Jorden rundt

27-05-2016
2 min.


Domstol godkender butikstyveri

I 2011 stjal Roman Ostriakov en pakke små pølser og et stykke ost i et supermarked i Genova. Den hjemløse mand fra Ukraine blev imidlertid opdaget, og trods tyvekosternes sparsomme værdi – omkring 30 kr. – blev han sidste år idømt seks måneders fængsel og en bøde.

Roman Ostriakov ankede dommen, og i starten af maj endte sagen i den højeste italienske appeldomstol. Her blev Ostriakov frifundet, idet retten fandt, at ukraineren i den givne situation havde været i alvorlig nød.

Kombinationen af hans desperate behov for mad og tyveriets begrænsede omfang fik retten til at konkludere, at han handlede ”ud af nødvendighed”, og at tyveriet derfor ”ikke udgør en forbrydelse”, rapporterer nyhedsbureauet ANSA.

Frifindelsen har vakt betydelig opmærksomhed i Italien. Ifølge The Guardian imødeser både juraeksperter og sociale NGO’er med spænding, hvorvidt dommen vil danne præcedens, så retten til at overleve fremover vejer tungere end ejendomsretten.

Latinamerikanske grænser lukkes

En strøm af migranter får land efter land til at klappe grænsebommene i. Det kunne lyde som en opsummering af det seneste halve år i Europa – men også i Mellemamerika har en række lande følt sig tvunget til at gøre det sværere at krydse grænsen.I maj meddelte Panamas præsident, Juan Carlos Varela, således, at en stribe grænseovergange til Colombia bliver lukket. Varela anså det for nødvendigt, fordi Costa Rica havde gjort noget tilsvarende ved grænsen til Panama. Inden da havde Nicaragua skærpet sin kontrol med den costaricanske grænse.

Forklaringen på grænselukningerne ligger på Cuba. Siden 1966 har cubanere haft lettere adgang end andre til at få asyl i USA, men de dage kan snart være talte pga. det forbedrede forhold mellem USA og Cuba. Derfor forsøger tusindvis af cubanere at nå til USA, inden reglerne ændres. Ifølge BBC starter mange af cubanerne rejsen i Ecuador og bevæger sig derfra mod nord.

Her er der længst mellem turisterne

”Visit Bangladesh before the tourists come,” lød sloganet hos det officielle turistbureau i Bangladesh indtil for et par år siden. Det havde dog ikke den helt store effekt, fremgår det af beregninger fra Priceonomics. Ingen andre lande i verden har nemlig så få turister pr. indbygger som Bangladesh. Med en befolkning på næsten 160 mio. er landet det ottende mest folkerige i verden, men blot 125.000 turister kom forbi i 2014. Det tilskriver Priceonomics dels tilbagevendende politisk uro, dels mangelfuld infrastruktur.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.