Udbytteskandale

JØP har millioner i svindelanklagede banker

01-11-2018
3 min.
Næstformand i JØP, Sara Vergo: "De banker, som vi både som borgere og pensionsselskaber sætter vores penge i, skal ikke misbruge vores tillid og vores penge." PR-foto: Morten Holtum/Djøf

JØP har aktier i både investeringsbanken Macquarie og en række af de andre banker, som er omtalt i forbindelse med skandalen om svindel med udbytteskat for op til 410 milliarder kr.

JØP – Juristernes og Økonomernes Pensionskasse – ejer for 8,6 mio. kr. aktier i den store australske investeringsbank Macquarie. Banken er blevet afsløret i at have været en særdeles aktiv hjælper i det formodede bedrageri med udbytteskat mod skattevæsenerne i mindst 10 EU-lande.

JØP ejer også aktier i en række af de andre banker, som er omtalt i forbindelse med sagen om udbytteskat – i alt for 267,5 millioner kr. Nederst i artiklen kan du se en liste over bankerne og de enkelte beløbs størrelse.

Derudover samarbejder JØP med en række af de omtalte banker i forbindelse med pensionskassens investeringer. Dog ikke med Macquarie.

Det oplyser JØPs chef for ansvarlige investeringer, Kirstine Lund Christiansen, til Djøfbladet.

JØP: Vi lægger pres på banker

Kirstine Lund Christiansen understreger, at JØP ser på sagen om udbytteskat med stor alvor.

"Vi følger sagen tæt og har iværksat flere initiativer for at lægge pres på de banker, som er nævnt i forbindelse med sagen om udbytteskat," skriver hun i en mail til Djøfbladet.

Næstformand: Vi blev overraskede

Sara Vergo, der er formand for de omkring 26.000 offentligt ansatte djøfere i Djøf Offentlig, er næstformand i JØPs bestyrelse.

Alle dine medlemmer har qua deres overenskomst deres pensionsopsparing i JØP. Hvordan har du det med, at også JØP har penge i svindelanklagede banker?

“Som alle andre danskere er jeg dybt forarget over sagerne om udbytteskat. De banker, som vi både som borgere og pensionsselskaber sætter vores penge i, skal ikke misbruge vores tillid og vores penge. Derfor ser vi også på sagen med stor alvor i JØP."

Når dét så er sagt, understreger hun, at det er en utrolig kompleks opgave at investere medlemmernes penge.

"Vi gør os meget umage. Men der er mange problemstillinger, man skal håndtere som investor: Børnearbejde, våben, klima og arbejdsmiljø for at nævne nogle få. Og nu altså også udnyttelse af skattesystemerne. Vi bliver hele tiden klogere og arbejder meget målrettet med at investere ansvarligt. Men nogle gange bliver vi overraskede, og det blev vi her."

Sættes på observationsliste

JØP sælger i første omgang ikke aktierne, men har sagt stop for nye investeringer i Macquarie og har sat de øvrige svindelmistænkte banker på en observationsliste.

"Det betyder, at vi nu søger dialog med dem og beder dem forholde sig til deres mulige rolle i sagen. Vi vil gerne vide, hvilke politikker og procedurer de har på plads i forhold til ansvarlige investeringer," skriver Kirstine Lund Christiansen til Djøfbladet.

JØP oplyser, at dialogen foregår direkte med bankerne, indirekte via pensionskassens eksterne konsulenthus Hermes EOS og med JØPs kapitalforvaltere, som investerer på JØPs vegne.

Hvorvidt JØP ender med at sælge aktierne, afhænger af dialogen og JØPs analyse af selskabet, lyder det fra Kirstine Lund Christiansen.

Sara Vergo bakker op om strategien over for bankerne.

"Vi må tage fat i de bankvirksomheder og udbede os deres forklaring. Er vi ikke tilfredse og trygge ved deres svar og fremadrettede ageren, må vi overveje konsekvenserne for det fremtidige samarbejde.”

Magistre har for næsten en milliard i Macquarie

JØP og DIP (pensionskassen for ingeniører) har fusioneret deres investeringsafdelinger og forvalter tilsammen ca. 120 milliarder kr. for 64.000 JØP-medlemmer og 27.500 DIP-medlemmer.

JØP er dog langtfra den eneste pensionskasse, der har aktier i eller investeringer sammen med Macquarie.

Det gælder ifølge dagbladet Børsen hvert tredje danske pensionsselskab, nemlig ATP, PKA, PFA, Pension Danmark, Velliv, Lægernes Pension, JØP/DIP og MP Pension.MP Pension – pensionskasse for magistre og psykologer – har ifølge sin egen hjemmeside aktier for 47 millioner kr. i Macquarie og investeringer for 837 millioner kr. forvaltet af Macquaries infrastrukturfonde.

MP Pension har sat Macquarie i karantæne. Det vil sige, at kassen ikke længere må købe aktier i Macquarie. 

3 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Poul Carlsbæk

03.11.2018 kl. 23.29

"Vi må tage fat i de bankvirksomheder og udbede os deres forklaring. Er vi ikke tilfredse og trygge ved deres svar og fremadrettede ageren, må vi overveje konsekvenserne for det fremtidige samarbejde.”

Hvis JØP reelt er dybt forarget over disse kompetente bankers svindel, så tog JØP konsekvensen nu og solgte de beskidte aktier.

Men nu skal disse veluddannede, højtgagerede finanseksperter altså have lov at forklare sig, ak ja. Hvis JØP så efter denne tålmodige dialogkaffe 'ikke er tilfredse og trygge ved deres svar og fremadrettede ageren', så bør konsekvenserne være soleklare: fyr dem.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Irene Bang Møller

03.11.2018 kl. 11.39

Og hvad med Danske Bank? Hvor stort et beløb har JØP aktier for der? Jeg er opmærksom på, at artiklen handler om udbytteskat, men det handler i princippet om det samme: at vi havde tillid til en bank, der som minimum ikke har grebet ind selvom man vidste der foregik noget kriminelt, og måske deltog man endog aktivt. Er JØP måske viklet så grundigt ind i Danske Bank og for så store beløb, at man ikke tør gøre noget? Det leder videre til det andet problem, nemlig Danske Banks størrelse. Too Big to Fail. Hvilket ud fra et demokratisk synspunkt er intet mindre end uhyggeligt. Banken kunne have gjort Danmark bankerot i 2008. Det var til dels takket være Nationalbanken det ikke skete. Når pensionskasser laver investeringsstrategi, bør man seriøst overveje, om man skal hjælpe en bank med at blive så stor, at den gør hele nationen afhængig af den - og dens dubiøse måder at køre forretning på. En sådan overvejelse er nødvendig i mangel af bedre, hvilket ville være at regeringen gjorde os uafhængig af en enkelt bank. Det ser ikke ud til at ske.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Peter Søndergaard

02.11.2018 kl. 10.20

Forhandlingsstrategi handler nok om volume, om at alle danske pensionskasser optræder samlet i fælles front. Hvis det ikke lykkes, synes jeg vores pensionskasse skal sælge de kontroversielle aktieposter straks.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.