Tænk business med baby

23-05-2017
3 min.
Der er masser af babyer i kursuslokalet, men det er ikke dem, kvinderne taler om. Foto: Jacob Nielsen

En baby er ingen stopklods for karrieren, men et pusterum, der giver plads til at gentænke arbejdslivet. Det er filosofien i Netværk for djøfere på barsel.

En advokat, en kontorchef og en marketingsansvarlig træder ind i et mødelokale med krummende croissanter og papindpakket kaffe i hænderne. De har gjort det hundredvis af gange i løbet af karrieren. Og alligevel er intet, som det plejer.

I forhallen kører stålelevatoren ­hastigt op og ned, og ud kommer den ene barne­­vogn efter den anden. Imens presser rytmerne sig på fra usynlige høj­talere: ”Åh abe, gid jeg var li’som dig…”

De tre djøfere skal denne formiddag mødes for første gang i ’Netværk for djøfere på barsel’ – et tilbud til forældre, der vil bruge tiden med baby til at tænke business.

”Jeg tror, jeg har skiftet 10 ­lortebleer om dagen. Det er bare helt crazy…,” ­siger den ene, mens hun hilser på. I hendes arm ligger en lille gut pakket godt ind i en dyne.

Bemærkningen er en icebreaker – ­noget alle forældre kan relatere til. Men i dag handler det om karriere, så snakken bliver hurtigt ledt videre til job­skifte, arbejdstider og ambitioner.

 ”Netværket er en mulighed for at reflektere og tale om sin karriere med andre højtuddannede, der er i samme situation,” siger Signe Bo, Djøfs facili­tator for netværket.

”Det er vigtigt at sige, at det ikke er en mødregruppe, der er lavet for at få nye veninder. Her taler vi karriere. ­Barslen er et rigtigt godt tidspunkt at stoppe op og tænke: Hvad vil jeg egentlig i livet?”

Når mere på mindre tid

Lidt inde i mødet smider Signe Bo en graf op på projektoren. X-aksen er tid, Y-aksen motivation og arbejdsglæde.

”Hvornår i arbejdslivet har I været mest glade? Og hvordan kan I få mere af det fremover?” spørger hun deltagerne, der skal tegne deres egne graf.

”Man har den arbejdshest i sig. Man er klar til at give den fuld gas – men det er bare nogle andre vilkår. Og så skal man bare finde ud af, hvordan det kommer til at fungere,” siger en kvinde og ryster lidt på hovedet.

I sidste ende går det hele alligevel op, beroliger en helt tredje djøfer, der har været forælder i nogle år: ”Før jeg fik børn, arbejdede jeg tit til klokken 9 om aftenen, nogle gange 12. Det kan jeg ­ikke længere – men jeg synes alligevel, at jeg når mere nu. Man klarer sig med den tid, der er.”

Det er lige den slags erfaringsudveksling, der er humlen i barselsnetværket, bemærker en projektleder i en af Danmarks største virksomheder.

”Det er rart med et forum, der ­ikke handler om baby. Vi skal snakke om os selv. Om det tidspunkt, hvor vi ikke længere bare er mor i joggingtøj og med bleer over det hele,” siger hun, og de andre forældre nikker.

”Det er superhyggeligt at gå derhjemme. Det eneste, jeg skal tænke på, er, hvilken kaffe jeg skal have, og hvilken park vi skal i. Men der er også en virk­elighed bagefter. Den vil jeg være klar til.”

Rum til eftertanke

Undervejs får en gruppe forældre trætte arme af at holde ungerne i armene.

”Skal vi sætte os derned?” siger én og peger ned på de kulørte klude­tæpper fyldt med muhkøer, rapænder og uhu-­ugler.Signe Bo har sat snakken i gang blandt de 14 deltagere – denne dag, som det oftest er tilfældet, alle kvinder, selv om mænd er mere end velkomne. Hvad vil de gerne med deres karriere?

”Jeg har arbejdet med marketing i 10 år, og jeg ved ikke, om jeg har lyst til det samme fremover. Nu er der rum og plads til at revurdere. Mærke efter,” svarer en marketingchef i grå trøje og farvet halstørklæde og med en lille pige i barnevognen ovre bagved.

En kvinde, der som de fleste andre i lokalet har håret sat op i en hurtig, praktisk hestehale, smiler. Hun er også klar til noget nyt:

”Der sker meget på de måneder, man er væk. Der er kommet ny chef, og jeg aner ikke, hvad jeg kommer tilbage til. Så nu søger jeg bare videre.”

Hurtigt er de første to timer af netværket gået med karrieresnak. Ikke ­underligt, som en kontorchef siger:

”Hele livet ændrer sig ikke, ­bare ­fordi man får et barn. Som ­menneske er jeg jo stadig den samme person, der har drømme, behov og ambitioner. Hvis man skal holde fast i det – finde ud af, hvordan man håndterer det som for­ælder – er det bare så godt at tænke sine tanker sammen med andre. Så kommer man hurtigere derhen, hvor man gerne vil.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.