Jorden rundt

30-03-2017
2 min.

Globale nyheder.

Frie og fair valg definerer demokrati

Valg uden svindel, ytringsfrihed og presse­frihed er afgørende faktorer for et demokrati. Det vurderer over 1.500 professorer i stats­kund­skab/statsvidenskab i en amerikansk rundspørge efter Donald Trumps overtagelse af præsidentembedet.

Deltagerne skulle vælge mellem 19 demokra­tiske principper i undersøgelsen, som blev gennemført i et samarbejde mellem Dartmouth College, University of Rochester og Yale University.

Mange af de adspurgte udtrykker også bekymring for regeringens indblanding i pressens anliggender, og kun halvdelen er trygge ved, at der er tilstrækkelige muligheder i forfatningen for at holde præsidenten i skak.

”Det er svært vide, hvornår demokratiet er truet, når man er midt i det,” siger professor John Carey fra Dartmouth College om baggrunden for undersøgelsen.

Hensigten er at gentage rundspørgen hver tredje måned for at få en indikation af, hvordan det amerikanske demokrati udvikler sig.

Asiatiske lande vil snart mangle hænder

Fremtidig mangel på arbejdskraft er ikke kun et problem, som Europa tumler med. Det bliver også aktuelt i flere lande i Asien. Det skriver det britiske nyhedsmagasin The Economist.

Der findes et nord-syd-skel i regionen, og rige, aldrende lande i det nordlige Asien får brug for flere hænder til blandt andet pleje og omsorg plus service. Blandt disse lande er Sydkorea, Taiwan, Hongkong – og i anden række Kina.

Kina har hidtil klaret sig med migration af arbejdskraft fra land til by, men det rækker snart ikke længere. Kina ventes om 30 år at komme til at mangle, hvad der svarer til cirka en fjerdedel af den nuværende erhvervsaktive befolkning.

Samtidig har andre asiatiske lande, heriblandt Indien, Bangladesh og Filippinerne, et overskud af arbejdskraft, så den umiddelbare løsning ville være, at de fik job længere mod nord i regionen. Men her kommer en traditionelt meget restriktiv indvandringspolitik i Asien på tværs, påpeger The Economist.  

Sverige har en robust økonomi

Sverige har haft en solid økonomi de seneste år, og landets økonomiske vækst er større end i andre udviklede lande – og overgår også nordiske nabolande. Det fastslår OECD i en landerapport 2017 om Sverige.I forbindelse med præsentationen roste OECD's generalsekretær, Angel Gurría, Sverige for at være god til at skabe job og samtidig bevare et stærkt velfærdssystem. Det gør landet til en model for inkluderende vækst, erklærede han.

Men der er flere udfordringer, advarede Gurría under offentliggørelsen af rapporten i Stockholm, hvor også den svenske finansminister, Magdalena Andersson, var til stede: Der er behov for en omfattende reform på boligmarkedet, hvor priser og gældsniveau er steget, så de er blandt de højeste i OECD. Desuden forestår der opgaver med at opsuge det voksende antal erhvervsaktive med en lav uddannelse og fremme integrationen af indvandrere.

Ydermere bør Sverige være opmærksom på, at uligheden øges – ganske vist fra et meget lavt niveau, påpegede OECD's chef.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.