Jorden rundt

24-02-2016
2 min.

25-dobbelt risiko for skuddrab i USA

I en ny artikel i lægetidsskriftet American Journal of Medicine kortlægger to folkesundhedsforskere konsekvenserne af amerikaneres lette adgang til skydevåben. Forskerne sammenligner USA med 22 andre OECD-lande og beregner risikoen for at miste livet.

For amerikanere er sandsynligheden for at blive offer for et skuddrab 25 gange større end i de øvrige OECD-lande. Inddrager man også selvmord og vådeskud, er amerikaneres risiko 10 gange større.

”Resultaterne flugter med tesen om, at vores våben snarere dræber end beskytter os,” konkluderer en af forskerne bag studiet, Erin Grinshteyn, i en pressemeddelelse.

Med sine 323 mio. indbyggere har USA en tredjedel af den samlede befolkning i de undersøgte lande. Alligevel tegner amerikanerne sig for 82 procent af alle dødsfald forvoldt af skydevåben. 

Japan bruger millioner på mikroøer

Klipperne på den lille atol Okinotorishima rager kun lige akkurat nok op af Stillehavet til at have et samlet areal oven for vandoverfladen på 9 kvadratmeter. Ikke desto mindre vil den japanske regering spendere i nærheden af 700 mio. kr. på de to mikroøer og det omgivende rev, som atollen består af. Pengene skal bl.a. bruges på en havn.

Okinotorishima ligger langt væk fra Tokyo – godt 1.700 kilometer – men spiller alligevel en vigtig rolle for Japan, skriver South China Morning Post. Ved at udbygge Okinotorishima håber Japan nemlig at kunne sikre sig retten til en større del af havbunden under Stillehavet og få adgang til olie og mineraler. Det kan karambolere med Kinas interesser, og selv om Beijing-styret endnu ikke har kommenteret de japanske planer, venter udenrigsforskeren Stephen Nagy fra universitetet i Tokyo ifølge scmp.com, at Kina vil udtrykke kritik. 

Uafhængigt embedsværk under pres i Polen

Den konservative polske PiS-regering har ikke kun indledt et hårdt opgør med landets forfatningsdomstol og medier, men også med det uafhængige, meritrekrutterede embedsværk. Det skriver altinget.dk.Regeringen vil fjerne kravet om, at højtstående poster i administrationen skal besættes efter en konkurrence med vurdering af kompetencer. Fremover kan disse embedsmænd blive udnævnt af fx ministre, og de kan komme direkte fra en politisk karriere.

”Så der er lagt op til, at ­regeringen kan komme af med nogle uglesete embedsmænd og udpege sine egne tilhængere,” siger lederen af tænke­tanken European Council on Foreign Relations’ Warszawa-kontor, Piotr Buras, ifølge altinget.dk.

Svend Gottschalk Rasmussen, der forsker i nyere polsk politik på SDU, siger til altinget.dk, at der lægges op til en uhørt stor udskiftning, som er ”helt imod landets oprindelige mål om at opbygge et uafhængigt embedsværk”.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.