Brevkasse

Hvad skal jeg skrive i ansøgningen?

03-10-2018
2 min.

Hvordan skriver man i en ansøgning, at man brænder for at få jobbet uden at komme til at lyde som alle andre, og uden at det bliver 'varm luft'? Det handler blandt andet om at bygge bro mellem motivation og det konkrete job, lyder det fra Frederik Iuel fra Djøf.

Hvad skal jeg skrive i ansøgningen?

Jeg er på jagt efter et nyt, spændende job, og der er for tiden mange at søge. Jobs, som passer perfekt til det, jeg kan, og det jeg er god til. En ting er at skrive i ansøgningen og cv’et om alt det, jeg kan. Det er nemt nok. Men hvordan skriver jeg overbevisende i min ansøgning, at jeg rent faktisk også ”brænder” for det udbudte job uden at komme til at lyde som alle de andre ansøgere – eller endnu værre: Som en omgang ”varm luft”

Venlig hilsen

’Ansøgeren’


Kære ansøger

Konkurrencen om jobsamtalerne er hård, når arbejdsgiverne skal vælge de få til samtale fra den store ansøgerbunke. Og chancerne kan godt afhænge af, hvordan du fortæller, hvad der tænder dig ved jobbet og jobskiftet.

Med andre ord skal du skal ’bare’ besvare spørgsmålet: Hvorfor du søger jobbet? Dit korte, konkrete ’hvorfor’ er det, der er interessant for arbejdsgiveren. Og du vil stå godt, hvis du i din tekst bygger bro mellem det, der motiverer dig i din karriere, og det konkrete job, du søger.

Så find de muligheder i beskrivelserne af dit potentielle, nye job, som bidrager til din fortsatte karriereudvikling og jobtrivsel, og dyrk disse. Tag udgangspunkt i opgaverne, ansvaret, metoderne, produkterne og/eller udfordringerne:

Det kan fx handle om, at det nye job giver dig mere ansvar, som bringer dig tættere på lederkarrieren. Derfor søger du jobbet, for det vil ”udvikle dine ledelseskompetencer”. Eller det nye job giver dig mulighed for at beskæftige dig med dit fagområde på en ny måde, fx at du skifter banehalvdel fra at være firmaets kvinde i corporate compliance til at være myndighedsperson inden for samme branche, men nu altså i en offentlig tilsynsmyndighed; samme faglighed, men i en ny rolle. Så her vil du fx gerne prøve dine juridiske evner og erfaringer af på den anden side af skrivebordet med nye udviklende og spændende perspektiver.Forhold dig fx også til, hvorfor du søger lige præcis den pågældende forretningsmodel. Hvad er det ved interessevaretagelse, det kommercielle, det politiske, det rådgivende, det finansielle osv., som du tænder på? Og fortæl derigennem, at du både har forstået det grundlæggende i dit jobskifte, og endvidere hvordan dit drive er i forhold til at starte i nyt job. Eksempelvis kan ”muligheden for at drive en ny forretning igennem på det franske marked være meget motiverende for dig”. Eller: ”Det er desuden motiverende for dig at arbejde i en medlemsdrevet organisation, hvor vækst og digital produktudvikling er stærkt prioriteret.”

På den måde leverer du et godt, kort og fælles oplæg til den efterfølgende jobsamtale.

Mest naturligt er det, at du indleder din ansøgning med ovenstående overvejelser. Et enkelt eller to korte afsnit kan gøre det. Så har du resten af siden til at udfolde dine mange relevante evner.

Go’ jobsøgning!

Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf

 

PS: Faldgruberne er, at du for ensidigt forholder dig til dine egne behov. Eksempelvis: ”Jeg vil gerne prøve noget nyt, jeg er opsagt, jeg skal flytte, min stilling er nedlagt.” Eller at du blot nøjes med at konstatere, hvad enhver kan, at det, du skal lave, ”lyder spændende og interessant og ja, at du brænder for det.” Eller at du helt undlader dit ”hvorfor” og fx kun forholder dig til, hvordan du kan bidrage til jobbet. 

Skriv til brevkassen

Skriv til Djøfs panel af rådgivere, hvis du har spørgsmål om ansættelsesforhold, karrieremuligheder, overenskomster, regler og lovgivning, faglige netværk eller andet, der optager dig i forbindelse med arbejdsliv eller studier.

Vi bringer et udvalg af spørgsmål og svar. De indsendte spørgsmål kan eventuelt blive forkortet eller lettere redigeret.

Send dine spørgsmål til bladet@djoef.dk. Husk også at skrive dit fulde navn og mailadresse til brug for redaktionen og rådgiverne. Hvis du ønsker, at dit spørgsmål i bladet bliver underskrevet med pseudonym i stedet for navn, bedes du gøre opmærksom på det. 

Kommentér
2
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.