Jorden rundt

23-03-2016
2 min.

Brasiliens økonomi i bakgear

I starten af årtusindet blev Brasilien udråbt som en stor ny vækstøkonomi, og så sent som i 2012 ­rapporterede vi her i djøfbladet om ”boblende optimisme” i landet. Men de tider er ovre, og i marts kom det frem, at 2015 var det dårligste år i et kvart århundrede: Landets BNP skrumpede med 3,8 procent.

Olieprisens fald har gjort ondt på den ­brasilianske økonomi, og det har ikke hjulpet, at prominente politikere – herunder både den ­siddende præsident, Dilma Rousseff, og hendes forgænger – er blevet kædet sammen med store økonomiske skandalesager.

Kombinationen af høj statsgæld, dårlig ­regeringsførelse og korruption har ”skabt en ­perfekt storm”, siger direktør Mihir Kapadia fra ­investeringfonden Sun Global Investments til The Guardian. Ifølge avisen viser en prognose, at BNP vil falde yderligere 3 procent i løbet af 2016.

Rekordmange FN-soldater i aktion

2015 var i høj grad præget af global uro. Den pointe bliver ­understreget, når man betragter antallet af fredsbevarende ­FN-soldater i verdens konfliktzoner.

I det forgangne år var der samlet set udsendt 108.000 ­soldater, militæreksperter og politifolk på 16 forskellige FN­-missioner, og det er det højeste tal i organisationens historie, viser en analyse foretaget af Pew Research Center. Til sammenligning var der blot 12.000 udsendte i 1999.

Mere end halvdelen af FN-styrkerne opererer i Afrika syd for Sahara, hvilket ifølge Pew-analysen spejles i sammen­sætningen af tropperne. I januar 2016 var 45 procent af de udsendte fra den sydlige del af Afrika, og 37 procent var fra Asien. Mens ­europæere og nordamerikanere udgjorde næsten to tredjedele af de udsendte midt i 90’erne, er andelen for de to regioner nu kun syv procent.  

Præsident rejser flittigt trods arrestordre

Gennem syv år har Sudans præsident, Omar al-Bashir, haft en international arrestordre hængende over hovedet. Men selv om Den Internationale Straffedomstol i Haag altså efterlyser ham for krigsforbrydelser under Darfur-konflikten, er han ikke forhindret i at rejse ud af Sudan.Tværtimod har det sudanesiske medie Nuba Reports talt sig frem til, at al-Bashir har været uden for landets grænser 74 gange, siden arrestordren blev udstedt i marts 2009. Præsidenten har primært besøgt andre afrikanske lande, men også Saudi-Arabien, Qatar, Kina og Indien har haft besøg.

Al-Bashir anerkender ikke Straffedomstolen, og Den Afrikanske Union (AU) har konsekvent bakket op om Sudans præsident. Bl.a. opfordrede AU sidste år FN’s sikkerhedsråd til at stoppe sagen mod al-Bashir.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.