Jorden rundt

20-10-2016
2 min.

IMF-råd til Japan: Sæt lønnen op

Helt usædvanligt foreslår Den Internationale Valutafond (IMF) lønstigninger. Japanske lønmodtageres realløn er kun øget med 0,3 procent i de seneste 20 år.

I samme periode er ’vandstanden’ steget i japanske virksomheders pengetanke.

IMF’s argument er, at hvis japanerne får mere i løn af deres arbejdsgivere, kan det øge forbruget og dermed sparke gang i landets økonomi. IMF anbefaler også, at virksomhederne investerer mere af deres opsparing.

Chefen for IMF-repræsentationen i Japan, Luc Everaert, siger i et interview med finansnyhedstjenesten Bloomberg, at Japan er gået for langt i den modsatte grøft i skiftet fra livstidsansættelser til et fleksibelt jobmarked, og at lønmodtagernes forhandlingsposition er svækket rigeligt i forhold til arbejdsgivernes.

Syv slags globale byer

De største byområder i verden kan inddeles i syv grupper med forskellige konkurrencemæssige fortrin i den globale økonomi. Det fremgår af en ny rapport, ’Redefining Global Cities’, fra den amerikanske tænketank Brookings Institution.

Blandt grupperne er ’internationale mellemvægtere’, og hertil hører Øresundsregionen (København-Malmö). De andre grupper i rapporten er ’globale giganter’, ’asiatiske ankre’, ’nye indgangsporte’, ’Fabriks-Kina’, ’videncentre’ og ’amerikanske mellemvægtere’. Der er ikke én måde at blive en global by på, hedder det i analysen.De ’internationale mellemvægtere’ er byområder, som er globalt forbundet med hensyn til mennesker og investeringsstrømme, men som stadig kun har svag vækst som følge af den internationale finanskrise. Deres strategi er at skabe en niche.

I denne gruppe er Øresundsregionen blandt de øverste ud af 26 byområder på flere af parametrene: Innovation (målt i patenter), finansiering med venturekapital, videregående uddannelser og internetkapacitet.

Få kvinder blandt de allerrigeste

Der er kommet lidt flere kvinder blandt de 10 procent mest velstående mennesker i de vestlige industrilande. Men der er stadig massiv overvægt af mænd blandt de allerrigeste, defineret som den øverste 0,1 procent. Det viser en ny forskningsundersøgelse fra London School of Economics.

Undersøgelsen er baseret på skatteoplysninger indhentet for 2010-2014 fra OECD-lande, hvor ægtepar udfylder særskilte selvangivelser. Det gør de i otte lande, heriblandt Danmark. Spanien er det af landene, hvor der er størst andel af velstående kvinder, uanset om det gælder de rigeste 10 procent, den rigeste ene procent eller den rigeste 0,1 procent. Norge og Storbritannien er samlet set i bunden.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.