Jorden rundt

11-08-2016
2 min.

Dieselbiler koster liv

Hvert år dør flere end seks millioner mennesker af luftforurening, som kædes ­sammen med bl.a. lungekræft, hjertesygdomme og blodpropper. Det skriver vox.com på baggrund af en ny rapport fra Det Internationale Energiagentur.

Overraskende er det ikke Kina, som er den største synder, når det gælder dødelighed pga. luftforurening. Ser man på antallet af dødsfald pr. 100.000 indbyggere, topper ­Georgien listen foran Bosnien og Korea, mens Bulgarien indtager en fjerdeplads.

Rapporten fremhæver gamle dieselbiler som en væsentlig årsag til Georgiens topplacering. Generelt er dieselbiler et helbreds­problem. Dødeligheden pga. luftforurening er tre gange så høj i Europa som i USA, og her nævnes dieselbiler som en af de vigtigste grunde. De højeffektive, men­ forurenende dieselbiler går som varmt brød i Europa, mens USA holder fast i benzindrevne køretøjer.

På globalt plan forårsager indeklimaet i ­huse og hjem dog omkring halvdelen af alle dødsfald, der skyldes luftforening. I mange fattige lande fyres der med indendørs brænde- og kulovne, og ifølge rapporten kunne op mod 3,5 millioner liv reddes hvert år, hvis den indendørs luftforurening kunne undgås.

Robot har afværget 160.000 p-bøder

At komme tilbage til sin bil og finde en bøde under vinduesviskeren er en evig kilde til irritation – ikke mindst i de tilfælde, hvor bøden virker urimelig.

Derfor har den engelske teenager Josh Browder udviklet en app, der kan indsende klager over uretfærdige parkeringsbøder. DoNotPay, som appen hedder, stiller ved hjælp af kunstig intelligens en række spørgsmål til brugeren om forløbet omkring bøden og klarer så selv resten.

Ifølge tech-mediet VentureBeat har DoNotPay fået omstødt cirka 160.000 af de 250.000 parkeringsbøder, som brugere i London og New York har villet klage over. En succesrate, der selvsagt glæder Josh Browder.

”De her mennesker er ikke ude på at bryde loven. Jeg mener, at de bliver udnyttet som en indtægtskilde af de lokale myndigheder,” forklarer han til VentureBeat og varsler, at kunstig intelligens vil danne basis for masser af lignende tjenester. 

Verdens dyreste byer for expats

Selv om teknologi gør det stadig nemmere at være i kontakt med hinanden på tværs af verden, er masser af virksomheder og organisationer fortsat nødt til at udstationere ansatte i udlandet. Og det dyreste sted at sende sine medarbejdere hen er Hong Kong.Det fremgår af 2016-udgaven af rådgivningsfirmaet Mercers årlige liste over, hvad det koster at bo og leve i alverdens storbyer. Listen bygger på en lang række leveomkostninger såsom fødevarepriser, transportomkostninger og husleje – og tager afsæt i ”boliger af international standard”, der er sikre og ligger i trygge nabolag. Det sidste kan formentlig være med til at forklare, hvorfor flere afrikanske byer figurerer højt på listen.

København indtager plads nr. 24, mens Oslo er nr. 57 og Stockholm nr. 84. Bruxelles er nr. 86 og Berlin nr. 100. Nederst på listen over de 209 undersøgte storbyer ligger Namibias hovedstad, Windhoek. 

Top-10 over de dyreste storbyer:

  1. Hong Kong
  2. Luanda, Angola
  3. Zürich, Schweiz
  4. Singapore
  5. Tokyo, Japan
  6. Kinshasa, DR Congo
  7. Shanghai, Kina
  8. Genève, Schweiz
  9. N’djamena, Tchad
  10. Beijing, Kina
Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.