Jorden rundt

03-08-2017
2 min.
Shenzhen i Guangdong-provinsen, Kina. Foto: Simon Poon/Shutterstock

Globale nyheder.

Shenzhen er Kinas opfinderværksted

Den kinesiske storby Shenzhen i Guangdong-provinsen i den sydlige del af landet har siden 1980 oplevet en usædvanlig årlig vækst på 22 procent i gennemsnit. Virksomheder i Shenzhen udtager flere internationale patenter (som ofte er af høj kvalitet) end både Storbritannien og Frankrig.

Den officielle forklaring på det solide boom er dygtige lokale ledere af kommunistpartiet og en langsigtet strategi. Men magasinet The Economist skriver med henvisning til en ny bog om Shenzhen, 'Learning from Shenzhen', at mange fremskridt kommer nedefra, nemlig fra iværksættere, der tilmed vover at udfordre reglerne. Bl.a. indgik en række mindre kinesiske firmaer investeringsaftaler med udenlandske virksomheder, før der officielt var åbnet for det. Iværksættere gik også i andre sammenhænge egne veje i forhold til lovgivningen.

Innovationen bliver nu understøttet af en økonomisk satsning på forskning og udvikling, der er dobbelt så stor som i Kina generelt. Shenzhen formår at tiltrække de bedste hjerner.

Pensionsbomben tikker globalt

De seks største pensionsopsparingssystemer i verden kan se frem til en manko på, hvad der svarer til over 1.480.000 milliarder kroner i 2050. Det viser en ny analyse fra organisationen World Economic Forum.

De seks systemer er i USA, Storbritannien, Japan, Holland, Canada og Australien. Hvis man føjer Kina og Indien, de to ­folkerigeste lande, til opgørelsen, vil pensionisterne i de otte lande mangle til sammen over 2.650.000 milliarder kroner om lidt over 30 år.

Der er to hovedårsager til den voksende kløft ­mellem, hvad der er behov for af pensionsmidler, og hvad der vil være til rådighed: En længere forventet levealder og en relativt faldende opsparing.

Michael Drexler, chef for finans- og infrastruktur­systemer i World Economic ­Forum, siger, at ­prognosen i sin alvor er i ­kategori med udsigten til global ­opvarmning. World Economic ­Forum foreslår bl.a. at overveje at sætte pensionsalderen op og gøre det nemmere for den enkelte at få et overblik over, hvor ­meget det er formålstjenligt at spare op. 

Indien boomer

Indien er fortsat den hurtigst voksende økonomi i verden. Væksten i indeværende finansår bliver på 6,8 procent. Og væksten øges til 7,2 procent og 7,7 procent i de to kommende finansår. Det vurderer Verdensbanken i en nylig rapport.Det hedder, at de økonomiske nøgletal er flotte, at reformtempoet er fint, og at der kan regnes med gode indtægter til statskassen som følge af en snarlig indførelse af moms på varer og tjenesteydelser. Der er også ny lovgivning om konkurser under forberedelse.

Det eneste store minus i Verdensbankens vurdering er, at kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet er lav og endog faldende. Det hedder, at Indien bør skabe ’sikre, fleksible og velbetalte job’ for det store antal kvinder, som ikke i øjeblikket er erhvervsaktive. Kun 27 procent af voksne indiske kvinder har et lønnet job. Det efterlader Indien som nummer 120 blandt de 131 lande, der findes data om. 

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.