Kulturminister for Claus Meyer

11-04-2017
3 min.
Dorthe Petersen er direktør for Meyers Madhus og skal sikre kultur og værdier i virksomheden. Foto: Lars Bahl

Som direktør for Meyers Madhus arbejder Dorthe Petersen på at forbedre madkulturen i Danmark. Selv om danskerne er nået langt, mener hun, at vi har et stykke endnu.

For at komme til Dorthe Petersens kontor på Nørrebro i København skal man igennem tre baggårde. Forbi køkkener, plantebede og en pizzaovn. I opgangen op til kontoret reklamerer Meyers Madhus for forårets kurser – blandt andet: ’Bliv en god grøntsagskok’ og ’croissanter og wienerdeje’. 

Dorthe Petersen tager imod med økologisk æblemost og fortæller, at madhuset er en del af Løgismose Meyers A/S. En koncern, der samlet omsætter for cirka en milliard kroner om året, og som udspringer af mad-iværksætteren Claus Meyers vision om at ændre danskernes madvaner.

I madhuset udbyder de madkurser for alle interesserede og teambuilding for virksomheder, hvor maden er i centrum. De har også en konsulent- og projektafdeling, hvor de sammen med en række offentlige og private partnere udvikler forskellige madprojekter. De rådgiver fx Københavns Kommune om mad og måltider til kommunens institutioner, hvor målsætningen er 90 procent økologi.

”Jeg er direktør for Meyers Madhus og har 55 medarbejdere. Det er en blanding af akademikere, kokke, værter, værtinder og studerende. Jeg har den overordnede ledelse og sørger for, at vi går i samme retning, og at vi bevarer vores dna og værdier,” fortæller Dorthe Petersen.

Claus Meyer, eller ’Claus’ som hun omtaler ham, bor i New York men har stadig en rolle i madhuset. Dorthe og Claus er stort set i daglig kontakt, hvor de sparrer om idéer og udvikling. Claus Meyer minder hende ofte om, at hun er en form for kulturminister, der skal sikre kultur og værdier i virksomheden.

”Vi vil ændre madkulturen, så vi alle bruger ordentlige råvarer efter sæson og spiser økologisk og bæredygtigt. Hvis vi også får minimeret madspildet, ville det heller ikke gøre noget. Vi er godt på vej med det hele, men vi er stadig et godt stykke fra, at vi rammer helt ned i hver eneste provinsby.”

Dér, hvor arbejdet virkelig giver mening for Dorthe Petersen, er, når hun fx er med til restaurantaften i Jyderup Fængsel. Madhuset samarbejder med fængslet om en kokkeuddannelse for de indsatte. Projektet hedder ’Kokkeskole i danske fængsler’ og er en ny måde at arbejde med resocialisering, fortæller Dorthe Petersen.

”At se de indsatte blive klappet af for første gang, fordi de har lavet en fem-retters gourmet-menu. At se lyset i øjnene på de pårørende. At kunne se potentialet og give dem en chance mere er noget der gør mig enormt glad og stolt. Det er også en vigtig del af mit job at komme ud og møde folk – jeg må for guds skyld ikke sidde for meget i min direktørstol.”

Hvad er din baggrund?

”Jeg er uddannet kulturgeograf med speciale inden for by- og erhvervsudvikling og med lidt statskundskab og sociologi ved siden af. Jeg har også en diplomuddannelse i offentlig ledelse. Jeg har været i Meyers Madhus i tre år, og inden da arbejdede jeg i forskellige styrelser, ministerier og et par private konsulenthuse. Jeg har altid arbejdet med uddannelse og udvikling, og det gør jeg jo også her.”

Hvad er din livret?

”Jeg holder enormt meget af Pasta Vongolé, der er pasta med venusmuslinger. Og så den æblekage, som min mentor Peder Michael laver. Han var min første chef i Arbejdsmarkedsstyrelsen.”

Hvilke kurser tilbyder I?

Håndværksmæssige kurser som fx bagning, pølsestopning, vejen til velsmag, grøntsagskurser, simremad og kurser for børn. Vi har fire køkkener og ca. 14.000 mennesker igennem huset om året. Cirka 1.500 af dem er børn.”

Har alle råd til at komme hos jer?

”Det koster selvfølgelig noget at komme herind. Vores kulinariske fritidsordning for børn koster fx 2.000 kroner, men vi har også hende, der har sparet op til at gå på et af vores bagekurser.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.