Jorden Rundt

01-12-2016
2 min.

Londons borgmester vil tøjle boligpriser

Det er velkendt, at det er meget dyrt at få en bolig i London. Nu vil den britiske hovedstads borgmester forsøge at bremse ejendomsprisernes himmelflugt ved at få undersøgt, hvem der egentlig ejer ejendom i London.

Borgmester Sadiq Khan (billedet) har indledt en undersøgelse af udenlandske ejere, fordi der efter hans opfattelse skal være mere gennemsigtighed om udenlandsk kapital i ejendomssektoren. Især er han opsat på, at der ikke bør være "sorte penge" involveret, rapporterer dagbladet The Guardian.

Sadiq Khan reagerer bl.a. på opgørelser, der viser, at høje boligpriser får stadig flere unge under 40 år, der skal etablere sig, til at opgive at slå sig ned i London.

Kritikere advarer om, at Sadiq Khan med sit fokus på udenlandske aktører kun reagerer på én af flere faktorer, der forklarer de høje og stigende boligpriser i London.

Bangladesh er en ny tiger

Engang blev Bangladesh nedsættende kaldt ’Indiens armhule’, men nu breder duften af velstand sig: Andelen af fattige er mere end halveret på 30 år, økonomien vokser i snit med syv procent om året, og der har været overskud på betalingsbalancen i en årrække.

Landet er dermed ved at overhale Indien på flere samfundsmæssige indikatorer, konstaterer The Economist i en nylig status.

Der er to hovedforklaringer: Dels en boomende tekstilindustri, hvis eksport nu kun er overgået af Kinas. Og dels de mange kontanter, som 10 mio. bangladeshere, der arbejder i udlandet, sender hjem til familien.

Det er dog stadig et flertal blandt de 160 mio. bangladeshere, som er fattige. Infrastruktur og andre basale servicefunktioner halter bagefter. Desuden er landets demokrati under ledelse af Awami-ligaen svækket af magtmisbrug og korruption. Hertil kommer yderliggående islamisters blodige anslag mod symboler på politisk åbenhed i de seneste måneder.

Bedst at være flicka i Sverige

Intet land i verden er bedre end Sverige for store piger, når de skuer frem mod deres muligheder i resten af livet. Det frem­går af et nyligt globalt indeks, som er udarbejdet af Red Barnet, verdens største uafhængige børne­organisation.Red Barnet har målt landene på en række indikatorer – børne­ægteskaber, teenagegraviditeter, dødsfald under barsel, kvinders politiske repræ­sen­tation og kvinders grunduddannelse.

Danmark er nummer seks på Girls' Opportunity List, mens lande som USA, Storbritannien, Canada og Australien får en dårligere placering, end mange måske ville forvente.
Det skyldes en relativ lav kvindelig repræsentation i politiske organer og et forholdsvis højt antal teenagegraviditeter.

I bunden på listen over 144 lande ligger Niger. Andre lande, der scorer meget lavt, er Tchad, Den Centralafrikanske Republik, Mali og Somalia.

Her har piger det bedst:

  1. Sverige
  2. Finland
  3. Norge
  4. Holland
  5. Belgien
  6. Danmark
  7. Slovenien
  8. Portugal
  9. Schweiz
  10. Italien
Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.