Jorden rundt

12-08-2015
2 min.

Monetær ligestilling

USA’s finansministerium har besluttet, at en kvinde fremover skal pryde nationens 10-dollar-seddel, skriver Huffington Post. Kvinden skal dog dele pladsen med Alexander Hamilton – USA’s første finansminister og grundlægger af landets første bank. Hvilken kvinde der får æren er endnu ikke besluttet, men lagt ud til afstemning på de sociale medier, hvor amerikanere kan foreslå kandidater via hashtagget #TheNew10.

Når det kommer til ligestilling på pengesedler, sakker USA dog langt efter flere andre lande, som længe har haft kvinder på landets valuta. I Storbritannien figurerer dronning Elisabeth på alle sedler. Og i Sverige vil halvdelen af landets pengesedler inden længe være prydet af kvinder. Forfatteren Astrid Lindgren på 20-krone-sedlen, skuespilleren Greta Garbo på 100-krone-sedlen og operasangeren Birgit Nilsson på 500-krone-sedlen.

Også New Zealand, Tjekkiet, Israel og Norge har flere pengesedler med kvinder.

I Danmark er vi helt ude over ligestillingsproblematikken på pengesedlerne, da vi har valgt at udsmykke dem med nationale klenodier og landskaber.

Udenlandske investorer dropper Israel

Israels militære operation i Gaza sidste år har fået økonomiske konsekvenser. De udenlandske investeringer i landet er næsten halveret sammen-lignet med året før. Det viser en ny rapport fra FN, skriver Newsweek.

Ifølge rapporten er faldet hovedsageligt en konsekvens af den militære operation – Operation Protective Edge – som blev anklaget for at bryde international lov.

”Vi tror, at årsagen til faldet i investeringer skyldes Operation Protective Edge og de boykotter, som rammer landet,” siger dr. Ronny Manos fra Open University of Israel, en af forfatterne til rapporten.

Rapporten viser, at de udenlandske investeringer faldt fra 10,5 milliarder euro i 2013 til 5,7 milliarder euro i 2014 – et samlet fald på 46 procent. Israels egne investeringer i udlandet er faldet 15 procent i samme periode.

Globale kønsforskelle blandt fultidsansatte

Andelen af kvinder i lønnet fuldtidsarbejde halter fortsat efter mændene i hele verden. Det viser en stor undersøgelse fra Gallup, som er baseret på 182.000 interviews i 144 lande.

Globalt er 19 procent af kvinderne ansat i fuldtidsstillinger, mens det gælder 33 procent af mændene.

Forskellen er størst i Sydasien, hvor 9 procent af kvinderne og 33 procent af mændene har et lønnet fuldtidsjob. Ikke meget bedre ser det ud i Nordafrika og Mellemøsten, hvor kvinderne ligger 20 procentpoint efter mændene.

I Nordeuropa er den gennemsnitlige kønsforskel på otte procentpoint, mens Afrika syd for Sahara overraskende nok er den region med mindst forskel – seks procentpoint. Forklaringen skal dog findes i den generelt lave fuldtidsbeskæftigelse i området, hvor kun 8 procent af kvinderne og 14 procent af mændene er i lønnet fuldtidsarbejde.Hviderusland topper listen med den største andel af kvindelige fuldtidsansatte. Her er 48 procent af kvinderne i den erhvervsaktive alder i fuldtidsarbejde. Danmark kommer ind på en 11. plads med 39 procent. Andelen af mænd i fuldtidsstillinger er 59 procent i Hviderusland og 50 procent i Danmark.

Undersøgelsen dækker kun lønnede fuldtidsstillinger og medregner ikke selvstændige og deltidsansatte.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.