Jorden rundt

22-09-2016
2 min.

Service udgør nyt marked for Afrika

Traditionelt er Afrika kendt for at bidrage med råvarer til verdensøkonomien. Men ifølge en ny rapport fra Verdensbanken har Afrika et kæmpemæssigt potentiale for også at levere tjenesteydelser ud over turisme, som længe har været en etableret branche.

Det er fx regnskabsføring, revision og administration samt delopgaver inden for arkitektur og byggeri, jura og medicin.

Mange afrikanske virksomheder er allerede begyndt at sælge serviceydelser til andre lande. Eksempelvis viser Verdensbankens rapport, at 16 procent af de adspurgte servicefirmaer i Øst- og Sydafrika har indledt eksport, primært til nabolande. Desuden har mange hospitaler i Afrika syd for Sahara udenlandske patienter, bl.a. via telemedicin.

Tjenesteydelser kan ifølge rapporten bidrage betydeligt til afrikanske landes økonomi, give mere spredning i eksporten, opsuge en stor del af ungdomsarbejdsløsheden og skabe bedre kønsmæssig balance.

Spansk storbank er blevet folkeeje

Den spanske Banco Santander, som er nr. 10 på Forbes’ liste over verdens største banker, er i sandhed blevet folkeeje. Antallet af aktionærer er nu oppe på 3,8 millioner, hvoraf langt hovedparten kommer fra andre europæiske lande.

Tallet er en stigning på 600.000 det seneste år, skriver det spanske finansdagblad Expansión. Til sammen­ligning havde Danske Bank 273.000 aktionærer pr. 30. juni i år.

Banco Santander har hovedsæde i Santander i Cantabrien og har siden 2014 haft Ana Botín som boss. Hun er fjerde generation i chefstolen. Den snart 56-årige Ana Botín er ifølge Forbes nr. 10 på listen over verdens mest magtfulde kvinder.

Også to andre spanske banker, Banco Popular og Banco Sabadell, har udvidet kredsen af aktionærer betydeligt. 

Stadig flere unge uden job

Efter flere års fremskridt er der udsigt til, at arbejdsløsheden blandt unge i verden atter stiger i 2016.

En ny prognose fra Den Inter­nationale Arbejdsorganisation (ILO) viser, at den globale ungdomsledighed ventes at nå op på 13,1 procent i 2016 og blive på det niveau i 2017. Det er en stigning på 0,2 procentpoint i forhold til 2015.Det samlede tal dækker over en svagt faldende arbejdsløshed i de udviklede lande og en svagt stigende arbejdsløshed ikke kun i udviklingslande, men også i vækstlande.

ILO pointerer i sin rapport, at der er kønsmæssige forskelle. Mens lidt over halvdelen af unge mænd er erhvervsaktive, er kun lidt over en tredjedel af unge kvinder ude på arbejdsmarkedet.

Rapporten påpeger også, at det er meget bekymrende, at mange unge, som faktisk har et job, lever i dyb eller moderat fattigdom, selv om de arbejder.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.