Jorden rundt

15-02-2017
2 min.

Globale nyheder.

Putin får gode råd fra Verdensbanken

Det er velkendt, at den russiske økonomi har været trængt i den seneste årrække – bl.a. på grund af faldende oliepriser. Men nedturen kan vendes, hvis Rusland øger produktiviteten og samtidig spreder sig på flere økonomiske aktiviteter. Samtidig skal landet satse mere på menneskelig kapital (dvs. forskning og uddannelse) samt tjenesteydelser.

Det vurderer Verdensbanken i en ny landerapport om Rusland, som blev lanceret på Gajdar Forum. Det er en russisk platform til udveksling af idéer, der er opkaldt efter Jegor Gajdar, den afdøde russiske økonom, som var premierminister og finansminister under Boris Jeltsin.

Skal økonomien atter være robust, finder Verdensbanken det også nødvendigt, at der bliver god regeringsskik, finansiel ansvarlighed og bedre forvaltning af naturressourcerne. Spørgsmålet er så, om Vladimir Putin lytter.

Iværksættere kan kickstarte arabisk økonomi

Iværksættere kan yde deres til at sparke gang i den matte økonomi i flere arabiske lande, hvor der er lav vækst og høj arbejdsløshed – især blandt de unge. De kan udfordre vanetænkning og bureaukrati.

Det skriver The Economist i en analyse. Men det britiske ugemagasin bemærker samtidig, at det er svært at være en driftig ung arabisk mand eller kvinde med en idé, som måske skal blive til business.

I fx Egypten kan iværksættere ende i fængsel, hvis deres virksomhed bukker under, og de ikke kan betale gælden. Der er nemlig ingen konkurslov. Og i Jordan og Libanon, som erklærer at være glade for iværksættere, betyder en ufleksibel arbejdsmarkedslovgivning og manglende forståelse for iværksætter-fænomenet hos skattemyndighederne, at det er svært at give en ny virksomhed en ordentlig start.

Der er dog lyspunkter flere steder: Statslig deltagelse i garantiordninger, risikovillig investeringskapital og spirende iværksætterklynger.  

Værn om det globale samarbejde!

Verden står over for fem større udfordringer i 2017, og blandt dem er behovet for at styrke og beskytte systemerne om globalt samarbejde.

Det fastslår Word Economic Forum (WEF) i forbindelse med lanceringen af Global Risk Report 2017.

Der er stadig flere eksempler på, at lande forsøger at trække sig fra internationalt samarbejde, og der er risiko for, at det globale system bliver mere indadskuende, hedder det i rapporten. Trump-sejren i USA og Brexit nævnes specifikt.

De fire andre udfordringer er:

At genskabe økonomisk vækst.
At reformere markedskapitalismen.
At anerkende betydningen af identitet og fællesskab.
At hånd­tere den teknologiske forandring.

Ulighed samt øget social og politisk polarisering forstærker risici, der er knyttet til den skrøbelige økonomiske genrejsning og den hastige teknologiske udvikling, vurderer WEF. Rapporten er baseret på input fra næsten 750 eksperter verden over om trends og risici.

De mest bekymrende risici ifølge WEF

Størst sandsynlighed:Ekstreme vejrbegivenheder.
Ufrivillig migration i stor skala.
Naturkatastrofer.
Terrorangreb.
Datasvindel eller –tyveri.

Størst effekt:

Masseødelæggelsesvåben.
Ekstreme vejrbegivenheder.
Vandkrise.
Naturkatastrofer.
Fiasko med tilpasning til klimaændringer.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.