Sådan får du ja

28-04-2017
2 min.
Der skal være styr på argumenterne. Foto: Shutterstock

Du skal have helt styr på argumenterne, hvis du vil have chefens ja til dit ønske om efteruddannelse. Læs hvordan.

Det er MUS-tider lige nu, og MUS-samtalen med chefen er en god anledning til at tale efteruddannelse, lyder det fra Lone Rank fra Djøfs Karriere og Erhverv.

Men du skal have styr på dine argumenter, før du går ind til chefen. Det handler først og fremmest om at tale ud fra din arbejdsplads' behov, understreger hun.

Djøfere får sjældent en bestilling fra chefen om, at de skal tage et bestemt kursus. For djøfere er efteruddannelse typisk noget, som man selv tager initiativ til over for chefen ud fra egen motivation og egne interesser.

”Du kan have mange personlige drømme, og det er rigtigt godt. Men du skal sætte det ind i din organisations behov og bygge broen mellem ’mig og mine behov’ og virksomhedens,” siger Lone Rank.

Skal give værdi for andre

Du skal kunne argumentere for, at dit ønske er relevant eller bliver det i din nuværende jobfunktion eller i forhold til din virksomheds strategi.

”Vær kreativ og tænk længere. Hvad skal din virksomhed eller organisation kunne om tre år eller allerede til næste år? Hvilke tendenser taler I om? Hvad står der i ledelsens seneste strategioplæg? Hvad med de sociale medier? Big Data? Kig på den globale og den teknologiske udvikling.”

Det er en god strategi at beskrive over for chefen, hvordan du vil forberede dig til din efteruddannelse, og hvordan du helt konkret vil følge op på den i dine opgaver eller i samarbejdet med dine kolleger, når du kommer tilbage.

”Det er med til at overbevise din chef om, at det, du vil, giver værdi for andre.”

Ikke råd – ikke tid

Hvad hvis chefen siger, der ikke er råd?

”Det kan være fair nok, og det må du ikke tage personligt. Men kom igen – og vent ikke et helt år. Så ved chefen, at du stadig har ønsket, når næste års budget skal lægges. Eller gør som projektlederen, der ønskede sig et projektlederkursus og fik det lagt ind i projektets budget fra start af.”Hvad hvis din chef – eller du selv – ikke synes, der er tid?

”Dér må du stå fast både i forhold til dig selv og chefen! Tid brugt på efteruddannelse er en investering, som kommer tilbage i form af en bedre eller mere innovativ opgaveløsning. Så har vi tid til at lade være?”

Hvad hvis du lige har været til MUS og ikke fik talt om efteruddannelse – er det så for sent for i år?

”Nej, absolut ikke. Hvis du har et ønske eller en idé, skal du altid gå til din chef. Jo før, desto bedre. Hvis du har fået nye opgaver, er det et oplagt tidspunkt. Vær dog opmærksom på, at det gode argument ikke er, at du skal på kursus for at lære at løse de nye opgaver – for det tror chefen jo, at du kan, siden du har fået dem – men at et bestemt kursus vil gøre dig mere innovativ eller mere effektiv i løsningen af dine nye opgaver.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.