Jorden rundt

10-06-2015
2 min.

Økonomer er mest korrupte

Politikere med økonomiske uddannelser er mere korrupte end kolleger med andre uddannelser. Det skriver Harvard Business Review på baggrund af ny forskning fra Münster University i Tyskland.

Her har forskeren Rene Ruské analyseret data fra den amerikanske kongres i perioden mellem 2005-2009 og sammenholdt tilfælde af korruption med bl.a. kongresmedlemmers uddannelsesbaggrund. Af 154 kongresmedlemmer med økonomisk baggrund var 13 procent involveret i bestikkelse, underslæb og andre former for korruption. Blandt de 541 kongresmedlemmer uden ­økonomisk uddannelse var tallet 6,9 procent.

Tidligere eksperimentelle studier og forsøg har også vist, at økonomi- og businessstuderende er mere tilbøjelige til at modtage bestikkelse end studerende fra andre discipliner. Og at økonomi­studerende er mere selvcentrerede og mindre socialt indstillet end andre.

Udover uddannelsesbaggrund påviste analysen også andre faktorer som signifikante for kongresmedlemmers tilbøjelighed til korruption. Fx er republikanere mere ­korrupte end demokrater og protestanter mere korrupte end medlemmer, der bekender sig til andre trosretninger.

Køn og personlig formue havde til gengæld ingen ­signifikant betydning.

Græsk infrastruktur på udsalg

Den græske regering kæmper med næb og klør for at samle penge ind til sine kreditorer. Regeringspartiet Syriza, der ­tidligere var imod øget privatisering, er nu klar til at sælge ud af landets infrastruktur, og særligt tyske, russiske og kinesiske virksomheder står i kø for at opkøbe, skriver Newsweek.Særligt lufthavne, havne og veje er i høj kurs. 51 procent af landets største havn i Piraeus er angiveligt på ­kinesiske ­hænder inden længe. Et tysk firma har budt på landets ­næststørste havn i Thessaloniki, og 14 af landets regionale lufthavne er ved at blive solgt til et tysk transportfirma.

Globalt ældreboom

Vi har hørt det før. Andelen af ældre borgere stiger i ­hele verden. Og der er ikke udsigt til, at udviklingen stopper ­foreløbig, skriver PewResearch på baggrund af tal fra FN.

I 2010 var 16 procent af Europas befolkning 65 år eller ældre. I 2050 forventes knap hver tredje europæer at have rundet 65 år. Nogle lande er dog hårdere ramt end andre. I Tyskland og Italien er mindst hver femte allerede i dag over 65 år.

USA har en noget yngre befolkning. Her var tallet 13 procent i 2010, og det forventes at stige til 22 procent i 2050.

De mange ældre medborgere presser allerede i dag velfærds-systemerne, og de færreste tror på, at der bliver råd til samme velfærdsydelser i fremtiden.

Kun omkring hver tiende i Tyskland og Italien tror på, at der vil være samme ydelser til ældre, når de går på ­pension. Hele 41 procent af tyskerne og 53 procent af ­italienerne forventer slet ikke at modtage ­velfærdsydelser fra staten, mens de resterende tror, ydelserne vil blive ­reduceret.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.