for International Aid Services.

Kommentér
1
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.