Tema: Det grænseløse arbejde

"Jeg får energi til arbejdsdagen ved at holde fri fra den"

10-10-2018
1 min.

Dina Helbo Bredal købte en gammeldags mobiltelefon uden internet, da hun var selvstændig, for bedre at kunne adskille arbejde og privatliv.

Foto: Kåre Viemose

Dina Helbo Bredal har aktivt valgt at adskille arbejde og privatliv, så hun kan være fuldt ud til stede i sit liv. Som selvstændig og som jobsøgende, der arbejder fra hjemmet, har hun måttet sætte endnu flere forholdsregler for sig selv.

Tema: Det grænseløse arbejde

Det har aldrig været nemmere at gå på arbejde – når som helst og uden nødvendigvis at skulle være på kontoret. Men hvad gør det ved os, at arbejdet aldrig er længere væk end vores smartphone? Og hvordan håndterer vi grænseløsheden på en måde, så vi stadig kan høste de gevinster, fleksibiliteten giver os?

Det er nogle af de spørgsmål, Djøfbladet undersøger i dette tema. Ud over artiklen herunder kan du møde to andre djøfere:

Fire eksperter giver gode råd til, hvordan du som medarbejder eller leder kan styre det grænseløse arbejde.

Og endelig har vi bedt nogle af landets fremmeste forskere på området gøre os klogere på, hvad grænseløsheden har gjort ved vores opfattelse af arbejdet.

Hvad gør du for at adskille arbejde og privatliv?

“Da jeg gik på barsel efter min uddannelse, valgte jeg samtidig at blive selvstændig. Jeg synes, det var megahårdt at være på barsel i forhold til at være meget aktiv. På en måde var mit arbejde en friplads fra at være på barsel. Men det gjorde det svært at opretholde en grænse mellem arbejde og privatliv.”

Hvad gjorde du så?

“Da jeg blev selvstændig købte jeg en gammel Siemens-telefon. Den kunne intet som helst. Den var ikke spændende og vakte ikke min interesse. Senere da jeg fik arbejde som ejendomsmægler, fik jeg en smartphone, som jeg skulle bruge. Men jeg slukkede den som udgangspunkt hver dag klokken 17.”

Hvorfor købte du en ’dumbphone’?

“Det var en mellemting mellem at have brug for at være kontaktbar og have brug for at kunne slå alt fra. Når jeg havde telefonen på mig, var jeg på arbejde. Den markerede ligesom grænsen. Jeg følte, at jeg kunne være mere professionel med en skodtelefon. Måske ikke af udseende, men når jeg havde den, følte jeg, at jeg 100 procent var den professionelle person, der arbejder med noget og har et budskab. I stedet for også at være alt muligt andet.”

Hvorfor egentlig adskille det professionelle og ”alt muligt andet”?

“Jeg får energi til arbejdsdagen ved at holde fri fra den. Det er sådan, jeg bedst får balanceret mit liv, så jeg kan være fokuseret begge steder. Hvis jeg begynder at åbne mails derhjemme, er jeg ikke rigtig til stede på arbejde eller derhjemme. Det kan være svært at sætte grænser, og hvis jeg ikke sætter grænser, er jeg hele tiden på arbejde.”Er det sværere nu, hvor du er jobsøgende i forhold til, da du var selvstændig?

“Jeg vil sige, at det er en anden oplevelse nu, hvor jeg er jobsøgende og har et hjemmekontor. Jeg har opstillet nogle regler. Jeg må ikke tage opvasken om morgenen, og jeg hænger ikke lige vasketøj op. Det er ligesom ordsproget: ’Når man har hus og have, er der nok at lave’, så jeg kunne snildt gå og nusse rundt. Men det er ikke min plan. Min plan er at finde et fedt arbejde.”

Dina Helbo Bredal

  • 39 år
  • Cand.mag. i oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet
  • Ejer af Babyførstehjælp, der tilbyder målrettet førstehjælp til mødregrupper og pædagoger
  • Tidligere ejendomsmægler i Nybolig, frivillig brandmand, og nuværende kredsbestyrelsesmedlem i energiselskabet OK
  • Bor i Silkeborg med sin familie
Kommentér
1
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.