Jorden rundt

19-01-2017
2 min.

Globale nyheder.

E-mails i fritiden? Franskmænd kan nu sige fra

Franske lønmodtagere har nu fået øget adgang til at ignorere arbejdsmails uden for arbejdstiden.

En ny arbejdsmarkedslov, som er trådt i kraft pr. 1. januar, pålægger virksomheder med over 50 ansatte at udpege tidsrum, hvor det ikke kan kræves af medarbejderne, at de forholder sig til arbejdsrelaterede e-mails. Flere virksomheder har allerede udpeget perioden fra kl. 19 til kl. 7 på hverdage som e-mail-fri zone. Det samme gælder weekenderne.

”Grænsen mellem arbejdslivet og privatlivet er blevet hårfin, og flere bliver udbrændte,” sagde beskæftigelsesminister Myriam El Khomri, da hun i fjor foreslog den nye bestemmelse.

Der findes forskning, som understøtter ministerens argument om, at det er gavnligt at kunne slippe arbejdet. Eksempelvis viser et studie fra University of British Columbia i Canada, at forsøgspersoner, som kun måtte tjekke e-mails tre gange om dagen, var mindre stressede end personer, der havde adgang til e-mails hele tiden.

Besparelser på forskning truer innovation

En nedskæring af offentlige midler til forskning og teknologi kombineret med en bremse på udvekslingen af forskere og viden landene imellem kan være med til at hæmme innovation. Det advarer OECD om i en ny rapport.

De samlede offentlige investeringer til forskning og udvikling er faldet i OECD-landene siden 2009. Der er tale om et gennemsnit, som spænder over store udsving. Blandt de lande, der har skåret i bevillingerne, er USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien, mens Tyskland, Sydkorea og Japan har øget dem.

Samtidig udtrykker OECD i rapporten ’OECD Science, Technology and Innovation Outlook 2016’ bekymring over, at der kommer et tilbageslag mod globalisering, som vil spænde ben for fri bevægelse for varer og mennesker, herunder for forskere og deres indsigt.

I rapporten anføres det således, at muligheden for samarbejde om viden på tværs af grænser er afgørende for at løse tidens store udfordringer, heriblandt klimaændringer, aldrende befolkninger og demens. 

Singapore vil realisere sit grå guld

Singapore har en grånende befolkning, og andelen af erhvervsaktive skrumper. Det har fået politikerne til at iværksætte en kampagne for at få ældre til at arbejde et stykke ud over pensionsalderen. Regeringen har indført et program om ’genbeskæftigelse’, hvorefter ældre forventes at fortsætte med at arbejde, indtil de fylder 67 år, selv om den officielle pensionsalder er på 62 år. Det skriver den britiske avis The Guardian.Programmet afspejler også, at Singapore historisk har været lidet begejstret for offentlig velfærd. Folk skal helst klare sig selv.

Typisk er det dog kun lavlønsarbejde, som de ældre erhvervsaktive kan få som led i den nye beskæftigelseskampagne. Og der er ingen mindsteløn. Så nok er de gamle det grå guld, men de har ikke selv udsigt til gyldne år sidst i livet.

Den demografiske udfordring i Singapore fremgår af, at hver femte singaporeaner vil være over 60 år i 2030. Samtidig er den forventede levealder på 83 år blandt verdens længste.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.