Advokater

Månedsløn på 87.000 kroner – arbejdsuge på 47 timer

29-11-2018
4 min.
Nye tal fra Djøf viser, at både arbejdstiderne og debiteringskravene i advokatbranchen er meget høje. Det "vidner om en branche, der ikke gør nok for at følge med tiden," siger Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat. PR-foto: Djøf

”Det lyder som en høj løn, og det er også en høj løn. Men det er det pludselig ikke, hvis man ser på timelønnen, for der bliver knoklet.” Sådan lyder formandens kommentar til resultaterne i Djøf Advokats nye lønstatistik.

En månedsløn på 87.283 kroner. Det er gennemsnittet for en advokat med mindst fem års anciennitet på et advokatkontor i Storkøbenhavn. Det viser Djøf Advokats dugfriske lønstatistik for 2018.

Den viser også, at lønnen generelt set har fået et nøk opad på 2,4 procent for advokater ansat i et advokatfirma. Det er noget mindre end sidste år, hvor lønstigningen var på 7,3 procent. Men da inflationen kun har været 0,6 procent det seneste år, er det blevet til en reallønsstigning på 1,8 procent.

De advokatfuldmægtige har sædvanen tro fået den største lønstigning. Men det skyldes, at der som regel er aftalt en trinmæssig lønstigning i løbet af de tre år, hvor de er fuldmægtige. Således har en advokatfuldmægtig, der nu er 2. års fuldmægtig, i snit fået en lønstigning på 14,6 procent.

Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat, mener, at det er en skidt tendens, at advokaternes løn ikke er steget så meget i år.

”Men vi er i forvejen højtlønnede, så det må endelig ikke komme til at fremstå, som om vi er en forkælet gruppe. Det lyder som en høj løn, og det er også en høj løn. Men det er det pludselig ikke, hvis man ser på timelønnen, for der bliver knoklet. Samtidig skal man se på det ansvar, der ligger i at være advokat – det er et tillidshverv og et krævende hverv.”

Arbejdsuger på 50+

Ja, arbejdsdagene er lange i advokatbranchen. Ansatte advokater arbejder i gennemsnit 46 timer om ugen og advokatfuldmægtige 47 timer. Og i Storkøbenhavn – og særligt på kontorer med over 50 jurister ansat – arbejder de ekstra meget.

Halvdelen af de ansatte i store advokathuse arbejder nemlig 50 timer eller mere om ugen i gennemsnit. Og de lange arbejdsdage er bestemt ikke et sundhedstegn, mener Mathias Krarup.

mange, som arbejder mange timer – det er formentlig ikke dem alle, der rent faktisk synes, det er fedt at arbejde så meget. Og vi er i en branche, hvor der er beviste problemer med stress og psykisk arbejdsmiljø.”

Mathias Krarup henviser til en to år gammel undersøgelse, som Djøf Advokat har gennemført i samarbejde med Danske Advokater. Men resultaterne har ikke ført til kortere arbejdsdage. Arbejdstiden står i stampe i advokatbranchen, og det er ikke holdbart, siger Mathias Krarup.

Hvad er dit forslag – skal advokaterne gå ned i løn mod at få nogle kortere dage?

”Jeg vil på ingen måde gå ud og sige, at lønnen skal sættes ned, for så vil jeg blive korsfæstet. Men det er klart, at løn, arbejdstid og arbejdets indhold skal hænge sammen. Advokatbranchen skal blive bedre til at favne de forskellige livssituationer og ønsker, der er til arbejdslivet. Det kan godt være, at der er nogle, der gerne vil knokle løs og tjene rigtig meget, og det skal de have lov til. Men jeg er sikker på, at der er andre, som gerne vil arbejde mindre. Og så må man jo se på, hvad kompensationen skal være for det.” 

Store regionale lønforskelle

Der er regionale forskelle på både løn og arbejdstid. Men særligt på løn. Således tjener en advokat i provinsen med mindst fem års anciennitet omkring 17.000 kroner mindre om måneden end en advokat i Storkøbenhavn.

Og den forskel er umiddelbart for stor, lyder det fra formanden.

”Sidder man med det samme ansvar, og arbejder man lige meget, skal man selvfølgelig honoreres på samme måde. Men det er samtidig vigtigt at have nuancerne for øje. Hvis markederne på flere ledder og kanter er forskellige fra hinanden, kan det godt være, at det retfærdiggør noget af forskellen.”

