Jorden Rundt

18-11-2016
2 min.

Brasilien er atter på vej op

Brasilien har de seneste år været på en økonomisk nedtur, som udgifterne til OL-værtskabet i sommer på ingen måde bremsede. Men nu er der spage tegn på ny opgang, bemærker det britiske nyhedsmagasin The Economist.

Der bliver atter foretaget investeringer i fremstillingsindustrien, importen af råmaterialer øges, industriproduktionen vokser, virksomhedernes varelagre svinder ind, og der er flere lastbiler med gods på vejene. Samtidig er beskæftigelsen stabiliseret, og indekset over forbrugertilliden stiger.

Den Internationale Valutafond vurderer, at noget er i gang, og har netop opjusteret den økonomiske prognose fra nulvækst i Brasilien i 2017 til 0,5 procents vækst. Flere økonomer i den private sektor er endnu mere optimistiske og spår en vækst på hele to procent næste år.

Det hjælper også på den brasilianske økonomis sundhedstilstand, at der er kommet en vis politisk forudsigelighed, efter at vicepræsident Michel Temer har afløst Dilma Rousseff, som er truet af rigsretssag, og at han vil være landets leder i over to år frem.

Opsang til erhvervslivet: Gør globaliseringen mere social

Lav økonomisk vækst kendetegner disse år, og æraen synes at vare usædvanligt længe. Mange tvivler på, at den globaliserede økonomi er til fordel for dem, og dette nærer politisk populisme i flere udviklede lande.

Sådan konstaterede Christine Lagarde, Den Internationale Valutafonds direktør, i en tale for nyligt om tingenes tilstand lige nu. Hun understregede, at alle må medvirke til at skabe ny økonomisk fremgang. Politikerne kan ikke fikse det alene. Også erhvervslivet må tage et ansvar for, at globaliseringen er til glæde for alle.

Virksomheder skal bidrage til social inklusion, fastslog hun.Lagarde erklærede, at dette ikke er en afvej i forhold til markedsøkonomi, men tværtimod er med til at sikre varig vækst og bredere velstand i kraft af flere købedygtige kunder.

Christine Lagarde forklarede videre på en konference i New York, arrangeret af den uafhængige organisation Koalitionen for Inkluderende Kapitalisme, hvordan henholdsvis ledere, arbejdsgivere og innovatorer kan bidrage til social inklusion.

Kinesere strømmer til Rusland

Længe var de kommunistiske fjender, men nu er nysgerrigheden blandt kinesere over for Rusland så stor, at de i stigende tal tager på turistrejse til landet.

Over 1,1 mio. kinesiske turister ventes at tage til Rusland i år, skriver Wall Street Journal. Det er en stigning på 16 procent i forhold til året før, viser et overslag fra firmaet Euromonitor, som laver markedsanalyse. Dermed er Rusland en mere populær destination for kinesere end London og resten af Storbritannien.

Kineserne bliver tiltrukket af, at opholdet er relativt billigt pga. den svage rubel. På prisskilte i Moskva og Skt. Petersborg (som tilmed oplyser om prisen i yuan) kan de konstatere, at de samme varer koster mindre end i Hong Kong, som er den suverænt mest populære destination for kinesere.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.