Jobsøgning

Løsning af cases erstatter ansøgninger

08-10-2018
5 min.
En ny jobsøgningsplatform vil bruge case-opgaver som første indgang for jobansøgere. Den motiverede ansøgning er ikke altid den bedste metode, lyder begrundelsen.  Morten Holtum

To iværksættere lancerer en jobplatform, hvor cases erstatter den motiverede ansøgning. ”Hvis du har læst en studieretning med en fancy titel, som arbejdsgiver ikke forstår indholdet af, så kan casen være en god måde at vise dine kompetencer frem på,” lyder det fra Emma Bitz, den ene af iværksætterne.

I dag rummer en jobsøgningsproces ofte en første samtale, og siden skal kandidaterne løse en case-opgave. Men hvorfor gemme casen til anden samtale fremfor at starte med den? Det er jo dér, kandidaten finder ud af, hvad jobbet reelt handler om, ligesom virksomheden får et reelt indblik i kandidatens evner.

Det er grunden til, at Emma Bitz, bachelor i International Business and Politics fra CBS, og Simon Gundersen, cand.psych. og snart også cand.polit., i november lancerer jobplatformen CaseFair. 

Her er løsningen af en case afsættet for et match mellem ansøgere og virksomheder frem for en klassisk ansøgning. Det kan give nogle anderledes og i mange tilfælde måske også bedre match fra begyndelsen, mener de to iværksættere.

”Vi vil gerne sidestille jobansøgere – så flere får chancen for at vise, hvad de kan, og hvordan de kan bidrage til den givne stilling,” siger Emma Bitz.

Mange har en tendens til at ansætte personer, der ligner dem selv, og som har de uddannelser, vi kender, fordi det føles sikkert, siger hun. Men det kan rent faktisk betyde, at nogle velegnede kandidater bliver sorteret fra, hvis den første screening foregår ved at læse ansøgninger, tilføjer Simon Gundersen.

”Vi synes ikke, det er optimalt, at man bedømmes på, hvordan man sælger sig selv på en enkelt side. Nogle er enormt gode til at fortælle om, hvordan de i teorien er vanvittige dygtige, mens andre måske ikke er så gode til at formulere det. Men ved at løse en caseopgave kan de demonstrere, at de faktisk er enormt kompetente til at løse relevante opgaver for virksomheden,” siger Simon Gundersen. 

Større mangfoldighed

Emma Bitz har arbejdet i finanssektoren i tre år, hvor hun først fik idéen til at stifte Female Invest, og hvor der også blev sået et frø til CaseFair.

”Jeg stiftede Female Invest for at få kvinder til at investere, men også for at bygge bro mellem kvinder og den finansielle sektor. Jeg har altid været den eneste pige i de teams, jeg har arbejdet i. Og selv om vi ikke tror, at der er barrierer længere, er der en tendens til, at når piger læser om et job og ikke kan opfylde alle kravene, så søger vi ikke. Det kommer vi uden om ved at lave første screening via caseløsning,” siger Emma Bitz.

Steen Vive er chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv og er enig i, at de bias, der kan være i traditionelle måder at rekruttere på, kan være et argument for at vende op og ned på screeningsværktøjerne og lægge ud med casen.

”Det betyder, at ansøgerene bliver vurderet på deres kompetencer frem for deres kvalifikationer, så det afgørende ikke bliver, hvad du har læst, eller hvor du tidligere har arbejdet.”

Men casen vil aldrig kunne stå alene, siger Steen Vive.

”Den kan ikke måle din empati og dine evner til at samarbejde med andre. Den har et snævert fagligt fokus. Men det gælder jo også med en ansøgning. Og som man siger: Det er dine faglige kompetencer, der får dig til jobsamtale, og det er dine personlige kompetencer, der giver dig jobbet.”

Én case er næppe nok

Steen Vive understreger også, at en caseopgave vil have svært ved give det fulde billede af ansøgerens faglige kompetencer.

”Når jeg kigger på, hvad jeg selv laver, har jeg svært ved at forestille mig, at én case kan vise alle facetter, der skal til for at kunne bestride et givent job – de fleste af os løser jo typisk mange forskellige opgaver.”

Simon Gundersen medgiver, at det er en god pointe.

”Ligesom alle andre screenings- og rekrutteringsværktøjer giver casen et indblik i nogle facetter, og den skal bruges som et supplement i processen – men et supplement, som, vi mener, er bedre at tage afsæt i end de andre værktøjer.” 

Gratis arbejdskraft?

Ved at introducere virksomhed og ansøger til hinanden via en caseopgave, er det ikke kun diversiteten blandt ansøgere, der bliver tilgodeset – det kan også få ansøgere til at søge bredere, end de måske ellers ville have gjort, og udfordre den gængse opfattelse af, hvor de ’fede’ jobs er, siger Emma Bitz.

”På CBS bliver du introduceret til 10 store virksomheder, og så kan du nemt få den idé, at det er de eneste virksomheder, der er interessante. CaseFair vil være med til at synliggøre, at andre og mindre virksomheder også har spændende job at byde på.”

Men er der ikke en fare for, at virksomhederne udnytter cases til at få løst opgaver gratis?

”Det vil være rigtig dårlig stil, men det vil også hurtigt blive opfanget. Når en virksomhed slår en stilling op hos os, skal vi godkende casen først. Og vi aktiverer ikke opslaget, hvis det går på at få løst en helt konkret opgave,” siger Simon Gundersen.Vil det ikke skræmme mange kandidater væk, at ansøgning sker via løsningen af en case – det kan jo tage lang tid?

”Hvis du slår en case op, som det tager en uge at løse, får du formentlig ikke ret mange ansøgere. Det er ikke meningen, at man skal bruge mere tid på det, end man ville bruge på en motiveret ansøgning, hvilket selvfølgelig er individuelt. Vores anbefaling er mellem 1-3 timer,” siger Emma Bitz.

Men selv om det ikke skal tage oceaner at tid at løse en caseopgave, så mener de to iværksættere, at det vil være med til at hæve bundniveauet af ansøgninger.

”De ansøgere, der sprøjter ansøgninger ud, bare fordi de skal – de vil nok bliver sorteret fra,” vurderer Emma Bitz.

Hvem er jeres målgruppe?

”Indledningsvis er vores målgruppe studerende, nyuddannede og folk med op til fem års erfaring. På uddannelserne er der jo rigtig meget fokus på cases, så de yngre kandidater vil nok være åbne over for den måde at søge job på. Og for at komme godt fra start vil vi gerne have ét fokus, men planen er at videreudvikle i bølger,” siger Emma Bitz. 

Kommentér
3
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.