Og så er der advokatfuldmægtigene. De arbejder en time mere end advokaterne – altså 47 timer i gennemsnit om ugen. Samtidig er de bundet af debiteringskrav i næsten lige så høj grad som advokaterne. 54 procent af fuldmægtigene har et fast krav om, hvor mange timer de skal kunne debitere på klienterne. Hos advokaterne gælder det 55 procent.Er det ikke voldsomt, at fuldmægtigene er underlagt lige så store krav og arbejder mere end advokaterne – de er vel i en form for læreperiode?

”Jo, det er bestemt bekymrende. Man kunne forledes til at tro, at holdningen i advokatbranchen er: ’Når jeg selv har knoklet som fuldmægtig, så skal mine fuldmægtige også knokle’,” siger Mathias Krarup.

Men det går altså ikke – der er simpelthen brug for et nyt og mindre konservativt syn i advokatbranchen, mener han.

”Høje debiteringskrav og høje arbejdstider vidner om en branche, der ikke gør nok for at følge med tiden. Unge advokatfuldmægtige har nogle andre ønsker til balancen mellem arbejde og fritid end tidligere. Og lige nu er det købers marked. Vi er i en presset branche. Branchen bliver presset af andre brancher. Der er store problemer med stress. Og samtidig er der nogle verserende mediesager, som ikke er heldige for advokaters image. Så hvis branchen vil holde på og tiltrække de dygtige advokater og advokatfuldmægtige, så er de nødt til at gøre en særlig indsats. Nu.” 

7 kommentarer
6
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Lars Thomsen

07.12.2018 kl. 12.58

Det er søreme trist på rigtigt mange måder, men måske ikke lige på den måde, som det var tiltænkt i artiklen...

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Gjedssø Bertelsen

01.12.2018 kl. 00.19

Det var nok godt, at han ikke blev forsker - for så skulle der knokles (47 timer - er det en arbejdsuge for voksne mennesker?) og til en løn, han næppe kan forestille sig at leve for.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anna Slottved

30.11.2018 kl. 17.36

Kære Mathias Krarup.
Stop dig selv! Bare stop. Det er prisværdigt, at du vil tilkæmpe dig de bedst mulige arbejdsvilkår for dine medlemmer. Og rigtig vigtigt at sætte fokus på de lange arbejdstider med alt hvad det indebærer af stress, dårlig work-life balance osv. Men det er simpelthen langt ude at tude over lønniveauet - sådan taler kun de priviligerede, som ikke kan se ud over egen næsetip (for ikke at sige har hovedet så langt oppe i egen røv!), og det klæder ingen. Slet ikke en mand som både har og taler om samfundsansvar. Prøv at forklare for sygeplejersker, skolelærere og alle de andre lønmodtagere, hvorfor det er så hårdt at være advokat. Prøv uge. Glædelig jul.

2 kommentarer
10

HD

07.12.2018 kl. 20.20

Jeg tror de lange arbejdsdage er et København/Aarhus-fænomen. Jeg bor i provinsen og kører forbi et lille advokatkontor næsten hver dag. Kan kigge ind til både mester og fuldmægtig, og der er aldrig nogen på kontoret efter kl. 16.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Gustav

12.01.2019 kl. 12.21

Din påstand om, at han tuder savner belæg. Tværtimod siger han følgende:

”Men vi er i forvejen højtlønnede, så det må endelig ikke komme til at fremstå, som om vi er en forkælet gruppe"

Der nævnes også, at lønnen skal stå i mål med arbejdstiden og arbejdets indhold, hvilket må siges at være meget sagligt.

Det er desuden svært at sammenligne offentlige og private arbejdspladser, hvor sidstnævnte i højere grad betaler den løn, som de finder arbejdet værd.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hans Jørgen

30.11.2018 kl. 09.33

Endnu en håbløs artikel fra fagbladet. Prøv lige at dividere med 47 og gange med 37.

69.000 kr. om måneden er altså en høj løn for et helt almindeligt arbejde, så stik lige piben ind med den lave timeløn. "Tillidshverv, krævende arbejde og ansvar" er sgu også noget bullshit, for vi er alle "selv-ledet" i de akademiske kredse, vi har tilegnet os en viden, som man ikke kommer sovende til, og når vi fejler, har det konsekvenser. Så tør øjnene og tag en tudekiks. Det er ikke advokaterne, der mangler noget i Danmark.

1 kommentar
18

Jens Kristensen

30.11.2018 kl. 09.56

Jeg er meget enig. Det absurd at der gives så høje lønninger. Det er blot med til at skævvride samfundet. Men deres løn skal jo så gå til at hegne deres rigmandghettoer ind de kommende år, når kriminalitet og volden stiger, som følge at øget ulighed.

0 kommentarer
10
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.