Jorden rundt

27-04-2017
2 min.

Globale nyheder.

Sydafrika sætter topskatten op

Der er en stor skævhed i sydafrikaneres øko­nomiske vilkår. 10 procent af befolkningen råder over 95 procent af landets rigdom. Andre 35 procent har intet job – og dermed ingen kilde til indtægt.

Med henvisning til dette misforhold lægger den sydafrikanske regering op til at sætte topskatten markant op, nemlig med fire procentpoint i ét hug. Herefter vil den ligge på 45 procent. Så stor en andel skal velstående borgere betale af den del af deres årsindkomst, som ligger over 1,5 millioner rand (cirka 760.000 kroner), oplyste den sydafrikanske finansminister, Pravin Gordhan, i sin fremlæggelse af statsbudgettet for det kommende finansår.

Pengene skal ifølge Gordhan være med til at finansiere offentlige aktiviteter, der kan bidrage til at afhjælpe uligheden i samfundet.

Unge i Europa på evig jobjagt

Over halvdelen af de nye job, som er skabt i landene i EU siden 2010, er midlertidige ansættelser. Årsagen er finanskrisen, som har gjort arbejdsgivere mere varsomme med at forpligte sig over lang tid til bestem­te med­arbejdere. Desuden bliver reglerne på arbejdsmarkedet blødt op i flere lande for at øge fleksibiliteten i en omskiftelig globaliseret økonomi.

Det konstaterer avisen New York Times, som i en længere artikel forsøger at sætte ansigt på nogle af de unge midlertidigt ansatte i europæiske lande. New York Times-portrætterne giver samlet set et billede af unge, som bruger betydelige ressourcer på at finde det næste arbejde. De har svært ved at specialisere sig i et fag og skrue en karriere sammen. Tendensen synes at være størst i det sydlige Europa, som blev værst ramt af krisen.

Den hyppige jagt efter job og pauserne med arbejds­løshed betyder også, at flere unge udsætter at stifte familie.  

Kvinder gør lettest karriere i Sverige

Sverige er det bedste land i verden for kvinder, som vil gøre sig gældende på arbejdsmarkedet. Det fremgår af en nylig analyse fra nyhedsmagasinet U.S. News & World Report, det internationale konsulentfirma BAV Consulting og Uni­versity of Pennsylvanias Wharton School of Business. Danmark besætter andenpladsen på samme liste, som omfatter 80 lande.

Den svenske topplacering forklares af flere faktorer, heriblandt:

Beskatning og tildeling af sociale velfærds­goder er individuelle og bliver ikke udregnet ud fra ægtepars samlede indkomst og behov.

Forældreorloven er omfattende: 480 dage til deling, hvoraf 90 dage er øremærket til faderen. Forældreydelsen er på 80 procent af lønnen.Virksomheder med 25 ansatte eller mere er forpligtet til hvert år at gennemføre og offentliggøre en analyse af lønforskelle mellem mænd og kvinder, der åbenbarer, om der er lige adgang til høj løn.

Den svenske minister for kønsmæssig ligestilling, Asa Regner, siger ifølge det britiske dagblad The Independent, at der dog stadig er udfordringer, blandt andet med at uddanne nye indvandrere i de nordiske værdier om kønsroller.

Her er top og bund:

1. Sverige
2. Danmark
3. Norge
4. Holland
5. Canada

76. Algeriet
77. Angola
78. Iran  
79. Tunesien
80. Bolivia

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.